Nieuws

Wat is de prijs van 1 m3 water in België?

Wat berekent uw watermaatschappij op uw waterfactuur? Wat gebruikt een gemiddeld huishouden? Waarom schommelen de prijzen in elke stad? Ontdek hier hoe het water dat je gebruikt en wat je loost, de prijs van je waterfactuur bepaalt.

Kraanwater prijs:

Bespaar geld op uw waterrekening wanneer u regenwaterarmaturen installeert. Je gebruikt immers minder leidingwater als je bepaalde toepassingen omzet in regenwater. Om te weten hoeveel u bespaart, is het belangrijk om de prijs van uw kraanwater te kennen en te voorspellen.

Hoeveel kost water?

Momenteel bedraagt ​​de gemiddelde kostprijs van leidingwater in Vlaanderen tot 2023 5,55 euro per kubieke meter. Een kubieke meter (1 “kubiek”) water is gelijk aan 1000 liter, dus u kunt bijvoorbeeld:

  • Spoel het toilet 333 keer door (met het knopje gebruik je 3.5 liter).
  • De wasmachine 21 keer laten draaien (52 liter per wasbeurt).
  • 165 minuten douchen (7 tot 8 liter per minuut).

Een gemiddeld huishouden van 2,4 personen in Vlaanderen verbruikt jaarlijks 75 kubieke meter leidingwater. Hiervoor betaalde het waterbedrijf in totaal 415 euro. Daarom is de gemiddelde dagelijkse waterfactuur per huishouden 1,2 EUR.

Toekomstige waterprijs:

Waterprijsstijgingen worden gecontroleerd en beperkt door de WaterRegulator. Het waterbedrijf kan de tarieven niet zomaar aanpassen. Tarieven mogen alleen kosten dekken die waterbedrijven maken als producenten en leveranciers van drinkwater. De vraag is dan ook of de kosten die nodig zijn om water te produceren en te leveren in de toekomst zullen stijgen.

Vanaf 2017 wordt de evolutie van de drinkwatertarieven in kaart gebracht in het tariefpad 2017-2022. Daar zagen we dat bepaalde leveranciers hun prijzen stabiel hielden (Aquaduin, De Watergroep), terwijl andere lichtjes stegen (ongeveer 0,01 euro per kubieke meter per jaar).

Een grote uitdaging vandaag is de klimaatverandering. Vlaanderen krijgt de komende jaren waarschijnlijk te maken met veranderende neerslagpatronen. Bij een langere droogte wordt het moeilijker om de drinkwatervoorraad op peil te houden.

Om de waterkwaliteit en leveringszekerheid te waarborgen, moeten drinkwaterbedrijven daarom investeren in klimaatstabiele drinkwaterproductie. Dit kan bijvoorbeeld op basis van meer diverse bronnen zoals brak water en zeewater.

Vanaf 2023 geldt het nieuwe tariefpad 2023-2028. Volgens voorlopige gegevens van De Watergroep en Farys blijkt de jaarlijkse stijging van de drinkwatertarieven tussen de 0,04 en 0,10 euro per kubieke meter te liggen.

Daarom hanteren wij in onze berekeningen standaard een verhoging van 0,07 euro per kubieke meter per jaar.

Lees ook: Wat kost 1m3 gas in België?.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button