Vacatures

Eenmalige compensatie voor zonnepanelen in België

Veel eigenaars van zonnepanelen eenmalige compensatie !

De regering heeft een akkoord gesloten over een nieuw compensatiemechanisme voor zonnepanelen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Demir gezegd.

Het Grondwettelijk Hof vernietigde de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. Gebruikers mogen de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. Het arrest van het Hof stuitte kwam voor velen hard aan. Op sociale media klonk er heel wat protest.

Een dag later komt de regering met een compensatie voor eigenaars die financieel getroffen worden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller. liet minister Demir na afloop van de ministerraad weten. Wel op een voorwaarde dat ze hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen.

Een rendement van 5% :

De honderdeneenduizend rechtstreeks getroffen eigenaars met een digitale meter krijgen nog in 2021 een eenmalige compensatie die voor een gemiddeld project een rendement van 5% garandeert. Dat is vergelijkbaar met het nieuwe subsidiesysteem vanaf 1 januari 2021، aldus Zuhal Demir.

Op de Radio had de minister het over een bedrag van 1.200 tot 1.500 euro voor een gemiddelde installatie van 4kW. Het bedrag wordt zeker niet in de energiefactuur verrekend، maar wordt gefinancierd met algemene middelen en het Energiefonds.

Leeq ook: Wat zijn de voordelen van een brandverzekering in België?

PV eigenaars met een analoge meter:

De consumentenorganisatie zegt dat PV eigenaars met een analoge meter geen prioritaire doelgroep meer zijn. Zij kunnen hun analoge meter dus nog even behouden، maar kunnen ook kiezen voor de eenmalige compensatie. Het is nog onduidelijk of dit ook betekent dat men digitale meter zal kunnen weigeren، stelt Test Aankoop.

Tegen eind volgende week zou steun voor ieder installatiejaar moeten duidelijk zijn. Wat op het eerste gezicht positief lijkt، is dat de compensatieregeling die tussen vierhonderd en vijfhonderdvijftig miljoen euro zal kosten. niet via de elektriciteitsfactuur zal verrekend worden omdat deze al kreunt onder talrijke heffingen en openbaredienst verplichtingen. zegt woordvoerder Simon November van Test Aankoop.

Voor meer info verder scrollen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button