Nieuws

Elektrische auto: Hoe kan ik subsidie aanvragen

Je kunt vanaf 13 uur vanmiddag een aanvraag indienen voor een premie voor een elektrische wagen. Welke auto’s komen in aanmerking en hoe doe je dat? Hoeveel is de premie en tot wanneer is het mogelijk om een aanvraag in te dienen? een samenvatting met enkele aanbevelingen.

Wanneer kan de premie worden toegekend?

Als je een nieuwe of tweedehandse elektrische auto koopt, heb je recht op een premie van de Vlaamse overheid.

Als de aankoopwaarde van de nieuwe auto, inclusief btw, niet meer dan 40.000 euro bedraagt, Producenten hebben daar al handig op gereageerd en hebben modellen gemaakt die iets duurder waren in prijs, zodat ze binnen het segment kunnen blijven.

De oorspronkelijke prijs van een tweedehands auto mag niet hoger zijn dan 60.000 euro. Het voertuig moet ten minste drie jaar oud zijn en mag niet meer dan acht jaar oud zijn. De premies zijn van toepassing op zowel gewone personenwagens als lichte bestelwagens.

Het gaat in technische taal om auto’s voor personenvervoer “categorie M1”, vervoer van goederen met een beperkt gewicht tot 3.500 kg “categorie N1” en zware micro-stadswagens “categorie L7e-C”. Damien De Smet van de federatie voor elektrische mobiliteit, zegt: “In de laatste categorie gaan de kleine autootjes die je soms in het straatbeeld ziet, waar maximaal 2 personen in kunnen.”

Lees ook: Wat is momenteel de goedkoopste elektrische auto?

Het voertuig moet voor 25 september van het voorgaande jaar besteld zijn. Je kunt ook een premie aanvragen als je de auto in het buitenland koopt. Het voertuig moet worden ingeschreven op een adres dat zich in het Vlaamse Gewest bevindt.

Je moet echter rekening houden met aanvullende formaliteiten met betrekking tot invoer, zegt De Smet. Bovendien: De premie is niet van toepassing op degenen die een elektrische auto kopen via een leasingformule op het werk.

Het geld is bestemd voor individuen, maatschappelijke organisaties en aanbieders van deelmobiliteit. Het is mogelijk voor een natuurlijke persoon om de prijs maar één keer aan te vragen.

Hoeveel geld kan worden terugbetaald?

De premie voor een nieuwe elektrische auto bedraagt 5.000 euro en kan maximaal 25% van de aankoopprijs bedragen. Dat is 3.000 euro voor een tweedehands voertuig. De regering heeft toegezegd dat de premie niet zal fluctueren.

Wanneer is het tijd om de premie aan te vragen?

Een belangrijke aanbeveling: Hoeft u niet te lang te wachten. De eerste versie van de maatregel was voor drie jaar (2024-2026), maar na kritiek van de Raad van State werd deze aangepast na extra overleg door de Vlaamse regering. Je kunt de premie alleen dit kalenderjaar aanvragen.

De Raad van State was bang dat als het een succes zou zijn, niet alle mensen dezelfde beloningen zouden krijgen, wat het gelijkheidsbeginsel zou schenden.

Lees ook: Welke elektrische auto kopen tweedehands ?

Het is echter mogelijk dat het geld op is, zelfs als u de premie later dit jaar aanvraagt. Er is 20 miljoen euro uitgegeven om dit te financieren. Hoewel het bedrag kan worden verhoogd, zal minister van Mobiliteit Lydia Peeters “Open VLD” zelf de financiële middelen moeten vinden.

De boodschap is dus om snel te zijn. 20 miljoen euro kan worden gebruikt om minstens 4.100 premies of 4.100 voertuigen te kopen. Als gevolg van de aanzuigeffecten van de premie en de promotiecampagnes, verwacht EV Belgium dat de verkoop dit jaar ongeveer 9.100 elektrische voertuigen zou kunnen bereiken.

Hiervoor zouden 45 miljoen euro nodig zijn. “Ik verwacht niet dat het loket een jaar lang open zal blijven.” zegt Damien De Smet. Ik verwacht dat ze uiteindelijk zullen zeggen: “het budget is op” en het sluiten. De aanwezigheid van een teller op de officiële website voor de aanvraag kan al een aanwijzing zijn. Een suggestie: Probeer uw aanvraag voor de Vlaamse verkiezingen in te dienen.

De eerste cijfers laten zien hoe moeilijk het is. Er zijn in de eerste drie uren na de opening van het digitale loket meer dan 1.400 aanvragen ingediend.

Hoe beoordeel je de premie?

Je gaat naar de website van de Vlaamse overheid op internet. Dat moet binnen de negentig dagen na het moment dat de verkoopovereenkomst voor het voertuig is ondertekend. Houd alle nodige documenten klaar, zoals de gegevens van het voertuig, het chassisnummer en een digitale versie van de verkoopovereenkomst. Zoals eerder vermeld: Na de officiële aankoop is het ideaal om onmiddellijk naar het digitale loket te gaan en uw aanvraag voor een premie vast te klikken.

Je ontvangt een bevestigingsmail nadat je alle gegevens hebt ingevuld. Daarna gaat de administratie controleren of uw voertuig aan de voorwaarden voldoet. Ten slotte krijg je een bericht per e-mail over de beslissing.

Lees ook: Wat is momenteel de beste elektrische auto?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button