Nieuws

Heeft Nikki Haley een kans tegen Donald Trump?

Als Ron DeSantis de Republikeinse voorverkiezingen in de Verenigde Staten heeft verlaten, wordt de aandacht gericht op de twee kandidaten die nog over zijn: president Donald Trump en de voormalige gouverneur Nikki Haley. Bart Kerremans, een Amerikaanse expert van KU Leuven, stelt dat het parcours van de laatste persoon “minder zwak was dan aanvankelijk verwacht”. Is dat echter voldoende om Trump te overtreffen?

Kerremans zei: “Een wedstrijd is pas gespeeld als ze volledig is afgelopen.” Kijk maar naar Antwerp, dat vorig jaar de titel won: Het winnende doelpunt werd pas gescoord in de laatste minuten. Dat geldt ook voor verkiezingen; er kan nog veel gebeuren. De kansen van Trump als uitgeroepen Republikeinse presidentskandidaat zijn momenteel gunstiger dan die van Haley.

Toch heeft ze het afgelopen jaar niet slecht gedaan.”DeSantis werd aanvankelijk gezien als de belangrijkste tegenstander van Trump. Haley heeft die functie overgenomen. Ze heeft meer aanhang kunnen krijgen. Het was niet zo slecht als men had verwacht.” Een nauwkeurig gekozen formulering.”Omdat het gaat om de kwestie: Zal Trump worden verslagen? Vanaf het begin van Haley’s kandidatuur is het antwoord daarop niet aanzienlijk veranderd.”

Nikki Haley:

Nikki Haley (52), geboren als Nimrata Randhawa en dochter van Indiase immigranten in de Verenigde Staten, was gouverneur van de staat South Carolina van 2011 tot 2017. Ze was ook twee jaar Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties tijdens de periode van oud-president Donald Trump (2017-2021).
Haley profiteert niet van de terugtrekking van DeSantis. De meeste voorstanders van DeSantis hebben een meer ideologische affiniteit met Trump dan die van haar. DeSantis streefde ernaar Trump op het rechtse spectrum voorbij te steken, maar in de ogen van kiezers is een nabootsing zelden beter dan het origineel.

Twee onderzoeken:

Aan de andere kant is Haley een presidentskandidaat die veel verschillende ballen eet. Kerremans zegt dat ze in dat opzicht een echte politica is. Door haar voormalige beleid voor de staat South Carolina boven te halen, proberen de conservatieve Republikeinen haar achter zich te scharen:

minder belastingen, minder betrokkenheid van de overheid bij de economie en scepticisme over het milieu. Zijn standpunt met betrekking tot abortuswetten is echter vrij gematigd.

Bovendien concentreert Haley zich graag op de chaos die Trump de afgelopen jaren heeft veroorzaakt, en zegt dat, gezien de talloze rechtszaken tegen hem, de voormalige president niet in staat is om Biden op de juiste manier te verdedigen. Inderdaad, Biden had het moeilijker kunnen krijgen tegen Haley dan Trump.

Wanneer Biden tegen Trump staat, moeten er twee rapporten worden opgesteld. In de eerste plaats dat van Biden: Heeft hij een goede of slechte actie ondernomen? De inflatie is daarin een groot nadeel. Die kwestie krijgt veel aandacht van de gematigde Amerikanen, die aan het einde van de rit een grote invloed hebben op de presidentsverkiezingen.

Lees ook: Deze 25 landen staan voor de grootste dreiging van watertekort, met België als onderdeel.

Er is echter de beoordeling van Trump: Ervaar je dat zijn procedures chaos veroorzaken en zijn plannen de democratie bedreigen? Het is de vraag wat de gematigde kiezer het meest zal doorwegen. De keuze tussen Haley en zijn tegenstander wordt vervaagd.

De staat New Hampshire:

In de noordoostelijke deelstaat New Hampshire worden volgende week dinsdag Republikeinse voorverkiezingen gehouden. Vorige week stond Haley en Trump beide bovenaan in de peilingen, met Trump een kleine voorsprong. De steun van DeSantis voor Trump kan Trump een volledig voordeel opleveren. Daarom lijkt Trump te winnen in de Republikeinse voorverkiezingen nog vóór New Hampshire.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button