Buitenland

Hoe veilig is Chrome incognito?

Wat betekent privé browsen en de incognitomodus? In dit overzicht leggen we uit wat de incognitomodus kan doen en hoe je privé kunt browsen. We leggen ook uit hoe het gebruik van een beveiligde browser beter is dan de privémodus om je privacy op internet te beschermen.

Wat is vooral de incognitomodus?

De incognitomodus van een webbrowser stelt je in staat om achter de schermen op internet te surfen. Deze modus verwijdert lokale gegevens uit browsersessies. Dit betekent dat de lokale zoekgeschiedenis uw zoekgewoonten niet registreert. Er worden eventuele cookies verwijderd of geblokkeerd die een website probeert op uw computer te plaatsen. Bovendien worden andere trackers, tijdelijke bestanden en werkbalken van andere bedrijven uitgeschakeld.

Wat doet precies de incognitomodus?

Webbrowsers slaan de URL’s van elke webpagina die u bezoekt op en behouden deze informatie ook na afloop van uw surfsessie als u de incognitomodus niet gebruikt. Dezelfde pagina’s kunnen dan sneller worden geladen. Bovendien worden in browsers cookies opgeslagen.

Cookies zijn kleine tekstbestanden waarin informatie wordt opgeslagen over de pagina’s die u bezoekt, informatie wordt verzameld over de pagina’s die u bezoekt en ervoor zorgen dat webpagina’s en advertenties op basis van uw gedrag op internet worden weergegeven.

Desalniettemin, als je de incognitomodus gebruikt:

  •  Je browsegeschiedenis blijft privé omdat deze niet wordt opgeslagen.
  • Om je persoonlijke voorkeuren privé te houden, worden cookies verwijderd.
  • Je hebt de mogelijkheid om je tegelijkertijd aan te melden bij meerdere accounts. Je kunt bijvoorbeeld een werkaccount gebruiken en tegelijkertijd een persoonlijk account gebruiken op dezelfde website door een incognitovenster te gebruiken.

Privé browsen wordt ook wel genoemd wanneer u een incognito tabblad gebruikt, omdat uw internetverbinding veel meer privé is. Privé browsen wordt doorgaans gebruikt door mensen om te voorkomen dat andere mensen op hetzelfde apparaat hun persoonlijke gegevens of browseractiviteiten zien.

Als je een apparaat van iemand anders gebruikt, ervan uitgaande dat je het browservenster na afloop van de sessie sluit, is privé browsen ook een eenvoudige manier om je af te melden van websites.

De kans dat u advertenties op internet ziet die verband houden met websites die u in de incognitomodus hebt bezocht, wordt verkleind als u het venster voor privé browsen sluit, omdat cookies na privésessies niet worden opgeslagen. Dit gezegd hebbende, is de kans dat u helemaal geen advertenties ziet relatief klein, aangezien uw IP-adres nog steeds wordt getraceerd.

Er wordt ook gezegd dat in de incognitomodus betere prijzen voor hotels en vluchten worden weergegeven. Dit komt omdat sommige reiswebsites prijzen op basis van uw geolocatie kunnen verhogen of prijzen kunnen verhogen als u de site regelmatig bezoekt om de prijzen te bekijken.

Je zoekopdrachten verschijnen niet in de accountgeschiedenis van je Google-account en hebben geen invloed op je toekomstige zoekresultaten. Bovendien, als je tijdens een privésessie een video op YouTube of een andere dienst bekijkt en niet bent aangemeld bij die dienst, hebben je activiteiten geen invloed op de aanbevelingen die verschijnen in de standaard browsemodus.

Is de incognitomodus werkelijk onzichtbaar?

Het is van cruciaal belang om te weten wat de beperkingen van de incognitomodus zijn, aangezien de term “privé browsen” de indruk kan wekken dat je meer privacy hebt dan je in feite hebt. In deze modus worden de gegevens op uw computer gewist, maar uw IP-adres blijft zichtbaar.

Als gevolg hiervan kunnen uw internetprovider, de websites die u hebt bezocht, uw school, werkgever of overheidsinstanties uw browseractiviteit blijven volgen. Om dat te voorkomen, gebruik je geavanceerdere coderingstools zoals virtual private networks of VPN’s. Bovendien biedt de incognitomodus geen bescherming tegen cyberaanvallen zoals phishing, malware of virussen.

