Vacatures

Hoeveel hou ik netto over als zelfstandige in bijberoep in België?

Je inkomen als zelfstandige is het kluwen van een kat die zijn kittens verliest. Je moet rekening houden met zaken als omzet, netto-inkomen, brutowinst, belastbaar inkomen etc.

Er is echter maar één vraag die er echt toe doet: hoeveel geld houd je als zelfstandige over aan het einde van je reis?

Wat is uw bruto inkomen als zelfstandige?

“Bruto” betekent alle betalingen die u zakelijk ontvangt. Wat u voor het bedrijf betaalt, wordt in mindering gebracht op het totale bedrag en dit worden de kosten genoemd.

Over het resterende bedrag moet u achteraf sociale bijdragen en belastingen betalen. Het resultaat van deze berekening is uw netto inkomen.

Het verschil tussen bruto- en nettobedragen is vooral een kwestie van sociale bijdragen en belastingen. Daarom hebben we op een rij gezet met welke belastingen u te maken krijgt.

Het maakt niet uit of je als zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep werkt: je wordt in beide statuten met dezelfde belastingheffing geconfronteerd.

Welke belastingen betaal je als zelfstandige in 2023?

BTW:

Deze belasting wordt betaald door consumenten. Als zzp’er draag je alleen de administratieve lasten van het innen van btw bij je klanten en het doorberekenen aan de overheid.

U hoeft de btw niet zelf te betalen, u trekt de btw die u betaalt over uw aankopen af ​​van de btw die u ontvangt van uw klanten.

Persoonlijke inkomensbelasting:

Dit is de belasting die u betaalt over het inkomen uit alle beroepsactiviteiten, niet alleen over uw inkomen als zelfstandige.

De vennootschapsbelasting is anders. Daar wordt de winst van de onderneming belast via het (lagere) tarief van de vennootschapsbelasting. Betaalt de onderneming managers, bestuurders of actieve vennoten? In dat geval wordt dit loon belast in de personenbelasting.

Uw maatschappelijke bijdrage:

Het is geen belasting in letterlijke zin, maar uw bijdrage aan de sociale zekerheid. Alle werknemers dragen bij en genieten in ruil daarvoor sociale rechten: pensioenen, gezondheidszorg, alternatief inkomen en kinderbijslag.

Belasting besparen:

Deze naheffing mag – sterker nog: hoeft – niet door de provincie te worden geheven bij in de provincie gevestigde bedrijven. En vertrouw erop dat ze er hun voordeel mee doen. Een keer per jaar komt de retour in je brievenbus. Hoe meer territoria uw bedrijf bestrijkt, hoe hoger uw belastingen.

De tarieven verschillen ook per provincie, bijvoorbeeld tussen 63 euro (Limburg) en 126 euro (West-Vlaanderen). U betaalt alleen provinciale belasting in de Vlaamse provincie Brabant.

Gemeentebelastingen:

Gemeenten kunnen deze opcenten als een extra percentage bovenop de inkomstenbelasting heffen. U betaalt beide belastingen altijd samen met hetzelfde aanslagbiljet.

Van netto naar bruto: hoeveel moet u factureren?

Je eigen bedrijf ben je niet (gewoon) voor de lol begonnen. Je wilt er ook je brood mee verdienen, liefst genoeg investeren om ervan te leven.

Hoeveel omzet heb je echt nodig om netto genoeg persoonlijke uitgaven te hebben? Met deze vraag stel je jezelf eigenlijk de vraag naar je totale inkomen.

Over het algemeen kun je stellen dat je netto inkomen de helft is van je bruto inkomen. Met andere woorden, bereken het bedrag dat u nodig heeft voor uw persoonlijke uitgaven en verdubbel dat bedrag — dat is het bedrag dat u nodig heeft om van te leven.

Maar dat is wel erg kortzichtig, mede omdat je geen rekening houdt met de specifieke kosten van je campagne. Een dakdekker voert bijvoorbeeld andersoortige werkzaamheden uit dan een adviseur en heeft daardoor andere kosten en tarieven.

Een voorbeeld:

Petra is schrijver voor een communicatiebureau. Haar netto maandsalaris is 1.835 euro, of 21.635 euro op jaarbasis. Ze rijdt rond in een auto van de zaak en heeft een laptop gekregen die ze ook privé kan gebruiken.

Na lang wikken en wegen overwoog Petra haar vaste baan om te zetten in freelance schrijven. Ze schat dat ze 220 dagen per jaar zal werken en wil weten welk dagtarief ze moet rekenen om 21.633 euro te bereiken.

Natuurlijk moet ze nu de auto en laptop uit eigen zak betalen. Omdat ze het ook voor privégebruik gebruikt, kan ze de aanschafkosten maar gedeeltelijk aftrekken.

Anderzijds heeft ze een deel van haar privéwoning ingericht als werkruimte, waardoor gas, elektriciteit, water en internet een professionele uitgave zijn. Hier moet dus rekening mee worden gehouden bij de berekening.

Andere uitgaven die Petra moest betalen: boekhouder, aanvullende pensioenverzekering en verbouwing van het kantoor.

Petra draaide alle informatie in een bruto netto rekenmachine en kwam tot de volgende cijfers:

  • 10.025 euro professionele kosten.
  • Jaarlijkse sociale bijdrage van 8.225 euro.
  • Inkomstenbelasting van 9.425 euro per jaar.
    Petra moet dus een omzet van 49.225 euro realiseren. Als ze 220 dagen per jaar werkt, moet ze 230 euro per dag kunnen factureren.

Lees ook: Hoeveel moet je verdienen in bijberoep in België in 2023?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button