Cryptocurrencies

Is het verstandig om te beleggen in bitcoin?

Bitcoin is een beleggingsproduct waar u waarschijnlijk al veel over heeft gehoord en gelezen. Steeds meer investeerders zijn bereid om de kans te grijpen om in bitcoin te investeren. Wat betekent beleggen in bitcoin? Wat is  bitcoin precies? Wij leggen het u graag uit.

Wat is een Bitcoin?

Wanneer u begint met beleggen, is het belangrijk om te begrijpen waarin u belegt. Het is immers onverstandig om te beleggen in een beleggingsproduct dat u niet (goed) of nauwelijks begrijpt.

Aangezien Bitcoin een relatief nieuw beleggingsproduct is, begrijpt u misschien niet helemaal waar Bitcoin over gaat. Daarom leggen we eerst uit wat Bitcoin is, zodat u dit beleggingsproduct volledig kunt begrijpen.

Cryptocurrencies:

Bitcoin is een digitale valuta, ook wel cryptocurrency genoemd. Cryptocurrencies, ook wel cryptogrammen genoemd, is een overkoepelende term voor alle digitale munten. Bitcoin is de eerste en bekendste digitale valuta.

In totaal zijn er nu zo’n duizend verschillende digitale munten. Een andere naam voor al deze digitale munten (exclusief Bitcoin) is altcoin. Digitale valuta worden versleuteld door computercode, ook wel cryptografie genoemd.

Blockchain :

Bitcoin is ontwikkeld om digitale betalingen te doen zonder tussenkomst van een bank. Banken zijn niet nodig aangezien alle gegevens op de blockchain worden opgeslagen. Een blockchain is een nieuw type database die gegevens niet op een centrale server opslaat, maar over een netwerk van computers.

Elke transactie wordt een nieuw blok in dit netwerk en wordt versleuteld met een cryptografische code. Dit geheel is onmogelijk te ontcijferen of te veranderen.

Eigen verantwoordelijkheid:

Omdat geen enkele bank zich bezighoudt met cryptocurrencies, is het uw verantwoordelijkheid om de munten zelf te beheren. Als je bijvoorbeeld bitcoins overmaakt naar de verkeerde persoon, is er geen bank of andere instelling die je bitcoins terug kan krijgen. Let dus goed op als u met bitcoin betaalt.

Is het verstandig om in Bitcoin te investeren in 2023?

Beleggen in het algemeen brengt risico’s met zich mee. Investeren in Bitcoin is geen uitzondering. De prijs van Bitcoin kan aanzienlijk dalen, maar ook aanzienlijk stijgen.

U kunt veel geld verdienen door op het juiste moment te kopen en verkopen. Het is vaak moeilijk te voorspellen wat Bitcoin gaat doen. We zien wilde schommelingen in de waarde van Bitcoin, waardoor het een risicovolle investering is.

Veel mensen noemen investeren in Bitcoin eerder een gok dan een investering. U kunt ook overwegen om in ETF’s te beleggen als u het risico op verlies van uw investering wilt verkleinen en een gestage groei van uw vermogen wilt.

Met ETF’s kunt u uw risico spreiden door in meerdere aandelen tegelijk te beleggen. Wilt u beleggen in ETF’s, maar dan moeten het wel crypto ETF’s zijn. Dan moet je hiervoor op de buitenlandse markt kopen of verkopen, want de producten worden nog niet in Nederland verkocht.

Zo koop je je eerste bitcoin:

Makelaars moeten in Bitcoin investeren. Er zijn brokers die zich alleen richten op Bitcoin, zoals Bitvavo en Litebit. Het is ook mogelijk om via meerdere algemene brokers in Bitcoin te beleggen.

DeGiro en Plus500 zijn daar voorbeelden van. Via deze brokers kun je naast Bitcoin ook in andere beleggingen beleggen, zoals aandelen of ETF’s.

Een goede makelaar zal eerst uw identiteit controleren. Om dit te verifiëren is een foto van uw identiteitsbewijs of paspoort vereist. Daarnaast moet er meestal één cent worden overgemaakt naar de rekening van de makelaar om uw bankrekening te verifiëren.

Nadat de broker uw gegevens heeft gecontroleerd en goedgekeurd, kunt u beginnen met beleggen in Bitcoin.

U kunt ervoor kiezen om bitcoins te kopen en te wachten tot ze in waarde stijgen, maar u kunt er ook voor kiezen om bitcoins dagelijks te gebruiken.

Dit betekent dat bitcoins binnen één handelsdag worden gekocht en verkocht. Vanwege de hoge volatiliteit van Bitcoin is het vaak het product bij uitstek voor intraday-handel.

Lees ook: Top drie beste cryptomunten?

Risico’s van beleggen in Bitcoin:

Het risico van beleggen in Bitcoin, en beleggen in het algemeen, is dat u uw investering kunt verliezen. Met Bitcoin kan uw geld plotseling en snel verloren gaan. Op sommige dagen kan de munt met ongeveer 20% tot 30% dalen.

Het is niet altijd duidelijk waarom tokens in waarde stijgen of dalen. We zien dat wereldnieuws de prijzen beïnvloedt.

De Autoriteit Financiële Markten adviseert consumenten om in geen geval in Bitcoin te beleggen. Als je toch in Bitcoin wilt investeren, is het belangrijk dat je alleen geld investeert dat je niet nodig hebt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button