Nieuws

Wie krijgt pensioen van 1500 euro in België?

Een mooi voorstel roept veel vragen op. Ze verdienen een antwoord. Onze pensioenexpert Marc Hans helpt je graag verder. Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen.

De invoering van een minimum netto pensioen van 1.515 euro in heel België kost 3 miljard euro. Dat is betaalbaar. Dit is een politieke keuze. Alleen de gevestigde orde heeft andere keuzes gemaakt die onze Sociale Zekerheid meer geld hebben gekost.

De tax shifts van de regering-Michel kosten onze sociale zekerheid 3,7 miljard euro per jaar.

Waarom is het wel betaalbaar maar niet het minimum pensioen?

De regering-Michelle heeft toegezegd multinationals te verplichten minimaal 7,5% belasting te betalen over hun winst.

Het is vandaag nog steeds minder dan 6%. Het verhogen van het minimum belastingtarief voor multinationale ondernemingen tot 7,5 procent zou bijna 3 miljard dollar opleveren.

Waarom is eerlijke belastingheffing niet haalbaar?

De uitgaven aan werknemerspensioenen stegen met een kwart tot de helft in Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Portugal. Maar zullen onze pensioenen onbetaalbaar zijn?.

In 2008 vond de overheid 24 miljard voor banken, wat leidde tot een forse stijging van de staatsschuld. Die schuld zijn we nog steeds aan het aflossen. Maar zal het waardige pensioen van 3 miljard euro nergens te vinden zijn?

We stellen drie concrete maatregelen voor om de verhoging van het minimumpensioen met 3 miljard € tot 1515 € netto op te vangen:

We willen 1 miljard euro ophalen uit grote activa. Belastingen voor miljonairs brengen 8 miljard euro op. Een deel daarvan gebruiken we om de pensioenen te verhogen.

We hebben 1 miljard € gewonnen door onze daadkrachtige aanpak van grote belastingfraude en -ontduiking. Belastingontduiking bedraagt ​​meer dan 31 miljard euro per jaar. Veel ervan verdwijnt in belastingparadijzen.

We willen 1 miljard euro halen uit meer fatsoenlijke banen door de juiste sociale bijdrage.

Volgens het Federaal Planbureau bedroegen de belastingvrijstellingen en andere subsidies aan grote ondernemingen in 2018 een 17,10 miljard euro.

Het geld dat naar de sociale zekerheid had moeten gaan, is nu in de zakken van de aandeelhouders verdwenen. Een deel van dat geld willen we beleggen in een hoger pensioen.

Alle sociale verworvenheden van werkende mensen worden vandaag de dag versterkt door strijd van onderaf.

Ze kregen geen geschenken: betaalde vakantie, 40 uur werkweken, ziektekostenverzekering, werkloosheidsbescherming. Door te vechten kunnen we inderdaad 1.515 euro afdwingen.

Door acties van onderaf liet de regeringspartij hun puntenpensioenregeling vallen en schafte ze de schildpaddenbelasting af.

81% van de Belgen steunt ons voorstel voor een netto pensioen van 1.515 €. Er is dus veel draagvlak. Vooral traditionele politici, die zelf een pensioen van meer dan 4.015 euro ontvangen, zijn huiverig voor het idee.

Met meer dan 250.115 handtekeningen en acties willen we ze opnieuw onder druk zetten.

Lees ook: Hoe krijg ik een hoger pensioen in België ?.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button