Nieuws

Hoe lang duurt het om een Belgisch paspoort aan te vragen?

Een Belgisch paspoort is een identiteitsbewijs in landen waar een Belgische identiteitskaart (EID) niet voldoende is om je identiteit te bewijzen. Kinderen onder de 12 jaar hebben meestal ook een paspoort nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen van de wereld reizen en eventueel het benodigde visum aanvullen.

Een Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast gegevens over uw identiteit en nationaliteit, handtekening en foto, bevat het ook uw vingerafdrukken.

Voordat u vertrekt, is het verstandig om te controleren welke reisdocumenten nodig zijn voor uw bestemming. Lees zeker het reisadvies op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. U kunt altijd informatie inwinnen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Zorg ervoor dat u uw paspoort tijdig aanvraagt ​​of verlengt. Het paspoort is:

 • 7 jaar geldig voor volwassenen.
 • 5 jaar geldig voor minderjarigen.

Het is aan te raden om altijd een paspoort te hebben dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die door sommige landen wordt gespecificeerd.

De pasfoto die je bij je hebt mag niet ouder zijn dan 6 maanden en moet voldoen aan de normen van de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat je gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de camera kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond dicht, geen glimlach).

Komt uw pasfoto niet in aanmerking, dan kunt u geen paspoort aanvragen.

Belgisch paspoort aanvragen:

Belgen die in België wonen vragen een internationaal paspoort aan bij de gemeente van hun woonplaats.

Zorg dat u op tijd uw paspoort aanvraagt. Houd rekening met een levertijd van minimaal 5 werkdagen. Tijdens drukke periodes kunnen de wachttijden oplopen.

Er zijn twee noodprocedures:

Spoedprocedure: Paspoorten kunnen de gemeente op de eerste werkdag na de aanvraag bereiken als de gemeente de aanvraag voor 15.00 uur doorstuurt.

Superdringende procedures:

Paspoorten kunnen dezelfde dag worden afgeleverd aan het loket Binnenland, Warandeberg 1-4, 1000 Brussel nabij het Centraal Station (4 uur en 30 minuten na aanvraag) als de gemeente de aanvraag voor 15.00 uur doorstuurt.

Als de gemeente de aanvraag na 15.00 uur doorstuurt, worden de paspoorten pas de volgende werkdag afgeleverd aan de loketten Warandeberg 1-4 (vanaf 8.00 uur).

Vrijdag aanvragen na 15.00 uur: ophalen op zaterdagochtend begint om 8.30 uur (tenzij zaterdag een feestdag is dan wordt het de maandag)

Zaterdag aanvraag: maandag vanaf 10.00 uur (tenzij maandag een feestdag is dan wordt het de volgende werkdag).

U kunt een paspoort ook aanvragen aan de loketten Warandeberg 1-4, Brussel, van maandag tot vrijdag (8u30 tot 19u45) en zaterdagvoormiddag (8u30 tot 12u15).

Betaling alleen per kaart. Beide noodprocedures zijn relatief duur.

Ook voor superspoedprocedures gelden strengere voorwaarden:

 • Uw paspoort is de afgelopen 5 jaar niet meer dan één keer verloren of gestolen.
 • U mag niet het voorwerp zijn van enige gerechtelijke, politiële of administratieve maatregel die de onvoorwaardelijke afgifte van een nieuw paspoort verhindert.
 • Minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) moeten vergezeld zijn van minstens één ouder (vader of moeder) die op hetzelfde adres woont.

Is uw Belgisch paspoort gestolen?

Doe aangifte van diefstal van uw reisdocument eerst bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden (of bij de lokale politie van uw stad) en daarna bij uw stad.

Aandacht! Paspoorten of reisdocumenten die als gestolen of verloren zijn opgegeven, zijn niet meer geldig. Zelfs als het document is hersteld, kunt u het mogelijk niet meer gebruiken.

Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, kan het zijn dat je het land niet in mag en misschien zelfs meteen terug moet naar België. Vernietig het teruggevonden document bij de gemeente en vraag een nieuw document aan.

Belgisch paspoort aanvragen in het buitenland:

Belgen in het buitenland vragen een paspoort aan bij de Belgische ambassade of het consulaat in hun regio (alleen normale of spoedprocedure – superdringende procedure niet beschikbaar).

 • Als ze in België reizen, kunnen ze ook contact opnemen met de gemeenten:
 • Hun laatste officiële verblijfplaats in België.
 • Hun geboorteplaats in België (indien nooit in België gewoond).
 • Uit de Belgische gemeente naar keuze (indien nooit in België gewoond en geboren).

Wat mee te brengen?

De aanvraag vereist de volgende documenten:

 • uw identiteitskaart.
 • een recente I.C.A.O.-conforme kleurenpasfoto (tot 6 maanden).
 • Identiteitsbewijzen van minderjarige kinderen. Kinderen dienen ook persoonlijk aanwezig te zijn.
 • Als u al een paspoort heeft, dient u ook uw oude paspoort bij u te houden. Neem bij verlies of diefstal van uw paspoort een bewijs van verlies (verkrijgbaar bij de gemeente) of bewijs van diefstal (verkrijgbaar bij de politie) mee.

Lees ook: Hoe sterk is het Belgisch paspoort in 2023?.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button