Buitenland

Welke rijbewijzen zijn niet geldig in Nederland?

Of u met een buitenlands rijbewijs in Nederland mag rijden, hangt af van hoe lang u er al woont en uit welk land u uw rijbewijs heeft behaald.

Als uw rijbewijs is afgehaald in de EU, EER of Zwitserland. Ook als u in Nederland komt wonen, kunt u zonder voorwaarden in Nederland rijden.

Of als u een rijbewijs heeft dat is afgehaald buiten de EU, EER of Zwitserland. Komt u voor zaken of vakantie naar Nederland, dan mag u rijden. Als u van plan bent in Nederland te gaan wonen, mag u nog maar 185 dagen op uw rijbewijs blijven rijden. Daarna heeft u een Nederlands rijbewijs nodig.

U kunt bij uw gemeente een Nederlands rijbewijs aanvragen, waarvoor u ingeschreven moet staan ​​in de Basisregistratie Personen (BRP).

Om een ​​buitenlands rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs:

In sommige gevallen kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs zonder dat u opnieuw rijexamen hoeft te doen. Kijk voor meer informatie over het wijzigen van uw buitenlands rijbewijs op de website van de RDW.

Aparte regeling voor een Nederlands motorrijbewijs:
Voor het rijden op een bromfiets gelden andere regels:

je woont in de EU, Europa economische zone of Zwitserland is voor het besturen van een bromfiets in Nederland geen AM-rijbewijs vereist, een geldig rijbewijs afgegeven door een van deze landen is voldoende.

Als u in een land buiten de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte of Zwitserland woont. Als u tijdelijk in Nederland wilt verblijven, mag u zonder rijbewijs op een bromfiets rijden.

Welke landen behoren tot de Europese Unie (EU) waarvan de rijbewijzen in Nederland worden erkend?

De Europese Unie bestaat uit 27 landen (lidstaten), waaronder:

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, IJsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië. Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Tsjechië.

Lees ook: Welke elektrische auto kopen tweedehands?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button