Nieuws

Welke renovaties zijn verplicht in België ?

Ben je van plan een huis te kopen, maar stel je het liever even uit? Dan kan het maar beter in 2024 gebeuren. Dan zouden de nieuwe regels van de Vlaamse regering over verplichte retrofit in werking kunnen treden. Wij leggen je uit wat dit precies inhoudt.

In wezen komt het hierop neer, als u in 2024 onroerend goed gaat kopen, zult u sowieso een aantal grote energierenovaties moeten uitvoeren. Het doel is om woningen energiezuiniger te maken, zodat er minder elektriciteit en fossiele brandstoffen worden gebruikt.

Dit is op dit moment nog een voorstel, dus het is nog niet officieel. Het voorstel moet eerst het parlementaire proces doorlopen voordat het daadwerkelijk kan worden ingevoerd.

Er zijn zes verschillende soorten energiebesparende maatregelen:

1. Vloerisolatie:

Als je vloeren goed geïsoleerd zijn, voelen de vloeren minder koud aan en heb je geen last van tocht. Hierdoor ontstaat er ook minder condens op de ruiten.

2. Dakisolatie:

Als je dak slecht geïsoleerd is, kun je tot 35% van je warmte kwijtraken. Met een goede dakisolatie kunt u uw energierekening verlagen en de warmte in huis houden.

3. Super isolerend glas:

Hoogwaardig glas wordt ook wel superisolerend glas genoemd. Niet voor niets isoleert het 2 tot 3 keer beter dan dubbel glas. Je kunt hier dus veel energie mee besparen. Daarom heeft u ook recht op premium raamvervangingsdiensten, zowel voor PVC-ramen als voor aluminium en houten ramen.

4. Muurisolatie:

Geïsoleerde wanden zorgen ervoor dat meer warmte in huis blijft. Je kunt ook premies verdienen. Van 5 tot 15 euro per vierkante meter.

5. Maximaal 15 jaar voor condensatieketels:

Als uw verwarmingsinstallatie verouderd is, kunt u het beste overstappen op een condensatieketel. Met deze cv-ketel bespaart u al snel 40%. LET OP: Vanaf 2024 mag je geen condensatieketel op stookolie plaatsen als je straat aardgas heeft.

6. Hernieuwbare energieketels (zonneboilers of warmtepompen):

Een duurzame energieketel is eigenlijk een container waarin altijd water op de gewenste temperatuur aanwezig is. Zo heeft u altijd direct warm water tot uw beschikking.

U moet minimaal 3 van deze maatregelen hebben gedaan binnen vijf jaar nadat u de woning in bezit heeft gekregen. Appartementen vallen niet onder de nieuwe regelgeving. Maar er zijn nog meer maatregelen.

Gedwongen transformatie? Wat betekent dit voor huisvesting?

Verlaagde btw-tarieven voor sloop- en wederopbouwwerken:

Sommige gemeenten hebben de afgelopen jaren lagere btw-tarieven toegepast voor sloop- en wederopbouwwerken. Het nieuwe federaal vakbondsakkoord bepaalt dat deze maatregel wordt uitgebreid tot heel België. Dus in plaats van 21%، genieten wie ervoor in aanmerking komt een btw-vermindering van 6%.

Van analoge tellers naar digitale tellers (+ af met lustellers):

In januari 2021 besliste de Vlaamse regering om de omkeerbare loketten af ​​te schaffen ten gunste van digitale loketten. Wie vóór 1 januari 2021 zonnepanelen heeft geplaatst en op die datum nog geen 15 jaar oud is، kan zijn teruglopende teller behouden tot 2025.

Indien dit niet het geval is, dient een digitale teller te worden geplaatst. Voor deze huishoudens geldt in plaats van een vast prosumententarief een variabel injectietarief.

Nieuwe subsidies voor zonnepanelen:

Om ervoor te zorgen dat zonnepaneleninstallaties ook bij het verdwijnen van de back-uptellers aantrekkelijk blijven, biedt de Vlaamse overheid een nieuwe premie voor hun installatie.

De nieuwe subsidie ​​bedraagt ​​maximaal 40% van de factuurwaarde met een maximum van 1.500 euro. Deze premie is onderworpen aan de volgende voorwaarden:

  • Elektrische installaties keuren in 2021.
  • De woning is aangesloten op het distributienet.
  • Installateurs van zonnepanelen moeten een RESCert-certificaat hebben.
  • Invertervermogen voor nieuwe zonnepaneelinstallaties is minder dan 10 kVA.
  • De bouwvergunning voor de betreffende woning is in 2014 aangevraagd.

