Vacatures

Hoeveel verdient een medewerker in de sterilisatie?

Als sterilisatiemedewerker ben je verantwoordelijk voor het reinigen, desinfecteren, steriliseren, inspecteren, verpakken en desinfecteren van instrumenten in operatiekamers, poliklinieken, tandartspraktijken en verpleegafdelingen.

Sterilisatiemedewerkers worden ook vaak medewerkers steriele medische hulpmiddelen of CSA-medewerkers genoemd. CSA staat voor Centrale Sterilisatie Autoriteit. Deze vindt u bij een ziekenhuis of desinfectiebedrijf.

In dit beroep moet je nauwkeurig kunnen werken en met veel verschillende en vaak nieuwe instrumenten. Dit betekent dat je constant nieuwe programma’s onder de knie moet krijgen en dat je job afwisselend is.

Voordat ik verder ga met het artikel, wil ik iets schrijven over mijn ervaring met werken in het ziekenhuis op de sterilisatieafdeling. In 2022 werkte ik zonder een opleiding in het ziekenhuis van Veurne op de sterilisatieafdeling.

Ik heb ze een mail gestuurd dat ik op de afdeling Logistiek Transport wilde werken, maar toen ik naar het sollicitatiegesprek ging, vertelden ze me dat er geen plaats voor mij was in de afdeling Logistiek Transport, maar er was een vacature op de afdeling Sterilisatie vrij.

Ik heb dit contract getekend omdat ik geen keus had, ook al was het mijn droom om op de afdeling Logistiek Transport te werken. Ik tekende het contract voor een maand, maar toen ik in het ziekenhuis begon te werken, was alles moeilijk voor mij om te onthouden.

Omdat er zoveel taken zijn die ik op dezelfde dag moest doen. Behalve dat je een telefoon in je zak hebt om op te nemen wanneer de dokters en verpleegsters die in de operatiekamers plots iets nodig hadden mij zouden kunnen bereiken. Dus het werk was in het begin erg stressvol en ik werkte onder grote druk.

Voordelen van werken op de sterilisatieafdeling:

U bent verantwoordelijk voor het werk, dus u kunt pauzeren wanneer u maar wilt, zolang u uw taken maar sneller doet. Ook communiceer je met mensen uit een goed opgeleide klas, en zo leer je veel dingen waar je in je persoonlijke leven baat bij kunt hebben.

Nadelen van werken op de sterilisatieafdeling:

Druk door veel werk op bepaalde dagen dat er veel operaties zijn. Je werkt ook lange dagen, aangezien u soms 10 uur per dag werkt. Ook bij onregelmatige werktijden kan bijvoorbeeld vandaag in de ochtenddienst worden gewerkt en de volgende dag in de avonddienst.

Wat is een CSA-medewerker?

De afkorting CSA staat voor Centrale Sterilisatiedienst Autoriteit. Als medewerker CSA werk je op de centrale sterilisatieafdeling van een ziekenhuis, een tandartspraktijk, een kliniek of een sterilisatiebedrijf.

Als Medewerker CSA, ook wel Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH) of Sterilisatie Medewerker genoemd, ben je verantwoordelijk voor het reinigen, desinfecteren, steriliseren, inspecteren en verpakken van medische hulpmiddelen.

Op deze manier kan het instrument veilig worden (her)gebruikt en wordt besmetting door ziekte of infectie van de patiënt uitgesloten.

Wat doet een medewerker steriele hulpmiddelen?

Operatiekamers, poliklinieken en klinische afdelingen van ziekenhuizen kunnen niet zonder CSA. Artsen, operatieassistenten en verpleegkundigen gebruiken medische instrumenten zoals pincetten, naalden, boren, scharen en schroeven om operaties uit te voeren of patiënten te onderzoeken.

Eenmaal gebruikt worden ze vies en zijn ze niet meer steriel. Het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen is de taak van sterilisatie-assistenten.

Je werkt volgens vaste richtlijnen, zodat je nauwkeurig en secuur kunt werken. Tijdens het werk draag je altijd handschoenen, een mondkapje en een operatieschort.

De werkzaamheden vinden ook in de avonduren en in het weekend plaats, daarom werk je als MSMH ook in ploegendiensten buiten de normale werktijden, waarbij je in ploegendienst werkt met collega’s.

Het is niet ongebruikelijk dat u gedurende de dag regelmatig van werkplek wisselt. Zo blijf je scherp en is je werk afwisselend. Technologie verandert met de dag en er komen voortdurend nieuwe medische apparaten bij. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in uw vakgebied.

Opleiding voor steriele medische hulpmiddelen:

Tijdens de opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH) leer je alles over het reinigen van medische hulpmiddelen en aanverwante apparatuur. De BBL-opleiding tot medewerker CSA duurt twee jaar.

Dit betekent dat je als student CSA-medewerker tijdens je studie werkt bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag per week naar school en werkt minimaal 20 uur per week op de CSA van het ziekenhuis.

U kunt beginnen met het trainen van CSA-medewerkers door te solliciteren op de vacatures Student-medewerker Steriele medische hulpmiddelen. Het ziekenhuis waar u werkt, betaalt de opleiding en u ontvangt meestal ook een leerlingloon. Vraag voor de zekerheid het ziekenhuis op bijzonderheden voordat u zich aanmeldt.

De studie biedt een breed scala aan onderwerpen; van instrumentele kennis en anatomie tot Nederlands, wiskunde en burgerschap. Ook leer je meer over logistiek en het gebruik van het transport van medische hulpmiddelen binnen een ziekenhuis.

Daarnaast loop je diverse stages op afdelingen als endoscopie, functionele afdelingen, backoffice en operatiekamer.

Na je MSMH opleiding heb je nog mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om managementopleidingen te volgen, zodat je kunt doorgroeien naar een teamleidersrol. Of je specialiseert je verder op MBO niveau 4. Je kunt er dan voor kiezen om door te gaan met hbo-lessen.

Wat verdient een CSA medewerker?

De specialiteit Sterilisatiemedewerker behoort tot de familie Sterilisatiemedewerker Professional in de gezondheidszorg. Het gemiddelde salaris voor Sterilisatie Zorgmedewerkers is 2400 euro bruto per maand en ongeveer 2000 euro netto.

Lees ook: Hoeveel verdient een beginnende verpleegkundige netto?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button