Buitenland

Belgische banken investeren miljarden in illegale Israëlische nederzettingen

Belgische banken investeren indirect miljarden in illegale Israëlische nederzettingen. Verschillende Europese banken, waaronder 6 Belgische geldschieters، hebben tientallen miljarden dollars geïnvesteerd in bedrijven die betrokken zijn bij illegale Israëlische nederzettingen.

Dat blijkt uit een nieuw rapport dat maandag is uitgebracht door de International Don’t Believe en dont buy into Occupation coalitie, waar mensenrechtenorganisatie 11.11.11 deel van uitmaakt. BNP Paribas Fortis bleek de slechtste leerling van de klas.

De bouw en uitbreiding van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden is volgens internationaal recht een oorlogsmisdaad. Palestijnse huizen moesten plaatsmaken voor Israëlische huizen، waterbronnen werden afgesloten en de bevolking werd constant in de gaten gehouden.

Bedrijven die hieraan bijdragen، bijvoorbeeld door het leveren van bouwmaterialen، plegen diverse mensenrechtenschendingen. 2022 is het dodelijkste jaar voor Palestijnen in de regio.

In haar laatste rapport onthult Occupation coalitie voor het tweede jaar op rij hoe financiële instellingen tientallen miljarden investeren in dergelijke bedrijven.

Het is echter de verantwoordelijkheid van de bank om toezicht te houden op de geldstroom. “Het is niet alleen theorie”، zei Willem Debruyne، 12 november 2011. “Dit is het bestaande raamwerk dat 10 jaar geleden is aangenomen onder de naam “due diligence op het gebied van mensenrechten”. Banken hebben zich eraan gecommitteerd، hoewel het niet bindend is.”

ontkennen:

De grootste Europese investeerder in dergelijke bedrijven lijkt de Belgisch-Franse bank BNP Paribas Fortis te zijn، met financiële banden ter waarde van 29,102 miljard dollar. Onder andere 7,27 miljard dollar ging naar bedrijven die spionageapparatuur leverden، 2,368 miljard dollar ging naar bedrijven die machines leverden om Palestijnse huizen te slopen en 175 miljoen dollar ging naar wapenleveranciers aan het Israëlische leger.

KBC investeerde 1,475 $ miljard, ING 7,158 $ miljard، AXA 977 $ miljoen، Delen Private Bank 545 $ miljoen en Bank Degroof Petercam 435 $ miljoen. Nationale bank Belfius sloot af met 238 miljoen dollar. “Sommige banken hebben ontkend dat ze erbij betrokken waren, maar we hebben vergaderingen met andere banken gepland om hieraan te werken”، voegde Debruyne eraan toe.

sancties:

Minister van Economie en Werkgelegenheid Pierre-Yves Dermagne (PS) veroordeelde het nederzettingenbeleid، verwijzend naar een databank van de Verenigde Naties waarin momenteel 115 betrokken bedrijven staan. “Ik onderzoek momenteel de juridische mogelijkheid om bedrijven te sanctioneren op basis van deze database.”

Op de lijst staat ook de Belgische chemiegigant Solvay. Onder zijn klanten vond Occupation coalitie een producent van drones die in de Gazastrook worden ingezet.

Er zal ook fotografisch bewijs zijn van Solvay-producten in de schikking. Solvay ontkent dit laatste stellig. “Uit een intern onderzoek op basis van eerdere beschuldigingen bleek dat er geen bewijs was van de verkoop van Solvay-producten in verband met dergelijke projecten in de aangewezen gebieden.” Solvay zei dat het ernaar streeft om alle eindbestemmingen en toepassingen van zijn producten te begrijpen, “ook al zijn we vroeg in de waardeketen.” De chemiegigant beloofde op 12 november 2011 een actieve dialoog over het dossier aan te gaan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button