Zelfs in de incognitomodus kan spyware, als deze al op je apparaat is geïnstalleerd, je activiteiten volgen en gevoelige gegevens stelen. Mozilla heeft een nuttige informatiepagina gemaakt die de meest voorkomende misvattingen over privé browsen beschrijft.

Het doel van privé browsen is het verwijderen van de geografische sporen van websites die u hebt bezocht, evenals de informatie die u hebt gezocht, de formulieren die u online hebt ingediend, enz. Het doel is om te voorkomen dat andere mensen met toegang tot de computer uw activiteiten zien. Niets anders.

Gebruik privé browsen:

Hoe maak je gebruik van privé browsen? Privé browsen wordt in verschillende browsers op verschillende manieren aangeduid. Het heet bijvoorbeeld ‘Privé browsen’ in Mozilla Firefox, Opera en Apple Safari, “Incognito” in Google Chrome en “InPrivate” in Microsoft Edge. Zo kunt u privé browsen in de belangrijkste browsers activeren:

Gebruik Chrome om privé te browsen:

Je browsegeschiedenis, cookies, sitegegevens en ingevulde informatie in formulieren worden niet opgeslagen in de Incognito-modus van Google Chrome. Je bladwijzers en gedownloade bestanden blijven behouden.

Om de Incognitomodus op uw computer, Android-apparaat, iPhone of iPad in te schakelen, volg deze stappen:

1. Schakel Chrome in.

2. Klik rechtsboven op het scherm op het menu Tools. Dit wordt weergegeven als drie verticaal geplaatste stippen in Mac of drie lijnen boven elkaar in Windows.

3. Om een nieuw venster voor privé browsen te openen, kies Nieuw incognitovenster.

Je kunt ook een nieuw incognitovenster openen door de sneltoets Control+Shift+N te indrukken. Aan de donkere achtergrond herken je het nieuwe incognitovenster en het gestileerde spionnenpictogram links van het menu met de drie stippen.

Iedere keer dat gebruikers een nieuw venster openen, herinnert Chrome hen aan wat in de incognitomodus mogelijk is en niet mogelijk is.

Om privé te browsen met Safari:

Wanneer het venster wordt gesloten, verwijdert de modus voor privé browsen van Safari standaard tijdelijke bestanden, zoals de browsegeschiedenis, formuliergegevens en cookies.

Inschakelen van privé browsen op een Mac-computer:

1. Sluit Safari op.
2. Ga naar de menubalk en selecteer Bestand.
3. Om een privévenster te openen, klik je op de optie Privévenster.
In Safari kun je ook een venster voor privé browsen openen met de sneltoets Shift+Command+N.
Individueel browsen met Firefox:
De modus Privé browsen van Mozilla Firefox heeft ook bescherming tegen tracering. Met deze functie voorkomt Mozilla dat derde partijen uw browsegeschiedenis kunnen bekijken.

Zo krijg je toegang tot privé browsen in Firefox:

1. Sluit Firefox op.

2. Vind de drie horizontale lijnen in de rechterbovenhoek van het menu en klik op Nieuw privévenster.

3. Het pictogram van een paars masker rechtsboven in het Firefox-venster opent een nieuw privévenster.

4. Gebruik ook de volgende sneltoetsen: Druk Controle+Shift+N op Windows of Commande+Shift+N op Mac.

5. Je kunt de aanvullende functie voor bescherming tegen tracering inschakelen in het privévenster van Firefox, waar je een paarse strook ziet.

InPrivate browsen met Microsoft Edge: Microsoft Edge slaat niet op wat u bezoekt, uw formuliergegevens of zoekopdrachten op internet. Als je het InPrivate-venster sluit, blijven de gedownloade bestanden en bladwijzers op je computer staan. De Microsoft-browsers schakelen extensies en werkbalken van derden uit als u het InPrivate-venster sluit.

