Buitenland

Oligarch jacht dicht bij Poetin verkocht op een veiling

Een superjacht van Viktor Medevichuk, een pro-Kremlin-oligarch en vriend van de Russische president Vladimir Poetin, is geveild nadat het eerder dit jaar in beslag was genomen in Kroatië. De waarde van het luxe cruiseschip bedraagt ​​maar liefst 201 miljoen dollar “omgerekend zo’n 192,3 miljoen euro”.

De Oekraïense regering melde dat het 92,6 meter lange Royal Romance-jacht op gerechtelijk bevel werd verkocht. Het schip zal eigendom worden van de Oekraïense organisatie Asset Recovery and Management Agency (Arma).

Arma is een speciale afdeling van de Oekraïense regering die belast is met “het vinden, opsporen en beheren van door corruptie gegenereerd vermogen”. Het schip, met een waarde van ongeveer 191,4 miljoen euro, zal ten voordele van Oekraïne op een openbare veiling worden verkocht.

De boot was van de 69-jarige Medvedchuk, een pro-Kremlin-politicus die in april in Oekraïne werd gearresteerd. Hij werd in september overgedragen aan Rusland in het kader van een gevangenenruil.

Hij wordt vaak de “Prince of Darkness” van de Oekraïense politiek genoemd. Daarnaast is hij goed bevriend met Poetin, die peetvader is van zijn dochter Daria.

Fraude:

De Kroatische politie deed vorige maand namens de FBI een inval in de boot van Medvedchuk, meldt de Kroatische krant Jutarnji List. De huiszoeking vond plaats op 19 november.

Een Kroatische rechercheur zou de krant hebben verteld dat Medvicchuk en zijn vrouw Oksana Marchenko betrokken waren bij het witwassen van geld.

Royal Romance is in 2005 gebouwd door de Nederlandse superjachtaannemer Feadship. De boot heeft hutten voor 14 gasten en een bemanning van 21. De boot van Medvedchuk is niet het eerste jacht dat op een veiling wordt verkocht.

Eerder werd ook het superjacht van de Russische oligarch Dmitri Pumpianski verkocht aan een anonieme koper voor 37,6 miljoen dollar (35,8 miljoen euro). Het is de eerste verkoop van een dergelijk jacht sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel. Tientallen jachten van oligarchen over de hele wereld zijn in beslag genomen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button