Nieuws

Wat is de goedkoopste gas en elektriciteitsleverancier in België?

Energieleveranciers proberen met acties en kortingen consumenten voor zich te winnen. Dit resulteert in grote prijsverschillen voor elektriciteit en aardgas. Maar welke energieleverancier is vandaag de goedkoopste en zal dat de komende maanden ook zijn?

In 2007 is de energiemarkt volledig geliberaliseerd met als doel concurrentie een rol te laten spelen op de energiemarkt. Het open energielandschap heeft niet geleid tot een algemene daling van het prijsniveau. Hoge vaste en provideronafhankelijke netwerkkosten, heffingen en BTW hielpen niet mee. Desalniettemin kan uw keuze voor een leverancier een flinke besparing opleveren of slechts een paar honderd euro meer op uw factuur. Het volgende scenario laat dit zien.

Op 4 juni hebben we gesimuleerd met de prijsvergelijker belg12.com. Zo geven leveranciers vaak extra kortingen, met als resultaat prijzen die onder de V-toets van de Vlaamse energieregulator Vreg liggen.

Eneco goedkoopste:

In het eerste geval gaan we uit van een Gents gezin zonder zonnepanelen op het dak, een vast tarief en een gemiddeld enkelverbruik (3.500 kWh). In dit geval bood energieleverancier Eneco de goedkoopste jaarfactuur (€ 1300,38), gevolgd door Engie (€ 1400,55) en Mega (€ 1350,27). Ook vermeldenswaard: bij de helft van de energiecontracten betaal je in totaal meer dan 1.100 euro: ruim 200 euro meer dan het meest aantrekkelijke marktaanbod.

Hoe zit het met zonnepanelen en digitale meters?

We controleerden ook foto’s van Gentse woningen met zonnepanelen en digitale meters. Ons fictieve huis haalt 2.295 kWh elektriciteit uit het net en injecteert 2.175 kWh “overtollige” elektriciteit in het net. Eneco adverteert opnieuw met de goedkoopste prijs (600,29 euro). Ook Engie (€ 630,34) en Mega (€ 690,74) stonden op het podium. Wie een van de duurdere contracten op de markt krijgt, moet de helft betalen van de goedkoopste aanbieding.

Zelfde scenario voor aardgasverbruik:

Verrassend genoeg gebeurde hetzelfde met de gasrekening. Eneco (€ 1300,54), Engie (€ 1330,61) en Mega (€ 1350,56) waren met een gemiddeld verbruik van 23.300 kWh het goedkoopst. Dit is te verklaren door de welkomstkortingen van meer dan 500 euro aangeboden door drie leveranciers via Mijnenergie.be. Ook de prijsklasse is ruim: het duurste contract op de markt staat genoteerd op 1.700,73 euro. Dit is ruim 800 euro meer dan de goedkoopste aanbieder.

marktpositie wijzigen:

Voor aardgas en elektriciteit is het niet altijd hetzelfde. De goedkoopste elektriciteitsaanbieders positioneren zich vaak niet als de meest aantrekkelijke optie voor aardgas, en vice versa. Het is daarom beter om de twee contractopties niet zomaar aan elkaar te knopen.

Bovendien verandert de algehele situatie voortdurend. Wie vandaag de aantrekkelijkste prijzen biedt, is over enkele maanden niet per se de goedkoopste.

Het loont daarom om uw huidige contract regelmatig te vergelijken met marktnoteringen. Dat blijkt ook in de realiteit, want na een paar dagen in deze simulatie zien de correlaties er weer anders uit.

Lees meer: Hoe kan ik minder betalen voor gas en elektriciteit?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button