Nieuws

Wat kun je doen als het niet lukt om te studeren?

De lockdown is ongetwijfeld een stressvolle tijd geweest. Soms helpt het als iemand je een duwtje in de rug geeft. Heb je faalangst, een stressvolle baan, stress of zie je door de bomen het bos niet meer, raak dan niet meteen in paniek. Wees niet bang om familie, vrienden of mentoren om hulp te vragen, want je bent nooit alleen.

Wat kunt u zelf doen?

Niet alle vakken zijn hetzelfde, waardoor het voor sommige vakken beter is om verschillende studiemethoden te hanteren. Praktijkcursussen vragen vaak om veel inzicht.

Doe voldoende nieuwe oefeningen, bekijk de oefeningen die je eerder hebt gedaan en analyseer waar je kunt verbeteren. Het voorbereiden van praktijklessen is niet altijd gemakkelijk omdat je niet altijd weet wat je kunt verwachten. Dit kan stressvol zijn, maar als je weet dat je goed voorbereid bent met veel oefenen, zul je ook dit soort examens kunnen halen!

Voor theoretische vakken ligt de situatie natuurlijk anders. Dit is meestal veel studiemateriaal en je moet ze zo goed mogelijk uit je hoofd leren. Voor een “blokcursus” is het belangrijk dat je de te leren stof verspreidt over meerdere dagen, en dat je tijd probeert vrij te maken om belangrijke of moeilijkere delen te herhalen.

“Herhaal, herhaal, herhaal, wie het goed doet, zal slagen”:

Om een ​​groot aantal thema’s te behandelen, helpt het om uw thema grondig te structureren. Maak een inhoudsopgave en vul deze tijdens het studeren aan met trefwoorden. Op deze manier kun je veel sneller koppelingen maken tussen verschillende hoofdstukken. Nadat je alle vragen hebt gelezen, kun je aan de hand van deze inhoudsopgave nagaan waar je nog moeilijkheden ondervindt, en deze voor het examen snel opfrissen.

Een goede studiemethode is erg belangrijk tijdens de studieperiode. Daarom is het erg handig om van tevoren te weten wat voor type student je eigenlijk bent. Is uw auditief leren beter? Dan is het handig om alles hardop te blokkeren. Of onthoud je onderwerpen beter als je trefwoorden opschrijft? Om er bijvoorbeeld achter te komen welk type “blokker” u bent, kunt u de Testcentrum Groeitest doen. Zo ontdek je of je een doener, een dromer, een denker of een beslisser bent en begrijp je wat deze leerstijl voor jou betekent.

Praat met een vriend of familielid:

Voel je je te gestrest, of merk je dat je snel in paniek raakt of faalangst hebt? Zeg het dan! Familie en vrienden die misschien hetzelfde hebben meegemaakt tijdens de universiteit, kunnen je zeker helpen kalmeren en je in een goed humeur brengen.

Lees ook: Wat zijn de voorwaarden om als student aan het werk te kunnen in 2023?

Zorg er ook voor dat je voldoende ontspant. Het heeft geen zin om je hoofd te blijven breken als je iets even niet begrijpt, of urenlang gefrustreerd bent omdat je te langzaam gaat en daardoor niet meer volgens plan gaat. Ga weg van je onderwerp, maak een wandeling of spreek af met vrienden of familie. Je hoofd helemaal leeg maken helpt om daarna er energiek terug in te vliegen.

Professionele hulp nodig?

Heb je het gevoel dat je ouders en vrienden je niet genoeg helpen? Slaap je niet goed, heb je last van faalangst of neemt de stress het over? Dan kan het handig zijn om met iemand te praten die je professioneel kan helpen. Je hoeft je helemaal niet te schamen, want je bent zeker niet de enige student.

Hieronder hebben we een lijst met universiteiten en hogescholen voor je opgesteld. Via deze link zie je bij wie je voor studiebegeleiding terecht kunt bij docenten en medewerkers. Ook hebben verschillende instellingen studentenpsychologen die je kunnen adviseren en helpen in deze stressvolle tijd.…

Teleblok is een online platform waar je allerlei informatie over je studie kunt vinden. Ben je op zoek naar een cursuslocatie, een studiepartner of wil je gewoon wat tips lezen van je klasgenoten? Je vindt het allemaal op teleblok.

In de rechterbovenhoek van hun startpagina vindt u een knop die naar verschillende onderwerpen leidt. Als je vragen hebt over faalangst, focus, stress of planning of andere zaken dan zit je in het juiste teleblok.

Teleblok biedt ook een chatfunctie. Chat is dagelijks beschikbaar van 6 tot 29 januari van 18.00 tot 23.00 uur. U kunt direct chatten met een expert die u graag helpt met uw probleem. Als ze niet beschikbaar zijn en je nog steeds noodhulp nodig hebt, kijk dan eens bij de individuele instanties die ze op hun pagina’s vermelden.

Onthoud: je bent niet de enige! Veel studenten hebben veel emoties tijdens hun studie en examens, dus ga gerust een praatje maken met je klasgenoten, of help elkaar een handje. Als je het gevoel hebt dat je het niet kunt, zijn er veel bureaus die je kunnen helpen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button