Verzekeringen in België

Hoeveel spaargeld moet ik hebben om een huis te kopen?

Volgens de Notarisbarometer zullen huizen in België tegen 2024 voor gemiddeld 330.500 euro verkocht worden en appartementen voor 275.000 euro. Dit is een stijging van circa 5.5% ten opzichte van 2023. Tegenwoordig zijn vooral huizen met veel ruimte, tuinen of balkons in trek. Ook woningen in centrale steden en langs de kust zijn gewild. Hoeveel moet je sparen als je een huis wilt kopen?

Hoeveel kost een huis in elke provincie?

In welke buurt je wilt wonen heeft grote invloed op de prijs die je moet betalen en hoe lang je moet sparen om aan je startbedrag te komen. De duurste huizen zijn te vinden in Brussel met een gemiddelde prijs van 552.000 €, gevolgd door Wallonië en Vlaams-Brabant met 355.500 €. Daarna volgen Antwerpen en de andere Vlaamse provincies. In Luik, Luxemburg en Namen zijn de huizenprijzen gemiddeld 215.550 €, waarbij Henegouwen de goedkoopste woningen aanbiedt. Een huis kost daar gemiddeld 175.500 €.

Hoeveel kost een appartement in elke provincie?

De prijzen van appartementen in België volgen ongeveer de volgorde van de huizenprijzen, maar niet precies. De duurste appartementen liggen aan de kust in West-Vlaanderen, met een gemiddelde prijs van rond de 285.500 euro. Al vanaf 310.000 euro euro vind je een appartement in Brussel. Daarna volgen Wallonië en Vlaams-Brabant, de rest van de Vlaamse provincies, Namen (186.500 € ), Luxemburg (192.000 € ) en Luik (179.300 € ) en tot slot Henegouwen, waar de gemiddelde prijs van een appartement 155.500 euro is.

Hoeveel moet u sparen?

Het klassieke advies dat wordt gegeven is dat u 21% van de aankoopprijs van de woning moet sparen. Als u de resterende 82% zelf kunt betalen, heeft de bank er meer vertrouwen in dat u de resterende 82% kunt afbetalen. Heeft u een huis van 255.000 € op het oog? Dan kun je het beste een reserve van 53.000 euro aanleggen voordat je naar de bank gaat, al zullen sommige banken ook het volledige bedrag willen uitlenen.

Ook wordt er meestal gecontroleerd of de uitkering niet hoger is dan een derde van uw (gezamenlijke) inkomen. Als u 210.000 € wilt lenen bij de bank en u heeft een bruto maandinkomen van 3.100 €, dan mag u volgens deze regels maar 1.100 € per maand terugbetalen. Je zou dus gemakkelijk 20 jaar kunnen doen om de lening af te betalen.

Lees ook: Hoeveel belasting moet ik betalen voor mijn huis ?

Naarmate het inkomen stijgt, wordt deze regel minder relevant en ligt de focus vooral op de vraag of alleenstaanden nog 1.100 euro per maand hebben om van te leven en koppels 1.250 euro per maand om van te leven. Bij het afsluiten van een lening moet je niet alleen kijken naar hoeveel je hebt gespaard, maar ook naar je maandinkomen.

Met welke extra bedragen moet u rekening houden?

Registratie recht:

Naast de aankoopprijs van de woning moet u er ook rekening mee houden dat u nog registratierechten moet betalen. In Brussel betaal je 13% inschrijfgeld, die je met “waiver” korting kunt krijgen. In Wallonië betaal je ook registratierechten van 13%, die in sommige gevallen verlaagd worden tot 6.5%. In Vlaanderen bedraagt ​​deze 6.5% (enkel voor koopwoningen) of 10% van de woningprijs. Voor een Vlaamse woning van 255.000 € ligt dit bedrag dus tussen de 15.100 € en 25.100 € .

Notariskosten en rente:

Ook moet je rekening houden met notariskosten en natuurlijk de rente die de bank in rekening brengt over het geleende bedrag. Belangrijk om te weten is ook dat de woonbonus, die jaarlijks de personenbelasting verlaagt, per 1 januari 2022 is afgeschaft. In Wallonië is deze vervangen door wooncheque, waarmee je tot 1.530 € aan belastingen kunt besparen, terwijl je in Brussel aanspraak kunt maken op BE HOME-premies.

Lees ook: Wat is de EPC waarde van mijn huis in België ?

Het is verstandig om uw droomhuis direct na aankoop te verzekeren. U kunt dit regelen via uw bank of een verzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij zoals wij. We gebruiken innovatieve 3D-simulaties, zodat uw huis nooit onderverzekerd of onderverzekerd is.

Toch huren? Als huurder ben je verplicht om je eigen huuraansprakelijkheid te verzekeren in Vlaanderen en Wallonië. Ook als je in Brussel gaat huren is het een goed idee. Bekijk wat u momenteel betaalt voor een brandverzekering om te zien of u kunt besparen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button