Buitenland

Welke elektrische auto kopen tweedehands ?

Er zijn steeds meer tweedehands elektrische auto’s te koop. Maar hoe weet je of de batterij nog goed is? En welke auto past bij jouw rijgedrag? Wil jij een tweedehands elektrische auto kopen dan vertellen wij je alles wat je moet weten over de aanschaf in dit artikel.

Tweedehands elektrische auto kopen:

De tweedehands markt voor elektrische auto’s begint te groeien. Vooral modellen die vanaf 2009 op de markt verschenen، komen nu als gebruikte auto “occasion” beschikbaar. Ondanks dat de ontwikkeling van elektrische auto’s in de afgelopen tien jaar hard is gegaan، zijn dit vaak nog goede auto’s. Elektrische auto’s zijn bv minder onderhoudsgevoelig dan auto’s op brandstof، omdat de motor minder bewegende onderdelen heeft die slijten.

Check de batterij:

Het belangrijkste onderdeel van de elektrische auto is de batterij “accu”. Deze bepaalt hoe ver je met de elektrische auto kan rijden “actieradius of bereik”. Alle oplaadbare batterijen kunnen na verloop van tijd minder elektriciteit opslaan en leveren، ook als ze niet gebruikt worden. Dit heet degradatie van de batterij. Ook de batterij van een elektrische auto neemt na verloop van tijd af in vermogen.

Tips om de batterij te controleren:

  1. Maak een flinke proefrit met de auto die je wilt kopen. Rijd het liefst een volle accu helemaal leeg en kijk hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Vergelijk dit met de werkelijke afstand die de auto kon afleggen toen hij nog nieuw was. Het verschil tussen de gereden kilometers en het bereik van de auto in nieuwstaat، zegt iets over de degradatie van de batterij.
  2. Als je niet de tijd hebt om de accu helemaal leeg te rijden، dan is het slim om een proefrit van vijftig kilometer te maken waarbij je een stuk rijdt in de bebouwde kom، op de snelweg en een N_weg. Is de actieradius met meer dan vijfenzeventig kilometer afgenomen dan kan de accu een punt van aandacht zijn en is het slim die uitgebreider te controleren.
  3. Stop tegen het eind van de rit bij een snellaadstation en test hoe snel de auto oplaadt. Op database.nl vind je de snellaadtijd van jouw model elektrische auto toen hij nieuw was. Of kijk in de gebruikershandleiding van de auto welke “snel” laadtijd daar wordt genoemd. De laadtijd moet daarbij in de buurt komen. Als de snellaadtijd twee keer “of meer” langer is dan de oorspronkelijke laadtijd، dan is dat een aandachtspunt.
  4. pas op: sommige oude modellen kunnen niet snelladen.
  5. Zoek uit of en hoeveel garantie er nog op de accu zit. Dit verschilt per fabrikant، maar meestal gaat dit om garantie tussen de acht à tien jaar of het rijden van 165.000 tot 185.000 kilometer.
  6. Controleer ook even welke laadkabels nodig zijn en bedenk of je thuis of in de buurt van je huis kunt opladen. Lees meer informatie over opladen.

Vraag de vorige eigenaar van de auto:

Net als bij een tweedehands auto die rijdt op benzine of diesel is het bij een tweedehands elektrische auto verstandig om na te vragen hoe de auto is gebruikt door de vorige eigenaar omdat de afname in kwaliteit van de batterij ook sterk afhangt van het gebruik. Kan dit je een idee geven hoe goed de accu nog is. Stel vragen over:

  1. Hoe vaak de vorige eigenaar de auto oplaadde bij een snellader. Hoe vaker، hoe slechter voor de accu. Het liefste heb je dat de auto minder dan één keer per week aan de snellader hing.
  2. Is de batterij vaak tot onder de 20% leeg gereden of tot meer dan 80% opgeladen?
  3. Waar stond de auto geparkeerd? Stond de auto vaak buiten? En zo ja، stond hij dan vaak in de volle zon? Warmte en kou zijn niet goed voor de batterij، het kan zomaar een procent extra vermindering van de batterijcapaciteit betekenen.

Tweedehands elektrische auto kopen. De kosten:

Meestal is een tweedehands elektrische auto iets duurder dan zijn gebruikte brandstof broertje of zusje. Op basis van onderzoek van KBC is de verwachting dat elektrische auto’s die nu nieuw verkocht worden، over 5 jaar nog zo’n 40 tot 50% van de nieuwprijs waard zijn.

Lees ook: Wat is momenteel de beste elektrische auto?

Tweedehands elektrische auto kopen. Garantie:

Onderling hebben fabrikanten afgesproken om voor acht jaar of 161.000 kilometer rijden garantie op de batterij te geven “wat het eerste behaald wordt”. De garantie houdt in dat de batterij vervangen wordt als hij binnen die periode minder dan 70 procent van het originele vermogen heeft.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button