Buitenland

Hoeveel verdient een beginnende verpleegkundige netto?

Hoeveel verdient een HBO5 verpleegkundige?

Een verpleegkundige is iemand die werkt in een ziekenhuis، een verzorgtehuis of langs mensen thuis gaat. Je verzorgt zieken، gehandicapten of mensen die hulp nodig heb. Het doel hierbij is verzorgen، het genezen، ontwikkeling en levensverbetering van patiënten. Wat men kan verwachten als verpleegkundige is het wassen، aankleden en verschonen van mensen.

2.950 euro bruto per maand. Dat is vanaf maart 2023 het officiële startloon voor een bachelor verpleegkunde. En dat is een behoorlijke loonsverhoging.

In de zorgsector wordt het loon bepaald door barema’s met minimumlonen per aantal dienstjaren. Je salaris stijgt naargelang je anciënniteit opbouwt of als je doorgroeit in je carrière. “Die barema’s zijn sinds 2018 aan het veranderen. Er was een eerste aanpassing in 2018 om in juli 2021 een finale te hebben”، vertelt Yasmina Theunis، directeur P&O en VSB bij Zorgnet-Icuro.

Loonsverhoging:

Begon een bachelor verpleegkunde vóór de aanpassing aan 2.550 euro bruto per maand، dan is dat deze zomer dus aan 2.950 euro. Goed voor een loonstijging van ongeveer 10 % . En dit los van toeslagen voor bijvoorbeeld weekend- en nachtwerk. “Deze barema’s en startlonen gelden zowel voor een verpleegkundige in een ziekenhuis of in een woonzorgcentrum als voor thuisverpleging”. legt Yasmina Theunis uit.

Lees ook: Hoeveel verdient een medewerker in de sterilisatie ?

Dit gaat dus om een bachelor verpleegkunde. Een starter met een HBO5-diploma in verpleegkunde begint in maart aan 2.660 euro en iemand met een diploma zorgkundige aan 2.950 euro bruto.

Ook deze lonen gaan erop vooruit. “Bij het vastleggen van de nieuwe barema’s is er vooral geïnvesteerd in startlonen”، stelt Yasmina Theunis. Maar naargelang je meer dienstjaren op de teller hebt، stijgt natuurlijk ook je loon. “Zo komt een bachelor in de verpleegkunde na 36 dienstjaren uit op 4.395 euro bruto per maand”، vertelt ze. En dat is dus zonder de toeslagen. Die bedragen plus 56 % voor zon- en feestdagen، plus 26 % voor zaterdagen en plus 35 % voor nachtwerk.

Interesse in een job als verpleegkundige ? Bekijk het actuele vacatureaanbod.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button