Verzekeringen in België

Wat voel je als je bloedsuiker te hoog is?

Wist u dat een hoge bloedsuikerspiegel problematisch en gevaarlijk kan zijn? Een hoge bloedsuikerspiegel ”boven een bepaalde waarde” betekent altijd één ding: je hebt diabetes. Maar wanneer is de bloedsuikerspiegel te hoog? Hoe hoog mag je suiker zijn? Om dat te weten te komen, kunt u een grafiek van de bloedsuikerspiegel raadplegen.

Dit kan gevaarlijk zijn als uw suikerinname te hoog is. Je loopt het risico super te worden. Wij bespreken graag met u of uw bloedsuikerspiegel te hoog is en wat deze termen precies betekenen.

Hoge suikergevaren:

Als het veel suiker bevat, kan het erg gevaarlijk zijn. Daarom is dit een onderwerp dat serieus moet worden genomen. Als uw bloedsuikerspiegel te hoog is, betekent dit dat u te veel glucose in uw bloed heeft. Glucose wordt aangemaakt door het eten van koolhydraten.

Dit is eigenlijk een goede zaak omdat het lichaam glucose nodig heeft. Als uw suikerspiegel echter te hoog is, is dit een teken van te veel glucose.

Het glucosegehalte wordt door het lichaam zelf gereguleerd. Met een gezond lichaam gaat dit altijd goed. De bloedsuikerspiegel van iedereen fluctueert gedurende de dag. Dit komt deels door de effecten van beweging en voeding. Voor niet-diabetici zijn deze schommelingen geen probleem: je lichaam gebruikt automatisch insuline om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt.

Het probleem is de insulineproductie. Insuline zorgt ervoor dat glucose door het lichaam kan worden opgenomen. Als er niet genoeg insuline wordt geproduceerd, resulteert dit in te veel glucose. Het kan niet door het lichaam worden opgenomen, dus het blijft in het bloed. Dit leidt tot ”ernstige” gezondheidsrisico’s.

Wat zijn de gevolgen van een hoge bloedsuikerspiegel?

De symptomen van een hoge bloedsuikerspiegel zijn duidelijk en herkenbaar voor iedereen die het heeft meegemaakt, en ze zijn voor bijna iedereen hetzelfde.

Dit betekent echter niet dat alle symptomen noodzakelijkerwijs zullen optreden. Degenen zonder ervaring met een hoge bloedsuikerspiegel kunnen moeite hebben om deze symptomen te associëren met een hoge bloedsuikerspiegel.

Tekenen van een hoge bloedsuikerspiegel kunnen zijn: dorst, droge mond, vaak moeten plassen en vermoeidheid en slaperigheid. Het probleem hierbij is dat dit relatief vage klachten kunnen zijn die niet bij iedereen direct verband houden met een hoge bloedsuikerspiegel.

Maar het kan gevaarlijk zijn als uw bloedsuikerspiegel te hoog is. Tenminste: bij het bereiken van echt hoge waarden. Hoe kom je erachter dat je bloedsuikerspiegel te hoog is? Dit kun je merken aan veel jeuk, ontstekingen, hoofdpijn, slap gevoel en verslapte spieren, moeite met ademhalen, uitdroging en braken. Als uw bloedsuikerspiegel erg hoog is, kunt u flauwvallen, het bewustzijn verliezen en zelfs in coma overlijden.

Wanneer is je bloedsuikerspiegel te hoog?

Als het om hyperglykemie gaat, moeten twee situaties worden onderscheiden. Dit komt omdat de bloedsuikerspiegel kan stijgen. Het is geen direct probleem, maar het is boven normaal en gezond. Als dit bij u het geval is, bent u prediabetisch.

Dit is het geval als je nuchtere waarde tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l ligt. Vasten betekent dat je de afgelopen 8 uur niets hebt gegeten. Op een lege maag worden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogd beschouwd.

Als uw nuchtere bloedsuiker hoger is dan 6,9 mmol/l en uw nuchtere bloedsuiker hoger is dan 11 mmol/l, is uw bloedsuiker te hoog en heeft u diabetes. Het is noodzakelijk dat u een medische behandeling krijgt.

Dit medicijn komt in de vorm van insuline. Door extra insuline in te brengen zorg je ervoor dat de overtollige glucose kan worden verwerkt, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt.

Het is omkeerbaar ”in het geval van diabetes type 2”wanneer uw bloedsuikerspiegel stijgt, en zelfs wanneer dit leidt tot diabetes. Door aanpassingen aan uw dieet en levensstijl aan te brengen, kan een hoge bloedsuikerspiegel in sommige gevallen uiteindelijk weer op een gezond niveau worden gebracht.

Wat mag je niet eten als je diabetes hebt? Voor diabetes 1 en diabetes 2 gelden in principe verschillende voedingsadviezen. Het is daarom verstandig om hierover uw huisarts te raadplegen.

Weet je het niet zeker? doe de test

Het beheersen van de bloedsuikerspiegel is belangrijk. Vermoed je dat je te veel suiker binnen hebt, of wil je het voor de zekerheid even checken? Neem dan contact op met uw huisarts. Een eenvoudige analyse vertelt u direct wat uw waarde is.

Om echt betrouwbare resultaten te verkrijgen, moeten gedurende de dag meerdere metingen worden uitgevoerd. Voor mensen zonder diabetes stijgt de bloedsuikerspiegel echter nooit. Om deze reden kunt u het beste uw eigen bloedglucosemeter aanschaffen, zodat u op elk moment van de dag kunt meten. Uw eigen glucosemeter is een makkelijke en snelle manier om zelf uw bloedsuikerspiegel te controleren.

Lees ook: Wat zijn de eerste tekenen van diabetes?

Diabetes, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen ervaren weinig tot geen ongemak. Late detectie van diabetes is levensbedreigend.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button