Verzekeringen in België

Pancreaskanker: Wat kan je doen om pancreaskanker te voorkomen?

Doordat cellen in de alvleesklier zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en tumoren vormen, ontstaat pancreaskanker, ook wel alvleesklierkanker genoemd. Het kwaadaardige gezwel kan zich verspreiden en omliggende organen zoals galwegen samendrukken, bloed- en lymfevaten binnendringen en de lever en andere nabijgelegen organen beschadigen naarmate het groeit.

Kankercellen kunnen uit de tumor komen en zich in andere organen nestelen, wat uitzaaiingen of metastases kan veroorzaken. Deze metastases zijn afkomstig van kankercellen van de alvleeskliertumor, dus ze moeten worden behandeld als alvleesklierkanker.

Er is weinig kennis over risicofactoren voor pancreas- of alvleesklierkanker. Tabak kan de belangrijkste risicofactor zijn. Rokers hebben twee keer zoveel kans op alvleesklierkanker als mensen die niet roken. Bovendien kan het risico op alvleesklierkanker worden verhoogd door obesitas, diabetes, pancreatitis of chronische ontsteking van de alvleesklier.

De kans op een gezond en lang leven wordt vergroot als mensen een gezonde levensstijl volgen. Zelfs in dat geval is er geen garantie dat je nooit kanker zult krijgen.

Er wordt aangeraden een gezonde en evenwichtige levensstijl te volgen om het risico op alvleesklierkanker te verminderen.

Preventie:

  • Rook niet.
  • Vermijden van overgewicht.
  • Oefeningen uitvoeren: Er wordt dagelijks 30 tot 60 minuten aan matige tot intensieve fysieke activiteit gedaan.
  • Het drinken van alcohol per dag moet worden beperkt tot een glas (zowel bier, wijn, cocktails als sterkedranken) en er zijn een paar alcoholvrije dagen per week.
  • Om een gezonde dieet te volgen dat weinig dierlijke eiwitten en verzadigde vetten bevat en veel groenten en fruit bevat.
  • De hoeveelheid rood vlees verlagen en bewerkt vlees vermijden.

De symptomen van alvleesklierkanker komen meestal pas naar voren als de ziekte in een gevorderd stadium is:

  • Geelzucht die niet gepaard gaat met koorts: gele huid- en oogverkleuring, donkere urine, verkleurde ontlasting en jeuk buikkrampen.
  • Gewichtsverlies dat geen verklaring heeft: een paar extra ponden zonder een verandering te maken in de manier waarop je eet. aanhoudende problemen met de spijsvertering, zoals een gebrek aan eetlust, problemen met de spijsvertering, misselijkheid en diarree. plotse verslechtering van de algehele gezondheid, zoals extreme vermoeidheid symptomen kunnen variëren op basis van de locatie en omvang van de tumor.

De symptomen die hierboven worden vermeld, zijn niet specifiek voor alvleesklierkanker. Als je een of meer van deze symptomen opmerkt, moet je je arts raadplegen. Ze kunnen wijzen op andere, vaak milde gezondheidsproblemen.

De algemene bevolking wordt niet systematisch gescreend voor pancreas- of alvleesklierkanker.

Als er symptomen of afwijkingen zijn, kan uw arts diagnostische tests voorschrijven, zoals bloedonderzoek of medische beeldvorming.

Een aanvullend onderzoek volgt om de precieze aard en omvang van de ziekte te bepalen als deze onderzoeken bevestigen dat er kanker is. Om de beste behandeling te kiezen, is deze informatie essentieel.

Voordat de diagnose wordt gesteld, ontwikkelt alvleesklierkanker zich vaak onbemerkt en kan het bloedvaten en andere organen binnendringen. Daarom is deze kanker zo gevaarlijk. Alvleesklierkankerbehandelingen kunnen afzonderlijk of in combinatie worden toegediend.

De procedures zijn afhankelijk van:

het soort kanker. de locatie en grootte van de tumor. metastases of uitzaaiingen in andere organen. de kenmerken en de algehele gezondheidstoestand van de patiënt.

De levenskwaliteit van de patiënt wordt hoog in het vaandel staan tijdens alle stadia van de behandeling en bij het streven naar een blijvend herstel.

Dit geldt ook op korte en middellange termijn als de ziekte langzaam wordt. De levenskwaliteit is van het grootste belang in het stadium van palliatieve zorg, wanneer de ziekte niet meer onder controle is.

