Buitenland

Toepassing van nieuwe technologieën op de identiteitskaart in België

De veranderingen aan de identiteitskaart in België en waarom

De identiteitskaart moet in België veranderd worden، niet alleen de omtrek van de Belgische identiteitskaart ziet er anders uit, ook de kaart zelf is vernieuwd. Op die manier ben je beter beschermd tegen identiteitsfraude en kaartfraude voor gebruik bij mensensmokkel of fraude en diefstal in Europa.

Zoals de wereld in het algemeen en België in het bijzonder zich tot de wereld van de digitalisering via internet begeeft, zo heeft België de identiteitskaart voor zijn inwoners ontwikkeld.

Zodat iedereen die een nieuwe identiteitskaart aanvraagt, kan merken dat deze er een beetje anders uitziet. De geactualiseerde elektronische identiteit in België volgt alle Europese richtlijnen en vereisten, wat betekent dat er meer extra bescherming tegen identiteitsfraude is. Een identiteitskaart met je vingerafdrukken maakt het bijvoorbeeld moeilijker om de kaart te vervalsen.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen aan de identiteitskaart in België?

1. Uw foto op de ID kaart staat nu aan de linkerkant in plaats van aan de rechterkant.
2. De kleuren zijn lichter dan de kleuren van de oude kaart.
3. De speciale simkaart  staat nu  van voor in plaats van langs achter zoals dat tot nu toe op de oude het geval was. Dus vergeet niet uw kaart om te draaien wanneer u deze in de kaartlezer steekt.
4. De aanwezigheid van een chip “RFID” met uw vingerafdrukken. Deze dia kan enkel worden gelezen door de bevoegde autoriteiten, en deze dia is niet zichtbaar voor het blote oog. Dankzij de “RFID” technologie wordt de wachttijd bij het controleren van de grenzen verkort.

Waarom de vingerafdrukken op het Belgische identiteitsbewijs, ook al is er een foto?

Aan de hand van de foto wordt al het eerste onderzoek op luchthavens en aan de grens uitgevoerd. Maar als de eigenaar van deze kaart in twijfel wordt gebracht, bieden vingerafdrukken extra bescherming. Omdat elke vingerafdruk uniek is voor elke persoon.

Op deze manier worden fraude en vervalsing voorkomen، want als iemand op u lijkt. of probeert u identiteit aan te nemen (de zogenaamde gelijkenisfraude) is de vingerafdruk niet te vervalsen. Soms gebeurt dit ook bewust, wanneer twee fysiek identieke mensen proberen van identiteit te wisselen.

Daarnaast werkt de Europese Unie aan het verspreiden van vingerafdrukken op Europese reisdocumenten. Op deze manier kunt u verder reizen binnen de Europese Unie met enkel de elektronische identiteitskaart (en dus zonder paspoort) en gemakkelijker gecontroleerd worden door de grenzen.

Zolang uw elektronische identiteitskaart geldig is, kunt u dat natuurlijk ook nog steeds doen met uw huidige kaart totdat deze verloopt.

Belangrijk: alleen bevoegde Belgische overheidsinstanties die uitdrukkelijk in de wet worden vermeld, zoals de politie, kunnen de contactloze chip op uw elektronische identiteitskaart lezen. Als u uw identiteitskaart bijvoorbeeld bij uw bank gebruikt, kunnen zij uw vingerafdrukken niet lezen.

Hoe worden mijn vingerafdrukken geregistreerd op het ID in België?

Bij het aanvragen van een identiteitskaart in België zijn doorgaans 4 vingerafdrukken vereist van elke hand. Het programma registreert de vingerafdruk van elke vinger met de beste kwaliteit.

Na het registreren van uw vingerafdrukken worden deze maximaal drie maanden bewaard om uw kaart te maken. Deze periode is nodig om ervoor te zorgen dat de kaartmaker de juiste gegevens op de chip van de kaart kan zetten.

Zo voorkomt de overheid ook dat u bij een technisch defect uw vingerafdrukken opnieuw moet registreren.

Wanneer de kaart is geactiveerd, wordt u opnieuw gevraagd uw vingerafdrukken in te voeren. Vervolgens worden ze vergeleken met het drukwerk op de “RFID” kaart om er zeker van te zijn dat ze correct zijn.

Op deze manier wordt voorkomen dat een andere persoon uw elektronische ID kaart in uw plaats ontvangt.
En uiterlijk 3 maanden na het registreren van uw vingerafdrukken worden ze uit het systeem verwijderd en staan ​​ze alleen nog op uw chip.

