Nieuws

Hoe sterk is het Belgisch paspoort?

Volgens de Passport Index zal België tegen 2024 het op twee na grootste paspoort ter wereld hebben, waardoor visumvrije toegang tot 119 landen over de hele wereld mogelijk wordt.

De ranglijst kent mobiliteitspunten toe aan verschillende paspoorten op basis van het aantal landen dat ze kunnen betreden zonder een papieren visum, e-visum of visa-on-arrival.

In hoeveel landen is de invoer van Belgische paspoorten toegelaten?

Belgische paspoorthouders kunnen in totaal 173 landen binnenkomen zonder een aanvraag in te dienen bij de ambassade van het land van bestemming, of ze nu visumvrij binnenkomen of een visum op de luchthaven verkrijgen. Met een Belgisch paspoort reis je bijvoorbeeld visumvrij naar 87% van de landen in de wereld.

Het Belgisch paspoort is sinds 2016 sterker geworden, met een toename van 12% in het aantal landen dat zonder visum bezocht kan worden.

Het Belgisch paspoort staat derde op dezelfde ranglijst met Denemarken, Portugal, Noorwegen, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

De sterkte van het Belgisch paspoort is dramatisch gedaald tijdens de Covid-19-pandemie. Op het hoogtepunt van reisbeperkingen en sluitingen als gevolg van het coronavirus, lieten slechts 112 landen visumvrije toegang toe voor Belgische paspoorthouders.

58 Landen verbieden Belgen om zonder visum binnen te komen. Maar sinds 2020 is de sterkte van het Belgische paspoort geleidelijk hersteld en is het percentage visumvrije binnenkomsten stabiel gebleven tot 2024.

In principe hebben Belgische onderdanen een visum nodig om naar onbekende Afrikaanse landen te reizen, evenals landen geregeerd door dictators zoals Syrië, Turkmenistan, Rusland, Noord-Korea, enz.

Wat is het krachtigste paspoort ter wereld?

Het VAE-paspoort wordt tegen 2024 beschouwd als het krachtigste paspoort, wat betekent dat onderdanen van de VAE 181 bestemmingen over de hele wereld kunnen bezoeken zonder een visum aan te vragen bij een ambassade of consulaat. In 2017 lanceerden de VAE een officieel beleid om van hun paspoort een van de top vijf ter wereld te maken.

De op één na populairste paspoorten van het jaar waren Duitsland, Zweden, Finland, Spanje, Frankrijk, Italië, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Korea, in dezelfde volgorde. Houders van paspoorten uit deze landen hebben visumvrije toegang tot 174 landen.

De meeste paspoorten zijn het afgelopen jaar sterker geworden en sommige andere landen lieten lichte verbeteringen zien.

Hierdoor kunnen Maleisiërs nu zonder traditioneel visum naar 32 andere landen reizen. Verrassend genoeg is het Russische paspoort verbeterd voor 2021, waardoor visumvrije toegang tot 13 nieuwe landen mogelijk is.

Lees ook: Toepassing van nieuwe technologieën op de identiteitskaart in België.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button