Nieuws

Is het nog interessant om van energieleverancier te veranderen?

Ben je niet tevreden met je huidige energieleverancier of betaal je te veel? Dan is het wellicht een goed moment om van energieleverancier te veranderen! Door over te stappen kun je flink besparen op de elektriciteitsrekening.

In dit artikel leggen we haarfijn uit hoe je overstapt van energieleverancier en waar je op moet letten.

Grote energieleveranciers zijn de beste keuze niet echt:

Op de Belgische energiemarkt zijn zo’n 21 verschillende maatschappijen actief. Grote, gevestigde waarden wekken een zeker vertrouwen. Kleine leveranciers lijken flexibeler en individueler te kunnen werken.

Er zijn echter geen noemenswaardige verschillen qua prijs of kwaliteit. De meeste leveranciers hebben zowel goedkope producten als producten met toegevoegde services. Voor dat laatste betaal je meer. Of je uiteindelijk voor een grotere of kleinere leverancier kiest, hangt grotendeels af van je behoeften als consument.

Sluit bij voorkeur gas- en elektriciteitscontracten af ​​bij dezelfde leverancier:

Ook dit is een misverstand. Gebruikers kiezen er vaak voor om gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier af te nemen. Er is echter geen reden waarom u deze twee contracten niet afzonderlijk zou kunnen hebben. Lage tarieven voor aardgas zijn immers niet automatisch garanties voor lage tarieven voor elektriciteit, en vice versa.

Om te zien hoe uw contract zich verhoudt tot de marktprijzen, is een jaarlijkse CREG-scan een goed idee. Zo kunt u tariefplannen voor gas en elektriciteit afzonderlijk evalueren en voor beide de voordeligste optie kiezen.

Als u van energieleverancier verandert, kunt u stroom verliezen:

Nee. Wanneer u van energieleverancier verandert of een ander contract afsluit met uw huidige leverancier, kan uw gas- of elektriciteitsaansluiting niet zomaar worden afgesloten.

Verander elk jaar van energieleverancier:

Je hoeft zeker niet elk jaar van leverancier te wisselen. Wel is een jaarlijkse CREG-scan aan te raden, zodat je weet of je nog op de goede weg bent. Maak er een gewoonte van wanneer u uw jaarlijkse eindfactuur ontvangt.

Als u uw contract wilt wijzigen, moet u meestal eerst bij uw eigen leverancier navragen wat de mogelijkheden zijn voordat u van energiepartner verandert.

Overstappen van leverancier kost geld:

Niet echt. Wanneer u kiest om van energieleverancier te veranderen, meldt u zich aan bij een nieuwe leverancier. Dit kan rechtstreeks of via de website van de prijssimulator. Daarna regelt je nieuwe provider de overstap.

Volledige afwikkeling duurt gemiddeld vier weken, dat is de opzegtermijn waar u rekening mee moet houden. Uw oude leverancier vraagt ​​alleen een meterstand voor een eindafrekening. Totaalprijs voor deze overstap naar leverancier: nul euro.

Niemand met een contract voor bepaalde tijd kan van leverancier veranderen:

Ook dit is een misverstand. U kunt uw contract op elk moment wijzigen. Het enige waar je rekening mee moet houden is de opzegtermijn van 4 weken.

Lees ook: Wat kost 1m3 gas in België in 2023?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button