Verzekeringen in België

Welke EPC tegen 2050 in België ?

Tegen 2050 willen we dat elke woning en elk appartement in België even energiezuinig is als een nieuwbouwwoning. Zo stond het eind 2014 in het herinrichtingsakkoord van de Vlaamse Regering. Een aantal organisaties hebben zich bij het akkoord aangesloten, waaronder de Gezinsbond.

Zo willen we tegen 2050 de levenskwaliteit in Vlaanderen aanzienlijk verbeteren en tegelijk bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Idealiter zou elk huishouden in 2050 een energielabel A hebben.

Een derde van de huishoudens is nog niet klaar voor 2050:

De uitdagingen van het Renovatiepact zijn enorm en raken bijna iedereen die een woning bezit. Vanaf 2020 krijgt uw woning een label als er een Energie Prestatie Certificaat (EPC) wordt opgesteld. Als je woning energielabel A krijgt, heb je je doel voor 2050 gehaald.

Momenteel voldoet slechts 5% van de woningen en 10% van de appartementen aan deze eis. De kans is dus groot dat je thuis nog werk te doen hebt.

Bijna 60% van onze huizen is ouder dan 50 jaar en we zijn nog lang niet bij ons doel, een derde van onze huizen heeft momenteel de slechtste labels. De vooruitzichten voor de bouwsector zijn rooskleurig…

We moeten dus meer renoveren:

De innovatieve conventie moet de komende jaren in een stroomversnelling komen. Momenteel wordt jaarlijks slechts één procent van de Vlaamse huizen gerenoveerd. Momenteel vinden er vier renovaties per uur plaats, maar dit zal in 2050 moeten stijgen naar 11 per uur om aan de doelstelling te voldoen.

Maar niet iedereen heeft het budget om een ​​grote reparatie in één keer te betalen. Bij een gefaseerde aanpak zou elk gezin meerdere keren behandeld moeten worden, en dan zou bij het aantal gezinnen dat moet worden ingegrepen elk jaar verder toenemen.

Lees ook: Welke renovaties zijn verplicht in België in 2023 ?

Wat is de vereiste van de vlaamse standaard?

De eerste stap in het verbeteren van de isolatie is de Vlaamse Dakisolatienorm vanaf 2020 moet elk dak in Vlaanderen geïsoleerd zijn. Is dit niet het geval, dan wordt uw woning onbewoonbaar verklaard. U kunt ze niet meer verhuren.

Ook enkel glas moet verdwijnen. Gebruikt u in 2023 nog enkel glas in uw verwarmde vertrekken, dan voldoet uw woning niet meer aan de wooncode en is daarmee onbewoonbaar.

We keken ook naar het alliantieakkoord en de beleidsnota’s van de Vlaamse ministers. De maximale energiescore zal de komende jaren plaatsvinden en geleidelijk afnemen tot 2050.

Zeker na een woningoverdracht (verkoop, schenking of erfenis) is er een extra prikkel om de woning aan te passen aan de hoogste EPC-score. Dit kan ook als de huurder verandert.

Minimumeisen voor elk bouwonderdeel:

Naast een maximale EPC-score van 100 kWh/m2 om energielabel A te behalen, zijn er ook minimale eisen per gebouwonderdeel. Het loont dus om met een kritische blik naar je woning te kijken. De kans is groot dat je bijna overal de isolatie moet verbeteren.

Als u van plan bent te renoveren, wilt u er zeker van zijn dat elk onderdeel dat u onder handen neemt, aan deze minimumeisen voldoet. Als je het beter kunt doen zonder veel extra kosten toe te voegen, raden we het zeker aan.

De beter geïsoleerde delen compenseren voor een deel de minder gewenste delen van uw woning bij het berekenen van uw EPC-score. Daarom is het ook interessant om experts in te schakelen.

Zeker als je gefaseerd moet beginnen, moet je de werkzaamheden tijdig afstemmen. Het is bijvoorbeeld een goed idee om eerst uw ramen te controleren en eventueel te repareren voordat u aan uw muren gaat werken. Het zou immers zonde zijn om de nieuwe isolatie te moeten beschadigen als je de ramen achteraf vervangt.

Aan de slag met dakisolatie:

Voor bijvoorbeeld dakisolatie moet de U-waarde na renovatie lager zijn dan 0,24 W/m²K. Dit komt overeen met 14 tot 16 cm minerale wol of 10 tot 11 cm polyurethaan (PUR) plaat.

Iets dikkere isolatie kost zelden meer. Daarom raden we aan om te controleren of 20 tot 25 cm minerale wol of gelijkwaardig haalbaar is. Om in aanmerking te komen voor dakisolatiepremies moet u ook isolatie hebben die iets dikker is dan standaard.

Het loont ook de moeite om vooruit te kijken. Dakisolatie moet worden aangesloten op muurisolatie om koudebruggen te voorkomen. U kunt het dak nu een voldoende grote overstek geven als u later de buitenmuren wilt isoleren.

Hier enkele aanvullende tips:

Wilt u ook een energielabel A halen voor uw woning? Op onze website vind je een boekje met tips om zelf aan de slag te gaan. U vindt er ook een overzicht van energie-experts bij wie u (vaak gratis) advies kunt krijgen.
Premies en normen vindt u op dit website .

Plan je een volledige verbouwing, check dan zeker of je in aanmerking komt voor een Vlaamse verbouwingslening

Kom je in aanmerking voor sociale leningen? Ga dan zeker na of je nieuw aangekochte woning of appartement in aanmerking komt voor een renteloze lening voor energierenovatie van het Vlaams Woningfonds.

Lees ook: Wat is de EPC waarde van mijn huis in België in 2023?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button