Nieuws

Sammy Mahdi wil recht op werkloosheidsuitkering na 3 jaar werkloos stopzetten

Werklozen die na 3 jaar geen werkaanbieding willen aannemen, moeten hun uitkering verliezen. Dat stelt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi voor op TV.

Ook pleit hij voor verplichte taalcursussen voor sollicitanten met onvoldoende kennis van het Nederlands en wil sancties voor wie geen gebruik wil maken van het aanbod.

Mahdi pleitte onlangs bij de federale regering om een ​​reeks hervormingen door te voeren. Een daarvan heeft te maken met het arbeidsmarktbeleid. CD&V lanceert donderdag een groots programma. In De Zevende Dag het TV programma heeft de CD&V voorzitter twee concrete voorstellen toegelicht.

Dit eerste heeft te maken met het degressieve karakter van werkloosheidsuitkeringen dat Mahdi wilde het versterken.

Voor degenen die net hun baan zijn kwijtgeraakt, is er volgens Mahdi geen probleem met een tijdelijke verhoging van de bijstand, maar dan moet die nog verder dalen en is die na 3 jaar weer verdwenen. Een andere factor is dat wie drie achtereenvolgende jaren werkloos is, weinig kans heeft om daarna een baan te vinden.

Concreet wil Mahdi de werklozen zes maanden voor het verstrijken van de termijn van drie jaar interviewen. Als hij het ‘laatste bod’ niet accepteert, heeft hij geen recht meer op een uitkering. CD&V-leden pleitten wel voor opvolging achteraf met betrokkenen op lokaal niveau.

De tweede aanbeveling betreft de taalvaardigheid van werkzoekenden. Volgens Mahdi kent een op de vier werkzoekenden tegenwoordig niet genoeg Nederlands om op een baanaanbieding in te gaan. Daarom wil hij de VDAB de mogelijkheid geven om verplichte taalcursussen aan te bieden. Als de werkzoekende het aanbod niet wil accepteren en werkloos blijft, moet dit volgens Mahdi worden bestraft.

“Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen”:

“We hebben een punt bereikt waarop het simpelweg vasthouden van een wortel en het aan het werk zetten van mensen niet langer voldoende is om langdurig werklozen en degenen die weigeren te werken aan het werk te krijgen”, zei Mahdi. “We moeten ook niet bang zijn om de stok te gebruiken.

Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om onze welvaart te beschermen.”

In reactie op De Zevende Dag op TV zei Vooruit-voorzitter Conner Rousseau: “Gaan we werk stimuleren door werklozen op de hielen te zitten of door arbeiders te pushen?”

Volgens Rousseau heeft ons land regelgeving rond leefbare lonen, maar “er is geen toepassing, Natuurlijk is het niet gecontroleerd.” De voorzitter van Vooruit zei ‘nog niet overtuigd’ te zijn van het voorstel van Mahdi. “Maar ik wil over alles nadenken, dus misschien wil ik me laten overtuigen”, zei hij.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button