Vacatures

Hoeveel mag ik verdienen als student?

Je wilt tijdens je studie wat bijverdienen. waar! Op hoeveel loon heb je recht? Hoeveel geld kunt u verdienen zonder belasting of sociale zekerheid te betalen?

minimumloon:

In principe heb je als student, rekening houdend met je beroepskwalificaties en leeftijd, recht op hetzelfde loon als andere werknemers die tot dezelfde categorie behoren.

De zogenaamde GMMI (Gegarandeerd Minimum Maandinkomen) werd voor 1 januari 2015 geregeld in twee sectoroverschrijdende cao’s. Met ingang van 1 januari 2015 behoren jeugdschalen voor veel medewerkers tot het verleden.

Vanaf 2 mei 2022 is de GMMI voor werknemers van 18 jaar of ouder € 1.870,29. Dit is het totaal gekoppeld aan de Consumentenprijsindex. GMMI heeft echter een vaste werkweek van 38 uur.

Voor jongere medewerkers, wordt de GMMI niet uitgedrukt als een vast bedrag, maar als percentage van de GMMI. Dit percentage neemt af: hoe jonger de leeftijd, hoe lager het percentage.

  1.  20 jaar oud (student/alternatieve studie) € 1.670,15 = 90% van GMMI.
  2. 19 jaar oud (student/alternatieve studie) € 1.570,95 = 85% van GMMI.
  3. 18 jaar oud (student/alternatieve studie) € 1.466,41 = 79% van GMMI.
  4. 17-jarige werknemer € 1.354,87 = 73% van GMMI.
  5.  1.254,43 € voor werknemers van 16 jaar en jonger = 67% van GMMI.

Als u overwerkt, is uw werkgever verplicht u extra te betalen. Ook overwerk op zon- en feestdagen moet dubbel betaald worden.

Veelgestelde vragen over studentenwerk:

Sociale bijdragen:

Je bent enkel sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd als je een studentencontract hebt en minder dan 476 uur per jaar werkt. Dit komt overeen met 2,72% van uw brutoloon. Je werkgever moet ook een solidariteitsbijdrage betalen van 5,43% van je brutoloon.

Ter vergelijking: voor een vaste baan betaal je 13,17% aan de sociale zekerheid. Dit is een algemeen percentage aangezien er ook factoren zijn die het bedrag kunnen verlagen. Dingen zoals je leeftijd (je moet minder betalen op 31 december van het jaar dat je 18 wordt) of je salaris (wie minder verdient, komt in aanmerking voor een jobbonus).

belasting:

Is uw inkomen uit studentenwerk minder dan € 13.342,96 per jaar (cijfer 2023), dan hoeft u zelf geen belasting te betalen.

Dit totaal wordt jaarlijks opnieuw bepaald na aftrek van sociale zekerheidsbijdragen. Dit bedrag is alleen van toepassing als je naast je studieloon geen andere belastbare inkomsten hebt en je geen werkelijke beroepskosten opgeeft in je belastingaangifte.

Moeten je ouders meer belasting betalen als je een studentenjob hebt? Als je te veel geld verdient, ja, want dan ben je niet meer “afhankelijk” van hen. Dit zijn de totalen voor 2023:

  • Als je ouders samen belast zijn (dus als ze getrouwd zijn of formeel samenwonen), mag je tot € 7.292,55 bruto per jaar verdienen om ’ten laste’ te blijven.
  • Als je ouders apart worden belast, mag je brutoloon niet hoger zijn dan € 9.215 per jaar.
  • Zijn uw ouders apart belast en bent u fiscaal arbeidsongeschikt, dan mag uw brutoloon niet hoger zijn dan € 10.815 per jaar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button