Nieuws

Hoe haal je het meest uit je vakantiedagen?

Twintig dagen: Dit is het aantal wettelijke vakantiedagen waar je als fulltime werknemer recht op hebt. Voor degenen die dit te weinig vinden, zijn er twee opties: accepteren…. of slim doen. Deze tips helpen je om meer en langere vakanties te maken.

Het basisprincipe:

Voltijdse werknemers hebben recht op 4 weken vakantie per jaar. Mits u in het voorgaande jaar voldoende hebt gewerkt om voor deze aanspraak in aanmerking te komen.

Ter info: Als u het afgelopen jaar niet of minder gewerkt hebt, kunt u onder bepaalde voorwaarden toch uw maximale vakantiedagen krijgen. Of je nu arbeider of bediende bent, je kan onder bepaalde voorwaarden “extra” verlof aanvragen.

Plan uw vakantieplannen:

Wie meer dan 20 dagen welverdiende vakantie per jaar wil opnemen, kan zijn vakantieplannen optimaliseren om langere vakanties te plannen. Maak je agenda en laat je inspireren met onderstaande tips.

1. Maak optimaal gebruik van wettelijke feestdagen:

Het goede nieuws is dat er dit jaar maar liefst 10 (betaalde) feestdagen zijn. Niets nieuws onder de zon, maar toch een positief begin. Deze vakanties zijn ideale ankerpunten voor het optimaliseren van de vakantieplanning.

Door bijvoorbeeld slechts 4 vrije dagen op te nemen in een feestdagweek (in plaats van 5), kunt u toch maximaal 9 opeenvolgende vrije dagen opnemen (zaterdag-zondag-maandag-dinsdag-woensdag-donderdag-vrijdag-zaterdag zondag).

Een andere vakantie wordt opgeslagen, zodat u deze voor een andere keer kunt gebruiken.

2. Bouw zoveel mogelijk bruggen:

Veel bedrijven slaan “bruggen”. Dit betekent dat je elke maandag voor een wettelijke feestdag en elke vrijdag na een wettelijke feestdag extra vakantiedagen krijgt. Concreet: dit jaar heb je met een beetje geluk een vrije dag op vrijdag 19 mei (na Hemelvaartsdag) en maandag 14 augustus (vóór Hemelvaartsdag).

Ook hier kun je optimaal genieten van deze vakantie door slechts 3 dagen vrij te nemen en 9 aaneengesloten dagen thuis te blijven.

3. Herstel je overuren:

Afhankelijk van de branche waarin u actief bent of het bedrijf waarvoor u werkt, kunt u ervoor kiezen om eventuele overuren op te nemen als inhaalrust (vakantie) om te recupereren. Let op: De huidige overwerklimiet is 143 uur hoger dan de gemiddelde wekelijkse werkweek.

Wil je meer overwerken (en dus meer recuperatietijd besparen), dan moet je eerst goed uitrusten voordat je weer aan het werk gaat.

4. Neem onbetaald verlof:

Sommige werkgevers staan ​​hun werknemers toe om beperkt onbetaald verlof op te nemen. Als je geluk hebt, profiteer er dan van.

5. Koop extra vakantie:

Dit klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch: bij sommige bedrijven kun je extra vakantietijd kopen dankzij een cafetariaprogramma (=flexibel salarispakket). U zet een klein deel van uw salaris, zoals een eindejaarsuitkering, om in extra vakantiedagen.

6. Controleer de mogelijkheid van loopbaanonderbreking:

Naast het themaverlof dat u bijvoorbeeld opneemt om voor een kind of een zieke partner te zorgen, kunt u bijvoorbeeld verlof opnemen, maar ook politiek verlof of betaald educatief verlof.

Lees ook: vijf voordelen van weekendwerk?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button