Vacatures

Is zelfstandige een vrij beroep?

Ben je zzp’er? Dan behoor je tot een speciale categorie! Freelancen is alleen voor zelfstandigen met een duidelijk omschreven beroep. We vertellen je graag alles over starten als freelancer en waar je daarna zeker aan moet denken.

Wat is freelancen?

Er is geen volledige lijst van alle freelance banen, toch is er een definitieve definitie van wat een freelance baan is. Freelancen heeft echter specifieke kenmerken. We zetten de meest typische kenmerken voor je op een rij:

 • De geleverde diensten bestaan ​​voornamelijk uit intellectuele prestaties.
 • Om in deze branche te werken, moet je een vooropleiding hebben.
 • Permanente educatie is een belangrijk onderdeel van een carrière.
 • Als freelancer neem je eigen verantwoordelijkheid.
 • U handelt onafhankelijk in het belang van uw cliënten of patiënten en in het algemeen belang.
 • U bent over het algemeen gebonden aan een ethische code en aangesloten bij beroepsorganisaties die toezien op de kwaliteit en professionaliteit van het beroep.
 • Freelance banenlijst:
  Zoals eerder vermeld, is er geen definitieve lijst waarmee u alle freelance banen kunt vinden. Ook hier kunnen Freelance Federaties u meer informatie over geven.

We zetten de meest voorkomende freelance jobs graag op een rij:

 • Verpleegster.
 • Architect.
 • Advocaat.
 • Dokter.
 • Tandarts.
 • enz….

Hoe te beginnen met freelancen?

Zorg er bij aanvang voor dat je goed voor ogen hebt wat je verplichtingen als zzp’er zijn en bij wie je met vragen terecht kunt. Zo kan Liantis u van begin tot eind ondersteunen!

Oefening:

Veel freelancers doorlopen eerst een stageperiode voordat ze als zelfstandige aan de slag gaan. Afhankelijk van je studierichting vind je stage plaats tijdens je opleiding of in een bepaalde periode na je studie. Aan de stage zijn vaak verplichtingen verbonden.

Zo zul je vaak stageverslagen of documenten moeten aanleveren aan beroepsorganisaties. In sommige gevallen kun je na je stage een erkenning aanvragen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij freelance huisartsen.

Je start:

Na een eventuele stageperiode kun je gaan nadenken over je effectieve startup. We nemen graag enkele (soms) verplichte formaliteiten door.

BTW in 2024:

Elke onderneming die regelmatig en zelfstandig een economische activiteit (levering van goederen of dienst) verricht, is btw-plichtig. Bepaalde freelance banen zijn vrijgesteld van deze beperking. In de btw-code staat om welke werkzaamheden het gaat.

Vrijstelling van btw is geen vrije keuze. Wanneer u geen BTW hoeft te betalen, betekent dat een eenvoudigere administratie en geen extra toeslagen voor eindklanten. BTW-nummer aanvragen is normaal gezien verplicht.

Wettelijk document:

Ontdek welke rechtsvorm het beste bij uw evenement past. U kunt ervoor kiezen om te starten als eenmanszaak of als natuurlijk persoon van een BV. Kiest u voor een vennootschap, dan kunt u alsnog een andere vennootschapsvorm kiezen. Elk heeft zijn voor- en nadelen.

Vergunning:

Er zijn ook licenties waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld Sabam, als u muziek wilt draaien in uw praktijk of bedrijf. Check zeker welke licenties voor jou van toepassing zijn en wat het kost om er een aan te vragen.

Verzekering:

Als freelancer heb je een grote mate van eigen verantwoordelijkheid. Daarom is het noodzakelijk dat u voorzorgsmaatregelen neemt en uzelf beschermt tegen moeilijke tijden en ongelukken.

Bovendien zijn sommige verzekeringen wettelijk verplicht, zoals een beroepsaansprakelijkheidsdekking om uw privévermogen te beschermen.

Ooit begonnen als freelancer:

Elke zelfstandige betaalt op kwartaalbasis sociale bijdragen. Dit geldt ook voor freelancen. Vanaf het eerste kwartaal betaalt u tijdelijke sociale zekerheidsuitkeringen.

In de meeste gevallen is dit de minimale bijdrage. Uw belastbare netto-inkomen bepaalt hoeveel van uw sociale bijdrage geldig is. Na verloop van tijd herberekent uw socialezekerheidsfonds uw bijdragen op basis van uw werkelijke belastbare netto-inkomen voor de relevante periode.

Het bedrag dat u betaalt om sociaal recht op te bouwen, hangt af van uw sociaal statuut en varieert naargelang u zelfstandige bent in hoofd- of bijberoep.

Sociale status:

Als freelancer begin je meestal als zelfstandige in je hoofdberoep. Je kunt het natuurlijk ook als bijbaantje doen.

In dit geval kun je naast je freelancewerk andere carrières nastreven, hoewel er aanvullende regels en voorwaarden aan verbonden zijn.

Met pensioen gaan:

Veel zelfstandigen sparen voor pensioen via de Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen (SVAPZ). Zo spaar je als zelfstandige bovenop je wettelijk pensioen en geniet je na je loopbaan volop van je pensioen.

Voor sommige freelancers is er het RIZIV-preventieplan, dat uw pensioen optimaliseert. Het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) keert deze financiële vergoeding jaarlijks uit aan gecontracteerde (quasi-)medische dienstverleners. Voor vergoeding gelden de tarieven die een arts, fysiotherapeut, tandarts, apotheker, logopedist of verpleegkundige in hoofdberoep moet volgen.

Lees ook: Hoeveel hou ik netto over als zelfstandige in bijberoep in België?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button