Verzekeringen in België

Sneeuwvrij maken van trottoirs in België moet volgens de wet

Boete voor het niet sneeuwvrij maken van het voetpad in België

Sneeuw moet worden verwijderd van het trottoir voor het huis waar u in België woont, en wie de trottoirs van sneeuwlagen niet schoonmaakt, kan in de meeste Belgische gemeenten een boete krijgen.

Bij sneeuwval of ijsvorming dienen trottoirs en openbare wegkanten voldoende ruimte te hebben voor voetgangers en fietsers om de voetgangers en fietspaden voor het huis waarin u woont over te steken.

Of neem de nodige maatregelen om te voorkomen dat het trottoir glad wordt en zo voorkomen dat mensen voor uw huis uitglijden.

Dit volgens de politiewetten in België. Gewoonlijk is het nodig om een ​​breedte van anderhalve meter sneeuw voor het huis of appartement.

Daarvoor zijn degenen die op de begane grond wonen verantwoordelijk. Voor mensen die op appartementen wonen kan dat de taak zijn van een concierge als die er is.

Maar soms is het ook voor de huurders van het gelijkvloers. Daar moet de eigenaar dan voor een goede afspraak zorgen. 

En je hoeft niet midden in de nacht op te staan ​​om de sneeuw te verwijderen. Het moet binnen een “redelijke” termijn worden verwijderd. Bijvoorbeeld tussen zonsopgang en 19.00 uur. Maar de tijdsperiode wordt vaak gespecificeerd in de lokale regelgeving van elke gemeente in België.

En schep natuurlijk geen sneeuw voor een ander gebouw. Gooi het ook niet op de openbare weg als dit het verkeer zou kunnen belemmeren of rioolopeningen zou kunnen blokkeren.

Daarom wordt het vaak aanbevolen om sneeuwhopen aan de uiterste rand van het voetpad te hebben. Of dat je in de vorm van een hoek of aan de rand van het huis werkt zodat het de beweging van mensen niet belemmert, en dat je geen gaten moet maken om water door te laten.

De boete voor het niet schoonmaken van sneeuw op jou trottoir:

Als u in België niet sneeuwvrij maakt voor uw woning, riskeert u een boete van maximaal 350 euro te betalen. En als er slachtoffers vallen of als er mensen voor je deur vallen, loop je ook het risico de volledige verantwoordelijkheid op jou te nemen.

Dus als jij het type bent dat niet houdt van schoonmaken in deze kou, kan een familiale verzekering in België uitkomst bieden als iemand voor je huis valt، maar de boete blijft voor jou.

Kunt u om gezondheidsredenen de sneeuw voor het huis niet verwijderen, informeer dan uw gemeente. Ze zullen regelmatig een schoonmaakdienst sturen om het voor uw huis schoon te maken.

Als u in een appartement woont, is het beter om de huisregels te raadplegen of het eens te zijn met de bewoners van het appartementsgebouw, maar meestal ligt de verantwoordelijkheid bij de bewoners van de gelijkvloers.

De komende dagen zullen de temperaturen in België grote vriestemperaturen bereiken. En dit tot en met volgende week dinsdag. Hierdoor kunnen trottoirs glad worden, dus maak grondig schoon zodat je geen boete krijgt als iemand voor je huis of appartement valt.

In dit geval is het ook nodig om sneeuw te bestrijden met strooizout, zand, zaagsel of enig ander “grof” materiaal.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button