In elk van deze situaties zal het medisch team al zijn expertise inzetten om de levenskwaliteit zo goed mogelijk te monitoren.

Elke behandeling heeft tot doel kankercellen te vernietigen. Helaas kunnen gezonde cellen ook worden beschadigd en bijwerkingen optreden. Afhankelijk van de behandeling en de patiënt kunnen deze bijwerkingen sterk van elkaar verschillen.

We adviseren u om uw arts te raadplegen over eventuele nevenwerkingen die mogelijk kunnen optreden en waar u op moet letten.

Er zijn verschillende specifieke nevenwerkingen die mogelijk kunnen zijn, afhankelijk van de soort chirurgische ingreep:

Lekkage van gal, maagzuur of alvleeskliersappen.

Te snelle beweging van voedsel van de maag naar de dunne darm, waardoor mensen misselijk en braken.

Geen honger.

Slechte absorptie van vet, diarree en suikerziekte.

De eetlust, smaak en spijsvertering worden beïnvloed door pancreaskanker en de behandeling ervan.

Ondervoeding zou leiden tot ernstig gewichtsverlies, dus het is essentieel om dit te voorkomen. Een onco-diëtist, die is gespecialiseerd in het behandelen en adviseren van patiënten met kanker, kan voedingsadvies geven.

onderzoek na de behandeling:

Na de behandeling moet u regelmatig worden gecontroleerd op uw gezondheid. Je krijgt een unieke agenda voor consultaties en extra onderzoeken, zoals bloedonderzoek en beeldvorming. In het begin gebeuren ze vaak, maar gaan geleidelijk minder vaak voor. Als er tussen twee controles nieuwe symptomen of aandoeningen optreden, moet u uw arts zo snel mogelijk informeren.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van keelkanker?

Remissie of herstel?

Remissie betekent een afname of volledige verdwijning van tekenen van kanker. Een volledige remissie wordt gedefinieerd als alle symptomen zijn verdwenen. Dat betekent niet dat de situatie volledig en volledig voorbij is. Sommige kankercellen kunnen zijn overleefd omdat ze te klein zijn om te worden gevonden.

Ze kunnen echter het begin zijn van een wederopbouw in de toekomst. Pas nadat een periode van tijd is verstreken en medische onderzoeken geen enkele afwijking of kankercel meer hebben gevonden, wordt genezing beschouwd. De duur van deze periode is afhankelijk van het type kanker.

Hoe lang duurt het voordat er blijvende verbetering is?

Een kankerpatiënt die niet meer behandeling nodig heeft, wordt doorgaans vijf jaar genezen. Maar voor sommige soorten kanker kan dat al vroeg beginnen, terwijl er in zeldzame gevallen na vijf jaar nog steeds herval is. Hoe langer een remissie duurt, hoe groter de kans op blijvende genezing.

Nieuwe behandeling voor pancreas- en dikkedarmkanker wordt ontwikkeld door onderzoekers van UAntwerpen.

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen ontwikkelen een nieuwe methode om pancreaskanker en vergevorderde dikkedarmkanker te behandelen. Omdat de tumoren worden beschermd door een sterk afweerschild, zijn de twee kankers momenteel nog moeilijk te behandelen. Er is nu een manier ontdekt om dat schild te bereiken. Hoewel er nog testen moeten worden uitgevoerd op mensen, zijn de resultaten van de nieuwe therapie hoopgevend.

De meeste patiënten met pancreaskanker of vergevorderde dikkedarmkanker hebben slechte vooruitzichten. De kankers zijn agressief, verspreiden zich snel en de behandeling werkt vaak niet of niet voldoende. Onderzoekers van de universiteit van Antwerpen hebben nu manieren ontdekt om de strijd tegen kanker te winnen met hulp van Kom op tegen Kanker.

Het afweerschild van bindweefselcellen dat zich om de tumoren nestelt, is zeer sterk bij deze kankers. Volgens professor Evelien Smits van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek van de UAntwerpen raken medicijnen en bestraling moeilijk bij kankercellen.

We hebben nu ontdekt dat het eiwit CD70 aan de buitenkant van die bindweefselcellen zit. Bovendien bevindt datzelfde eiwit zich aan de buitenkant van de kankercellen. Daarom is het het perfecte doelwit om aan te vallen.

