Nieuws

Wat kost 1m3 gas in België?

De gasprijzen in België zijn opgebouwd uit verschillende componenten, die binnen een bepaalde periode sterk kunnen variëren.

De evolutie van de aardgasprijzen toont het belang aan van een beheersing van het aardgasverbruik. In dit artikel leggen we uit hoe de gasprijzen zijn opgebouwd, hoe de gasprijzen zijn geëvolueerd en wat u kunt doen om uw gasrekening te verlagen.

Aardgasprijs per kWh vandaag:

Door energietarieven te vergelijken, kun je flink besparen op je maandfactuur. De energietarieven en diensten van elke aanbieder kunnen sterk verschillen.

Daarnaast laten de hoge olieprijzen in 2022 en 2023 zien hoe belangrijk het is om goede energiecontracten te hebben met de juiste leveranciers.

Dit is de evolutie van de aardgasprijzen in België:

Aardgasprijzen worden, net als elektriciteitsprijzen, beïnvloed door een aantal factoren en kunnen daarom in de loop van de tijd sterk variëren. De prijs van aardgas wordt grotendeels bepaald door vraag en aanbod.

Een plotselinge toename van de vraag naar aardgas kan leiden tot een sterke stijging van de aardgasprijs, omdat in sommige gevallen niet aan de vraag kan worden voldaan.

Tijdens de periode van hoge energieprijzen in 2021 en 2022 wordt duidelijk dat meerdere factoren een grote invloed hebben op de aardgasprijs. Naast vraag en aanbod zijn ook de volgende factoren van grote invloed op de aardgasprijs:

  • Politiek evenement.
  • het weer.
  • gas vooraad.
  • olieprijs.

Impact van de crisis in Oekraïne en Rusland op de gasprijzen:

Eind februari 2022 lanceerde Rusland een invasie van Oekraïne, wat de Europese Unie en andere wereldleiders ertoe aanzette om harde sancties tegen Rusland aan te kondigen. Deze sancties hebben een grote impact gehad op onder meer de gasprijzen en olieprijzen.

Op Europa’s grootste groothandelsmarkt in Nederland stegen de gasprijzen in het eerste handelsuur met 34%. Na in augustus 2022 een recordhoogte te hebben bereikt, daalden de prijzen in oktober weer fors. Ondanks de huidige lage aardgasprijzen is het moeilijk te voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien.

Besparing op aardgasprijzen per kWh:

Iedereen wil geld besparen op zijn maandelijkse rekening door zijn energierekening te verlagen. De eerste stap om te beginnen met besparen op je energierekening is het vergelijken van meerdere energieleveranciers. Kijk bij het vergelijken van prijzen niet alleen naar de gasprijs per kilowattuur, maar ook naar de vaste lasten.

In België staat het de consument volledig vrij om van energieleverancier te veranderen. Ook als de contractduur nog niet is verstreken, kan de consument vrij overstappen. Dus bent u ontevreden over uw huidige leverancier of zijn de olieprijzen te hoog? Dan overstappen!

Gasprijzen per kWh in België?

De exacte prijs die u voor aardgas betaalt, vindt u op uw energiefactuur. Deze gasprijs bestaat uit meerdere componenten. In januari 2024 werd 88% van de totale aardgasprijs besteed aan energiekosten, oftewel de aardgasprijs. Andere componenten zijn bijvoorbeeld belastingen of kosten voor gasdistributie.

De energiekost van aardgas ligt momenteel rond de 0,22 euro per kWh, afhankelijk van het type elektriciteitsmeter, de gekozen leverancier en het tarief. De gasprijs die je uiteindelijk op je energierekening betaalt, ligt momenteel rond de 0,26 euro per kWh.

Lees ook: Wat is de goedkoopste gas en elektriciteitsleverancier in België?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button