Nieuws

Is leidingwater in België veilig?

Hoewel het kraanwater in België van uitstekende kwaliteit is, drinken de meeste Belgen liever flessenwater. Daarmee zijn de Belgen een van de grootste drinkers van flessenwater ter wereld.

Belgen drinken zes keer meer flessenwater dan Nederlanders.

Volgens de laatste statistieken voor 2023 zijn de Belgen de vierde grootste drinkers van gebotteld water ter wereld, met een verbruik per hoofd van de bevolking van 148 liter, na Mexico, Italië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Maar de vraag is, is Belgisch flessenwater echt beter dan kraanwater? Hoe weet je het aandeel kalk in het leidingwater in elke stad in België? Lees dit artikel om alles over dit onderwerp te weten te komen.

Als men in België aan het drinken van kraanwater denkt, denkt men vooral aan aquaducten.

Dit is een van de bekende bronnen van drinkwater. Op het eerste gezicht zijn de Belgische kanalen niet schoon vanwege de schepen die er doorheen varen. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen bang zijn om kraanwater te drinken.

Mensen zijn bang voor de residuen van drugs die erin zitten. Of de aanwezigheid van hormonen zoals oestrogeen en anticonceptiepillen. Maar wat men niet beseft, is dat het kraanwater in België moet voldoen aan verschillende wereldwijde regelgevingen.

Zo moet het kraanwater in België voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Unie, de Belgische overheid en regionale overheden.

Zo moet kraanwater vrij zijn van E. coli, bacteriën die aangeven dat het water in contact is geweest met uitwerpselen of de aanwezigheid van chemicaliën zoals bestrijdingsmiddelen, fosfaten en nitraten. Daarom is kraanwater in België veilig om te drinken.

Maar er zijn enkele uitzonderingen. “In sommige gebieden moeten baby’s en zwangere vrouwen voorzichtig zijn met het drinken van kraanwater.

Dat komt vooral door de nitraat- en kalkgehaltes. Op sommige plaatsen kunnen de gehaltes te hoog zijn voor deze kwetsbare groepen.” onderstaande link om het kraanwater van uw stad te controleren.

Hoewel nitraten op zichzelf onschadelijk zijn, kunnen ze nitrieten worden. Baby’s jonger dan 6 maanden hebben een verminderde maagzuursecretie, waardoor meer nitriet zich ophoopt in hun lichaam, wat kan leiden tot hypoxie in het lichaam.

Ook loden leidingen in oudere Belgische huizen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Lood werd tot de jaren 70 in sanitair gebruikt. Deze leidingen zijn echter in veel gebouwen vervangen door koperen of kunststof leidingen. Maar niet in alle gezinnen in België.

Voorzichtigheid is dus geboden, aangezien looddeeltjes in het drinkwater terecht kunnen komen en daar de ontwikkeling van het zenuwstelsel kunnen verstoren.

België zuivert water door er chloor aan toe te voegen, dat ervoor zorgt dat het water dat uit de kraan komt schoon is. Chloor op zich is geen reden om flessenwater te drinken, aangezien het geen effect heeft op je gezondheid. Maar mijn advies is “laat een glas kraanwater een paar minuten staan ​​zodat het chloor vanzelf kan verdampen”.

Belgische waterbottelarijen verheerlijken flessenwater en verspreiden angstreclame over kraanwater, waardoor veel consumenten 50 tot 200 keer meer betalen voor drinkwater. Ze weten niet dat gebotteld water bacteriën kan bevatten die meerdere keren worden geopend en verwarmd en onjuist worden bewaard bij hoge temperaturen.

Wat zijn de voordelen van kraanwater in België?

Je krijgt er geen dorst van, want kraanwater is om een ​​aantal redenen het beste:

1. Gezondheid:

De Global Food Triangle bevestigt dat ons lichaam voor 60% uit water bestaat. Omdat we elke dag veel water verliezen door plassen, zweten en ademen. We moeten lichaamsvloeistoffen aanvullen. Kraanwater is hiervoor het beste!