Activeer inPrivate Browsing in Microsoft Edge:

1. Sluit Microsoft Edge aan.

2. Ga in de taakbalk naar het Microsoft Edge-logo met de rechtermuisknop en kies Nieuw InPrivate-venster.

3. Ga naar Instellingen en vervolgens naar “Meer” en kies “Nieuw InPrivate-venster” in Microsoft Edge.

De Microsoft-browser geeft aan dat de InPrivate-modus actief is: een blauwe cirkel met de tekst ‘In Private’ rechts van de adresbalk in combinatie met een volledig zwart scherm om gebruikers te laten weten dat ze een privébrowser gebruiken.

Je kunt ook een InPrivate-sessie starten door op een link in Edge te klikken met de rechtermuisknop en dan Openen in InPrivate-venster te kiezen. Als je al een sessie voor privé browsen hebt geopend, is die optie grijs. Als je echter kiest voor Koppeling in een nieuw tabblad openen, wordt er een nieuw tabblad geopend in het actieve InPrivate-frame.

Lees ook: Is leidingwater in België veilig?

Bezoek Opera op een priveniveau:

Opera’s modus voor privé browsen respecteert de privacy van tijdelijke gegevens van andere browsers. Bovendien heb je in deze modus de mogelijkheid om de VPN-verbinding van de browser in te schakelen om je tijdens het surfen te beschermen.

In Opera de incognitomodus activeren:

1. Open Opera.
2. In de linkerbovenhoek klik je op het menu.
3. Om een venster voor privé browsen te openen, kies Nieuw privévenster.

Activeer Incognito op je telefoon:

Android’s incognitomodus:

1. Open Chrome op je Android-apparaat. In de adresbalk tik je op de menuknop met de drie puntjes.

2. Er verschijnt een keuzevenster met verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld een bladwijzer toewijzen aan de pagina of een nieuw venster openen.

3. Het Nieuw incognitotabblad is een van deze opties. Tik erop in Chrome om een nieuw privétabblad te openen.

4. Je ziet het spionnenpictogram met hoed en bril en de bevestiging: “Je bent incognito.”

5. Door op de tabblad-tool in de adresbalk te tikken, kunt u schakelen tussen incognito- en gewone tabbladen. Je kunt alleen privé browsen op een feitelijk incognitotabblad.

Privé browsen op de iPad en iPhone:

met iOS 14:

1. Open Safari en zoek het pictogram met de twee vierkantjes onderin het scherm. Als het niet zichtbaar is, tik dan op de onderkant van het scherm.

2. Selecteer ‘Privé’.

3. Om een nieuwe site in een privévenster te openen, tik je nu op het pluspictogram (+). Je zult ook alle bestaande Safari-vensters in Privé browsen zien.

4. Ga terug naar het paginabeheer van Safari, waar je het pictogram met de twee vierkantjes ziet, en tik op Privé om deze modus uit te schakelen. Klik vervolgens op Gereed.

Het donkere thema van de URL-/zoekbalk identificeert Privé browsen in plaats van de witte of grijze kleur van deze balken in standaardvensters.

1. Open Safari op iOS 15.

2. Klik rechtsonder op het pictogram met de twee vierkantjes (rechtsboven in de liggende stand).

3. Klik op “1 tabblad” of “X tabbladen”.

4. Ga voor privé.

5. In de onderhoek tik je op het pluspictogram (+).

6. Om ervoor te zorgen dat u privé browsen gebruikt, wordt de adres- en zoekbalk donker gemaakt.

7. Als je de functie niet langer wilt gebruiken, volg dezelfde stappen en tik nogmaals op Privé.

Hoe kan ik veilig online browsen?

Een VPN (Virtual Private Network) beschermt uw privacy beter dan de privé- of incognito-modus van een browser. Een virtueel privénetwerk (VPN) verbergt uw IP-adres, dat is de unieke code die uw computer, telefoon of tablet op internet identificeert. VPN’s coderen de gegevens die u verzendt en ontvangt via internet, zodat mensen zonder een decoderingssleutel ze niet kunnen lezen.

Kaspersky Secure Connection zorgt voor een veilige manier om van internet te genieten zonder in te leveren op de snelheid.

Lees ook: Elektrische auto: Hoe kan ik subsidie aanvragen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button