Nieuws

Hoeveel mag je contant betalen in België?

Contant geld op zak hebben is toegestaan ​​in België, maar er zit een limiet aan dit bedrag en als dit bedrag deze limiet overschrijdt, wordt u bestraft en beboet.

Hoeveel rekeningen kan je contant betalen in België?

Je kunt in België geen grote bedragen contant betalen omdat de Belgische overheid zwarte arbeid, witwassen en terrorisme wil tegengaan.

Is uw factuur lager dan 3.000 euro (inclusief btw), dan kunt u het volledige bedrag contant betalen. Koopt u bijvoorbeeld in België een gebruikte auto voor 2.999 euro bij een verkoper met handelsregistratie, dan kunt u het volledige bedrag contant betalen.

Als uw rekening hoger is dan 3.000 euro (inclusief btw), kunt u tot 3.000 euro contant betalen. Als u meer betaalt, kunt u later grote problemen krijgen met de Belgische belastingdienst.

Opmerking: deze regel is alleen van toepassing op betalingen van handelaars aan consumenten, niet op betalingen van consumenten aan consumenten. Verkoopt u bijvoorbeeld uw auto als particulier aan een andere particulier, dan zijn er geen beperkingen op het gebruik van contant geld.

Contant geld is ten strengste verboden in de Belgische vastgoedsector. Bij de verkoop van een huis of grond kan niet contant worden betaald: dus alleen per vooruitbetaling of bankcheque. Valutaverboden gelden voor iedereen: kopers en verkopers, particulieren en handelaren.

Tips voor contant betalen in België:

U mag als klant nooit gedwongen worden contant te betalen. U dient te allen tijde een betalingsbewijs te hebben. Want als u grote bedragen contant betaalt, riskeert u een boete als de Belastingdienst erachter komt dat u ermee heeft ingestemd contant te betalen om de verschuldigde btw te ontlopen.

Zonder Belgisch betalingsbewijs kunt u ook niet bewijzen dat u daadwerkelijk betaald heeft, in geval van vervolgproblemen met de fiscus.

Deze en andere maatregelen maken deel uit van de strijd van de Belgische overheid tegen witwassen, belastingfraude, terrorismefinanciering en zwarte arbeid. Als u echter een betalingsbrief schrijft tussen uzelf en de verkoper en u hebt een bewijs van waar het geld vandaan kwam, is dat prima.

Stel, u heeft een tweedehands auto gekocht ter waarde van 10.000 euro. Als u het volledige bedrag contant heeft betaald, moet u de bron van het geld bewijzen als de Belgische belastingdienst dit vereist.

Dus wees voorzichtig en pas toe wat ik je hierboven heb geschreven. In België kan de fiscus u jarenlang vergeten, maar op een gegeven moment vindt u een e-mail van de fiscus waarin u wordt gevraagd de bron van het geld te bewijzen. Doe je dat niet, dan betaal je een zeer hoge boete. Ze zullen uw CV op uw Belgische belastingontduiking zetten en u zult ze nooit kunnen zuiveren.

Lees ook: Hoe kan ik veel geld verdienen zonder te werken?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button