Zijn mijn oude elektronische identiteitskaarten nog geldig zonder vingerafdrukken?

Ja, de oude identiteitskaarten kunnen nog steeds gebruikt worden zonder vingerafdrukken. Uiteraard alleen tot de vervaldatum. Met deze elektronische kaart kunt u dus nog steeds digitale documenten raadplegen en ondertekenen. En reizen binnen de Europese Unie is nog helemaal mogelijk met de oude kaarten.

Wat moet ik doen als ik mijn Belgische ID kwijtraak of iemand het steelt? Wat kunnen ze doen met mijn vingerafdrukken?

De vingerafdrukken op uw RFID-chip zijn gecertificeerd volgens de hoogste veiligheidsnormen. Hierdoor kunnen alleen bevoegde overheidsinstanties die expliciet in de wet worden genoemd, zoals de politie, de “RFID” chip op uw elektronische identiteitskaart lezen.

Bovendien hebben ze persoonlijke toestemming nodig om identiteitscontroles met een vingerafdruk te kunnen scannen. Dit kunnen particuliere organisaties of personen niet doen. Als u uw eID-kaart bijvoorbeeld bij uw bank gebruikt, zullen zij uw vingerafdrukken niet kunnen lezen.

Komen er in België ook vingerafdrukken op kinderkaarten? En vanaf welke leeftijd is dit verplicht?

Nee, identiteitskaarten voor kinderen bevatten geen vingerafdrukken. De Europese verordening biedt de mogelijkheid om vingerafdrukken op identiteitsdocumenten te plaatsen vanaf de leeftijd van 6 jaar. Maar de Belgische regering besloot hier niet op in te gaan. Vingerafdrukken zijn alleen verplicht voor de elektronische identiteitskaart voor personen ouder dan (12+).

Moet iedereen in België zijn vingerafdrukken afgeven?

Ja, u krijgt geen nieuwe ID zonder vingerafdrukken. Maar soms kunnen vingerafdrukken niet worden genomen. Bijvoorbeeld als er verwondingen aan uw handen ontstaan, door ouderdom of als u bepaald handmatig werk doet waarbij de vorm van de vingers verandert.

Vervolgens zal de verantwoordelijke ambtenaar kijken hoe hij handafdrukken van lage kwaliteit kan vastleggen.

Een elektronische identiteitskaart zonder vingerafdrukken kan alleen worden aangevraagd als het voor een burger blijvend onmogelijk is om vingerafdrukken af ​​te geven vanwege een lichamelijke handicap of ziekte.

In dat geval moet u een recent medisch attest kunnen overleggen (minder dan een maand), tenzij de bevoegde gemeentemedewerker kan vaststellen dat u uw vingerafdrukken niet duidelijk kunt laten zien.

Kan ik weigeren mijn vingerafdrukken in België af te geven?

Nee, dit kan niet worden geweigerd. U krijgt geen nieuw ID zonder vingerafdrukken. Vanaf 15 jaar moet u als burger of inwoner van België altijd uw persoonlijke identificatiekaart bij u hebben om u te kunnen identificeren.

Als u geen geldige identiteitskaart bij u heeft, wordt u dus bestraft en riskeert u een boete. (zoals bepaald in artikel 7, lid 1 van de wet van 19 juli 1991 op het bevolkingsregister en identiteitskaarten).

Wanneer krijg ik een vernieuwde elektronische identiteitskaart? Moet ik mijn huidige kaart nu vervangen?

Elektronische identiteitskaarten worden geleidelijk vernieuwd. Uw identiteitskaart in België blijft dus geldig tot de vervaldatum. Enkele maanden daarvoor ontvangt u een dagvaarding van uw gemeente.

In sommige gevallen heeft u binnenkort een nieuw identiteitsbewijs nodig, bijvoorbeeld in geval van verlies, diefstal of beschadiging van uw identiteitsbewijs. Maar ook als je je naam verandert of je niet meer op je foto lijkt.

Hoe zit het met vingerafdrukken als u een volmacht heeft gekregen om een elektronische ID te ontvangen?

Alleen als u vanwege een lichamelijke handicap of ziekte bent vrijgesteld voor het afnemen van vingerafdrukken kunt u iemand anders machtigen om de elektronische ID te ontvangen. Minderjarigen vanaf 12 jaar dienen altijd een identiteitsbewijs persoonlijk te krijgen.

Op deze manier kan het matchen van vingerafdrukken tijdens activering worden uitgevoerd om naar buiten gerichte fraude tegen te gaan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button