In het labo veranderen de immuuncellen zich om aan te vallen door hen een soort grijparm te geven die het eiwit herkent. Die grijparm staat bekend als CAR (chimere antigeenreceptor). Daarmee kunnen ze hun slachtoffers aanvallen.

Kanker in het pancreas: de overlevingskansen en risicofactoren

Een van de meest dodelijke kankers is pancreas- of alvleesklierkanker. 5 jaar na de diagnose zijn ongeveer 13–14 procent van de patiënten nog in leven (andere doodsoorzaken niet meegeteld).

Pancreaskankerpatiënten stijgen. 2.250 Belgen kregen in 2021 te horen dat ze pancreaskanker hadden. Dit is twee keer zoveel als vijftien jaar geleden. Vanaf de leeftijd van zestig jaar wordt er het vaakst aanpancreaskanker gediagnosticeerd. Roken is de meest bekende risicofactor na leeftijd.

Er zijn minder bijwerkingen en het is aanzienlijk goedkoper.

Bepaalde vormen van bloed- en beenmergkanker kunnen met succes worden behandeld met de aanvalsmethode die momenteel wordt gebruikt. Therapie is echter buitengewoon duur en kan ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Professor Smits stelt dat T-cellen nog steeds worden gebruikt bij deze immuuntherapie. T-cellen zijn afweercellen die niet alleen kankercellen kunnen vernietigen, maar ze kunnen ook het immuunsysteem overbelasten. Hoewel we kunnen ingrijpen en het weer onder controle brengen, is de kans dat de patiënt overleeft klein.

Als gevolg hiervan gebruiken de onderzoekers een ander soort afweercellen: de natuurlijke moordenaarscellen. Jonas Van Audenaerde, een kankeronderzoeker van UAntwerpen, zegt dat deze potentieel veiliger zijn dan T-cellen. “De eerste klinische studies toonden nauwelijks neveneffecten.”
Bovendien hebben we de mogelijkheid om deze cellen op grote schaal te produceren door gebruik te maken van het bloed van gezonde donoren. In tegenstelling tot de aangepaste T-cellen, die worden gemaakt van het bloed van elke patiënt individueel.

Van Audenaerde stelt dat dit ervoor zorgt dat we een grote hoeveelheid natuurlijke killercellen met grijparm tegelijk kunnen produceren, die altijd direct beschikbaar zijn voor de patiënten wanneer ze ze nodig hebben. Bovendien verlaagt dit de kosten per behandeling.

Kanker in de dikke darm: de overlevingskansen en risicofactoren

De kans op dikkedarmkanker is groter. 70% van de patiënten blijft vijf jaar na de diagnose leven. Het aantal gevallen van dikkedarmkanker is hoger. 7.880 mensen kregen in 2021 te horen dat ze dikkedarmkanker hadden. In België is het de tweede meest voorkomende kanker bij zowel mannen als vrouwen.

Leeftijd is ook de belangrijkste risicofactor voor dikkedarmkanker. Bovendien kan een ongezonde levensstijl, zoals roken, alcohol, ongezond eten, weinig beweging en overgewicht, een factor zijn. Elke twee jaar wordt in Vlaanderen en Brussel iedereen tussen de vijftig en zeventig jaar uitgenodigd om zich gratis te laten testen op dikkedarmkanker.

De volgende stap is: test op proefpersonen

De enige cellen waarop de nieuwe immuuntherapie is getest, zijn muizen en menselijke cellen in het labo. Het lijkt erop dat de eerste bevindingen vooruitzichten bieden.

De onderzoeker, doctoraatsstudente Astrid Van den Eynde, zei: “Wij hebben in het laboratorium aangetoond dat de door ons gemaakte natuurlijke killercellen de juiste cellen in de tumor herkennen en vernietigen.”

Over vijf jaar hopen de onderzoekers hun nieuwe immuuntherapie bij patiënten te gebruiken. Eerst moet de therapie echter worden voorbereid om te worden getest in de kliniek, waar alles is voorbereid.

Er wordt ook onderzocht of de behandeling ook werkt tegen andere soorten kanker. We hebben een nieuw budget van Kom op tegen Kanker gekregen voor verdere onderzoeken. Professor Smits zegt dat de behandeling mogelijk ook andere kankers aanpakt.

Lees ook: Hoe krijg je Teelbalkanker?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button