Cryptocurrencies

Hoeveel belasting betaal je op crypto in België?

Cryptocurrencies zijn in opmars. Termen als bitcoin of ethereum klinken misschien niet zo vreemd als een paar jaar geleden, en investeren in cryptocurrencies komt steeds vaker voor.

Hoe werken deze digitale munten precies en moet je er belasting over betalen? Lees hier wat u met cryptocurrencies moet doen op uw belastingaangifte.

Wat zijn cryptomunten?

Je hebt vast wel eens van Bitcoin gehoord. Dit is een voorbeeld van een cryptomunt. Cryptocurrency, cryptovaluta of cryptocurrency is een digitale, volledig virtuele valuta.

Ze gebruiken versleutelde encryptiecodes. Deze codes veranderen bij elke transactie. De virtuele waarde van cryptocurrencies kan sterk variëren.

Moet u belasting betalen over cryptocurrencies?

Bezit u cryptocurrencies zonder ze om te zetten in contanten, of gebruikt u cryptocurrencies om aankopen te doen? Dan betaalt u daarover (nog) geen belasting in België. Als u profiteert van investeringen in cryptocurrency, heeft u 3 opties.

Scenario 1: Je bent een amateur:

Als u volgens het principe van “due diligence” in cryptocurrencies belegt, is uw digitale investering belastingvrij. De Belastingdienst beschouwt u als amateur. Bijvoorbeeld als:

  • Je belegt als hobby in cryptocurrencies.
  • U doet een langetermijninvestering – u koopt tokens en houdt deze voor een lange tijd vast.
  • U neemt zeer weinig risico – diversifieer bijvoorbeeld uw beleggingen en beleg in cryptocurrencies zonder te lenen.

Zullen uw digitale munten in de loop van de tijd in waarde stijgen? Dan hoeft u deze bijtellingen niet aan te geven. En over cryptotransacties hoef je ook geen btw te betalen.

Let op: Wisselt u in dit geval cryptomunten om in contanten? U moet dan de meerwaarde (het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs) aangeven in het vak “Diverse inkomsten” van uw belastingaangifte en daarover 34% belasting betalen.

Scenario 2: U bent een particuliere handelaar.

Voor de overheid ben je een amateur als je:

  • Neem het risico van uw crypto-investeringen.
  • Koop en verkoop regelmatig en reageer op scherpe prijsschommelingen.
  • Ik hoop dat uw investering zich snel terugbetaalt.

De overheid behandelt u dan als particulier ondernemer. U moet de cryptocurrency-winsten dan aangeven als “diverse inkomsten” op uw belastingaangifte. Daarvan geeft u 34% af aan de Belastingdienst.

Scenario 3: U bent een professionele handelaar:

Is het handelen in cryptocurrencies jouw (hoofd) taak? Dan moet je dezelfde regels volgen die eenmanszaken volgen: je geeft je crypto-inkomsten aan op je personenbelasting.

Op uw netto jaarinkomen zijn de gebruikelijke progressieve belastingtarieven van toepassing, die schommelen tussen de 25% en 50%. Een paar voorbeelden:

  • Bij een inkomen lager dan 12.899 € per jaar: u betaalt 25%.
  • Bij een jaarinkomen van 39.800 €: u betaalt de helft.

Opgelet: als professionele handelaar heb je ook andere verplichtingen als zelfstandige: bijvoorbeeld aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds en het betalen van sociale verzekeringsbijdragen.

Belastingregels rond crypto zijn niet in steen gebeiteld:

Bovenstaande regels zijn niet altijd duidelijk. De Belgische overheid zal elk geval bekijken en alle aspecten in overweging nemen. Dit omvat uw intenties, de soorten beleggingen die u doet en de risico’s die u neemt.

Hulp nodig bij uw belastingen?

Weet u niet zeker waar u uw cryptocurrency-winsten op uw belastingaangifte moet rapporteren? Accountable helpt je met een paar klikken je professionele belastingaangifte correct in te vullen. Met een kort bezoekje aan Tax-on-Web ben je al een heel eind op weg naar het komende jaar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button