2. Geld besparen:

Kraanwater is in België zo’n 120 keer goedkoper dan flessenwater, dus je kunt flink besparen.

3. Comfort:

Je hoeft niet meer flessen mee naar huis te nemen.

4. Lest dorst:

Je hebt hierboven gelezen dat kraanwater de beste dorstlesser is!

Kraanwater is groener en goedkoper dan flessenwater. En reken uit hoeveel geld, plastic en CO2 je kunt besparen als je kiest voor kraanwater.

Kraanwater in België is beter dan flessenwater. Er zijn verschillende redenen. Flessenwater kan bijvoorbeeld veel bacteriën bevatten. Als de fles eenmaal is geopend, of gedurende lange tijd of bij te hoge temperaturen is bewaard, kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen. Geopende flessen kunnen het beste maximaal 24 uur bij 4°C worden bewaard.

Uit onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat een kwart van het flessenwater te veel fluoride, sulfaat of natrium bevat. Deze merken zijn niet eens geschikt voor alledaags gebruik.

Veel Belgen vinden kraanwater niet veilig. Maar dit is een hardnekkige misvatting. Hier kunt u rustig slapen omdat het absoluut veilig is.

Het waterbedrijf in België controleert het kraanwater twee keer per dag. Daartoe controleren ze voortdurend 67 kwaliteitseisen die op Belgisch en internationaal niveau worden gesteld. Ze controleren bijvoorbeeld op bepaalde bacteriën, aanslag, pesticiden of zware metalen.

Zodra het kraanwater de gemeentelijke watercentra in België verlaat, is het volkomen veilig. En om ervoor te zorgen dat het nog steeds veilig is om door de kranen van je huis te stromen, wordt een kleine hoeveelheid chloor toegevoegd om het water steriel te houden.

Als u zich zorgen maakt over de kwaliteit van uw kraanwater in uw huis, neem dan contact op met uw waterbedrijf voor een analyse. Indien blijkt dat het leidingwater verontreinigd is, is deze analyse gratis.

Klik op de gekleurde tekst om het kraanwater te controleren.

Scroll dan een beetje naar beneden en je vindt een kleine rechthoek waar je de postcode van de stad waar je woont kunt invoeren. Klik vervolgens op de pijl ernaast en de contactgegevens voor het testen van de wateren verschijnen. Of bel het gratis nummer 1700 om te informeren naar de testlocatie.

Lees ook:  Welke landen zijn het goedkoopste in Europa?

Voeg meer smaak toe aan uw Belgisch kraanwater:

Niet iedereen houdt van kraanwater in België, de smaak verschilt bijvoorbeeld afhankelijk van waar je woont. Ook de chloorgeur is vervelend. Daarom bieden we enkele tips om deze smaak en geur te overwinnen.

1. Laat een glas water een paar minuten staan ​​voordat je het drinkt. Hierdoor wordt de chloorgeur verwijderd.

2. Voeg een beetje sinaasappel, rozemarijn, komkommer, citroen, munt, groene appel of kaneel, cranberry, aardbei en gember toe om de smaak van het water te veranderen.

3. Geen suiker of iets zoets. Omdat je heel snel went aan de niet-zo-zoete smaak.

Klik op de gekleurde tekst om de zuiverheid van Belgisch water te zien. Plaats vervolgens de postcode van uw stad in de rechthoek en klik op woordzoeker en de resultaten verschijnen. Op een schaal van 1 tot 15 is het gezond en zelfs beter dan flessenwater.

Als het 15 tot 30 is, dan is het drinkbaar. Maar als het meer dan 30 is, betekent dit dat het veel limoen bevat, wat geschikt is om te drinken, maar niet wordt aanbevolen. Maar goed voor baden, afwassen en koken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button