Dit is het nieuwe energielabel:

Tot 2021 staat het energielabel A+++ garant voor extreem zuinige apparaten. Het probleem is dat deze verhouding niet langer representatief is voor de huidige technologische vooruitgang.

Om de veranderingen in apparatuur beter tot uitdrukking te brengen, is men sinds 2021 weer teruggegaan naar eenvoudigere benchmarks, van A naar G. Verschuif dan gewoon de waarde van de letter.

Geen (nieuwe) oliegestookte ketels meer:

Om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, worden er vanaf 2021 geen nieuwe oliegestookte ketels geplaatst.

Mensen die al een oliegestookte ketel hebben kunnen deze blijven gebruiken, maar als deze ketel aan vervanging toe is, moet de gebruiker het hele verwarmingssysteem vervangen, zoals een geometrie of een warm water warmtepomp die werkt met hernieuwbare energie.

Tot klasse E: de nieuwe standaard:

Klasse E is een classificatie die de energie-efficiëntie van een gebouw aangeeft. In inefficiënte huishoudens is het E-cijfer hoger.

De Vlaamse overheid wil de gemiddelde E-klasse naar beneden halen door een plafond op te leggen aan nieuwbouw. Voor 2021 is dit top E-peil gewijzigd van E30 naar E70.

Geavanceerde dakisolatie:

Voor dakrenovaties kunt u in 2021 aanspraak maken op de Algemene Renovatiepremie, al is er dit jaar een bijkomende kwalificatie: Gerelateerde energierenovaties moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.

Geavanceerde asbestverwijdering:

Wie asbesthoudende materialen in zijn woning aantreft, kan vanaf 2021 een aanvullende tegemoetkoming krijgen voor het verwijderen van asbest. De premie voor asbestverwijdering is 8 euro per vierkante meter.

Hoge kwaliteit waterpomp (boiler):

De premie voor het plaatsen van pompketels bedraagt ​​maximaal 40% van de factuur met een maximum van 300 euro. Vanaf 2021 gelden voor deze premie twee nieuwe voorwaarden. Allereerst moet de geïnstalleerde waterpomp warmte kunnen opslaan. Ten tweede komen huiseigenaren die langer dan 5 jaar een bouwvergunning hebben vanaf 2021 in aanmerking voor premiebetaling.

De renteloze lening:

Wie een gebouw koopt met een laag Energie Prestatie Certificaat (EPC) uit 2021 kan profiteren van een renteloze lening voor zijn grote energierenovatie. Appartementen met een EPC-score D, E of F komen in aanmerking. Voor woningen moet de score E of F zijn.

Na goedkeuring van uw aanvraag krijgt VEKA de rente die u betaalt om de twee jaar terug. Vijf jaar na de lening is de eigenaar verplicht om minimaal een EPC-label B te behalen voor zijn appartement. C-label van minimaal één gezin.

EPC-label PremiumBovendien kunnen degenen die een volledige energierenovatie ondergaan, ook profiteren van een nieuwe EPC-labelpremie. Deze premie kan oplopen tot 5.010 euro, tegen dezelfde voorwaarden als de trend voor renteloze leningen.

Vanaf 2021 moet u als eigenaar van een woning met een slecht EPC-label er moet voor zorgen dat u binnen vijf jaar na ontvangst een EPC-label A, B of C moet hebben.

Hoe zit het met schenking/erfenis:

Er zijn weinig voordelen aan het erven van een huis als gevolg van successierechten. Donaties worden goedkoper onder nieuwe wetgeving die een herziening van energie verplicht stelt.

Bij een schenking kunt u een deel van de verbouwingskosten terugkrijgen. Besteed 10.010 euro aan renovaties en u kunt 3.010 euro terugkrijgen. Dit is een derde van wat de Vlaamse overheid betaalt.

Wie gaat dit betalen?

Het is logisch dat met deze maatregelen het kopen van een woning ook duurder wordt. In eerste instantie leek het erop dat de rekening betaald zou worden door de koper. Toch zijn er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het niet onbetaalbaar wordt.

De verkoper moet bijvoorbeeld ook betalen. Dit wordt bereikt door het energielabel van elk huishouden te meten.

Lees ook: Is het nog interessant om van energieleverancier te veranderen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button