Nieuws

Is het slim om aan pensioensparen te doen?

54-jarigen die sparen voor hun pensioen, moeten twee keer nadenken. Het kan immers bepalen hoeveel ze de komende tien jaar kunnen besparen en welke fiscale voordelen ze genieten. Belg.com legt uit hoe het allemaal werkt.

Er is een limiet aan het bedrag dat u elk jaar kunt besteden aan fiscaal gestimuleerd pensioensparen. Bij een inleg van € 995 of minder per jaar heeft u recht op 30% belastingaftrek. Stort je tussen de 995 euro en 1.275 euro, dan zakt het belastingvoordeel naar 25%.

Als u voor het laatste kiest, moet u dit uitdrukkelijk aan uw bank of verzekeringsmaatschappij vragen. Als u dit jaar niet het maximale bedrag van € 1.275 inlegt, krijgt u in komende jaren een persoonlijk maximum bijgeschreven.

U kunt dan alleen inschrijven voor het bedrag van dit jaar of het gemiddelde van 50 tot 54 jaar geldige stortingen. Er wordt niet gekeken naar absolute bedragen, maar naar een percentage van het maximale bedrag dat dat jaar gestort zou kunnen worden.

Als u vandaag bijvoorbeeld 1.115 € inlegt, kunt u in de komende jaren alleen 1.115/1.275 € of 86% van het maximumbedrag inleggen.

Tien jaar vast Stort u de komende jaren meer dan uw persoonlijke limiet? Dit wordt dan beschouwd als een nieuw contract vanaf de datum dat de marge de limiet overschrijdt. Het is meestal niet leuk. Ten eerste moeten alle nieuwe pensioenspaarcontracten die vanaf 55 jaar worden aangegaan, minimaal tien jaar duren.

Heb je een superspaarfonds bij de bank, dan zit je automatisch vast tot je 65ste, of nog langer als je na je 55ste bijstort. Als u bijvoorbeeld uw spaargeld verhoogt op 58-jarige leeftijd, moet u het spaargeld aanhouden tot uw 68e.

Als u zich vroeg aanmeldt, kan uw opname worden onderworpen aan een belasting van 33%. laatste lading Maar wat nog belangrijker is, na die tien jaar wordt u belast op uw stortingen in dit “nieuwe” contract, en dus op 65-jarige leeftijd of later.

In het typische geval wordt de zogenaamde 8% vervroegde belasting al afgetrokken op 60-jarige leeftijd. Dit weerhoudt u er niet van om in de toekomst stortingen te blijven doen.

Ook alle stortingen die u achteraf doet, komen nog steeds in aanmerking voor de belastingaftrek, maar tellen niet meer mee bij de berekening van uw belasting.

Lees meer : Wat is de nieuwe de pensioenhervorming voor 2022 ?

Daarom zijn stortingen tussen de 60 en 64 jaar waarschijnlijk de meest winstgevende, en u zult ze mislopen door meer toe te voegen. Voor mensen met een ouderdomsspaarverzekering geldt dezelfde redenering, maar hierbij moet u er rekening mee houden dat u geld ontvangt op de contractdatum, nu de pensioenleeftijd van 65 jaar.

Het “nieuwe contract” kan dus niet nog 10 jaar lopen, dus de verhoogde waarborg geeft geen recht meer op de fiscale aftrek.

Samenvatten: Als u op 54-jarige leeftijd uw maximale bedrag voor het jaar opzij zet, behoudt u jarenlang de vrijheid om op te bergen wat u maar wilt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button