Nieuws

Wat is het gemiddelde pensioen van een Belg?

Het maandelijkse bedrag van je wettelijke pensioen wordt bepaald door het loon dat je tijdens je loopbaan ontvangen hebt én het aantal jaren dat je gewerkt hebt.

Over het algemeen is het zo: hoe langer je loopbaan en hoe hoger het loon tijdens je loopbaan, hoe hoger je pensioen.

Sowieso zijn de Belgische pensioenen niet gelijk verdeeld. Vrouwen hebben bijvoorbeeld duidelijk lagere pensioenen dan mannen, als gevolg van de nog steeds heersende loonkloof, maar ook omdat vrouwen er veel vaker dan mannen voor kiezen om deeltijds te werken en gebruik maken van tijdskrediet of thematische verloven die raken aan hun pensioen.

Daarnaast heb je natuurlijk ook grote verschillen tussen vastbenoemde ambtenaren – de zogenoemde “statutairen” – enerzijds, werknemers en zelfstandigen anderzijds.

Ambtenaren kunnen rekenen op een gemiddeld pensioen van 2.950 euro bruto per maand, terwijl werknemers tevreden moeten zijn met een gemiddeld pensioen van 1.450 euro per maand (cijfers voor 2022) en zelfstandigen met nog een pak minder. De gemiddelde zelfstandige kreeg in 2022 namelijk slechts 1050 euro pensioen per maand.

Aanvullend pensioen noodzakelijk:

Het minimumpensioen voor werknemers en zelfstandigen is vastgelegd (sinds 1 augustus 2022) op 1.550,90 euro bruto/maand (1.930,55 euro/maand voor een gezinspensioen), voor ambtenaren op 1.600,65 euro bruto/maand (1.999,50 euro voor een gehuwde ambtenaar).

Maar niet iedereen komt in aanmerking voor dat minimumpensioen. Kan je geen loopbaan van minstens 30 jaar (als werknemer of zelfstandige) of 20 jaar (als ambtenaar) voorleggen, dan wordt je minimumpensioen berekend op het aantal jaar dat je daadwerkelijk aan de slag was. Aanvullend pensioensparen (individueel of via je werkgever) is dus zeker niet overbodig.

Lees ook: Is het slim om aan pensioensparen te doen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button