Vacatures

Welke verzekeringen zijn wettelijk verplicht voor een zelfstandige in België?

Een bedrijf starten is een risico nemen. Daarom sluit je als zelfstandige best de nodige verzekeringen af. Sommige verzekeringen – zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering – zijn verplicht. Anderen zijn dat niet, maar zijn zeker het overwegen waard. Leer hoe u uzelf en uw bedrijf kunt beschermen tegen tegenslagen.

Pensioenverzekering:

Als je geluk hebt, heb je geen tegenslagen in je lange carrière. En dan, als het tijd is om de fakkel door te geven, wil je toch kunnen genieten van je oude dag. Maar het is het beste om je nu voor te bereiden.

U bouwt een wettelijk pensioen op via sociale bijdragen. Maar als u na uw pensionering wilt genieten van het leven, kunt u het beste zelf voor een paar extra’s zorgen.

Maak bijvoorbeeld gebruik van Sociaal VAPZ: een aantrekkelijke vorm van pensioenopbouw waarmee je tegelijkertijd een bijkomende sociale bescherming opbouwt.

Ben je zelfstandige met een bedrijf? Dan is een Individuele Pensioenbelofte (IPT) een financieel voordelige aanvulling op je sociale VAPZ.

Om persoonlijke redenen kunt u zelf bepalen hoe uw onderneming zorgt voor aanvullende pensioenen, ongeacht uw toekomst als ondernemer.

Zelfstandigen binnen een eenmanszaak kunnen kiezen voor een ZZP-pensioenovereenkomst (POZ). Maar ook wie een tweede baan heeft, kan via het Toppensioen-Pensioensparen extra reserveren.

Tot slot is er nog een extra mogelijkheid voor (quasi)medische beroepen. Bent u zorgverlener? Bent u beschermd door het verdrag? Dan heb je in bepaalde omstandigheden recht op een jaarlijkse tegemoetkoming van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, ook wel RIZIV-bijslag genoemd.
Verplichte verzekering voor zzp’ers.
Als u werknemers in dienst heeft, bent u wettelijk verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten om uw werknemers te beschermen tegen de gevolgen van ongevallen.

Daarnaast kan het zijn dat u, afhankelijk van uw specifieke activiteiten, ook andere verplichte verzekeringen moet afsluiten. De meest bekende van deze verzekeringen is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Met een dergelijke dekking kunt u de kosten dekken van onopzettelijke schade veroorzaakt door een contractuele of beroepsfout.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor de meeste gereglementeerde beroepen, zoals advocaten, accountants, architecten of artsen.

In sommige gevallen, zoals het exploiteren van een horecazaak, moet wettelijk ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verzekerd zijn.

Voorbeelden hiervan zijn brand- en waterschade verzekeringen, verzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid tijdens bedrijf en verzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid na oplevering.

Bestuurdersaansprakelijkheid en financiële rechtsbijstand: niet verplicht, wel aanbevolen sommige verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen je een hoop ellende besparen als er iets misgaat.

Als bestuurder, zaakvoerder of trustee van een vennootschap heb je bijvoorbeeld veel verantwoordelijkheden. U kunt bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld voor een arbeidsongeval of onrechtmatig ontslag van een van uw werknemers.

Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voorkomt u dat u in dergelijke situaties schadeclaims tegen uw onderneming zelf moet betalen.

Komt u op een dag in aanraking met de Belastingdienst of de BTW-administratie, dan wilt u de hulp van een professional. Daar hangt echter wel een flink prijskaartje aan.

Met een financiële rechtsbijstandpolis hoeft u zich geen zorgen te maken over deze kosten. Hetzelfde geldt voor sociale rechtsbijstandpolissen, die kosten dekken die u als werkgever maakt als gevolg van arbeidsrechtelijke conflicten met werknemers, vakbonden of de overheid.

Dekking bij ziekte of overlijden:

Als je als zelfstandige door ongeval of ziekte werkonbekwaam wordt, kun je niet rekenen op hetzelfde vangnet als een werknemer of ambtenaar. Bovendien blijven de rekeningen binnenstromen, terwijl u tegelijkertijd merkt dat u minder geld verdient.

Als u in het ziekenhuis moet worden opgenomen, dekt uw ziekenfonds een deel van uw ziekenhuiskosten. Met een hospitalisatieverzekering betaal je de rest van je medische kosten zelf.

Als uw handicap wordt erkend, krijgt u een uitkering van uw ziekenfonds. In de meeste gevallen is dit echter niet voldoende om uw vaste lasten te dekken. Een inkomensgarantie geeft u extra ademruimte, zodat u zich kunt richten op uw herstel of herstel na een ongeval.

Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je een levensverzekering afsluiten. Als u dan overlijdt voordat de polis afloopt, betaalt uw verzekeringsmaatschappij de begunstigden. Zo kunt u als ondernemer uw gezin financieel beschermen mocht er iets met u gebeuren.

Lees ook: Is een zelfstandige een vrij beroep in 2023?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button