Nieuws

Wat is de EPC waarde van mijn huis in België?

Wilt u uw woning verkopen of verhuren? Dan heeft u een Energie Prestatie Certificaat (EPC) nodig. Maar hoe vindt u zo’n EPC? Wat als je het kwijt bent? In dit artikel zetten we het voor je op een rij.

Waarom EPC’s opzoeken?

Wilt u uw huis verkopen of verhuren? Dan moet u ook uw EPC-rapport bekijken. Dit is een belangrijke stap omdat:

  • Dit is een must als u uw woning via openbare advertenties wilt verkopen of verhuren. Het laat potentiële kopers of huurders weten hoe uw woning scoort op energieniveau.
  • Verkoopt of verhuurt u uw woning zonder EPC, dan riskeert u een boete van 500 tot 5.000 euro.
  • Het vastgoedkantoor zal altijd naar uw EPC-attest vragen.

1. Controleer het EPC-rapport:

Wilt u uw EPC-rapport inzien? Dan zijn er verschillende situaties mogelijk. Hier geven we je een korte introductie:

Situatie 1: U heeft nog geen EPC:

Dan moet uw EPC worden berekend door een erkende energiedeskundige klasse A en komt hij bij u aan de deur om een ​​EPC-keuring te doen. Na enkele dagen ontvangt u het EPC-certificaat en de factuur in uw mailbox.

Scenario 2: U heeft al een EPC:

Let op: EPC-certificaten zijn maar 10 jaar geldig. Controleer dus voordat u uw huis verkoopt of verhuurt of uw EPC niet is verlopen. Is uw EPC verlopen of maakt u uw woning in de tussentijd energiezuiniger? Dan moet u een nieuw EPC aanmaken.

Scenario 3: U weet niet of u al een EPC heeft:

Neem contact op met het Vlaams Energieagentschap (VEA) en voeg een schriftelijk bewijs toe dat u de eigenaar van de woning bent. VEA vraagt ​​het EPC-certificaat voor u aan en bezorgt u een kopie. Daarna hoef je alleen maar de energie-experts die het hebben opgesteld te laten ondertekenen.

Scenario 4: U bent uw EPC kwijt:

Geen paniek! De energieprofessional van klasse A die uw EPC heeft opgesteld, zal u een kopie bezorgen. Laat het hem gewoon weten en je bent klaar.

2. EPC-waarde opvragen:

Een EPC-waarde gebruikt een letter en een cijfer om de energiezuinigheid van uw woning aan te geven. U vindt de waarde eenvoudig terug op het EPC-certificaat.

U kunt deze EPC-waarde niet zelf berekenen. Alleen energiedeskundigen categorie A zijn bevoegd om deze waarde te bepalen.

3. EPC-code opvragen:

De EPC-code is de unieke code van uw EPC en maakt deel uit van uw EPC-nummer. Deze EPC-code vindt u eenvoudig op uw EPC-certificaat. Verkoopt of verhuurt u uw woning via openbare advertenties? Deze unieke code moet u vervolgens doorgeven aan het makelaarskantoor.

Bijvoorbeeld: certificaatnummer 20081101-0000000350-00000015, de unieke code is het nummer na de tweede groep 0 van het EPC-nummer: 350.

Lees ook: Welke renovaties zijn verplicht in België ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button