Buitenland

In welk land is de benzine het duurst?

De wereldwijde brandstofprijzen schieten omhoog. Dit is overigens niet overal zo, want in Venezuela betaal je nog steeds 0,023 euro per liter (geen grap). Wat een verschil met de tien duurste landen.

Gemiddelde brandstofprijs:

De wereldgemiddelde benzineprijs gemeten op 9 Januari 2023 was 1,30 euro per liter. Dit soort tarieven hebben we in Nederland en België al lang niet meer gehad. Hoewel: begin maart vierde tankstationketen TinQ haar 20-jarig bestaan.

Goed idee: tank vóór de brandstofprijsstijging van 2001. Dan betaal je 1,20 euro per liter benzine. De echte run is te vinden in dorpen die deelnemen aan tankstations die volledig tot stilstand zijn gekomen.

Groot verschil:

Brandstofprijzen verschillen sterk van land tot land. Rijkere landen – waaronder Nederland – eisen hogere tarieven. Inclusief invoerrechten en belastingen. In armere landen – vaak de landen die olie produceren en exporteren – is benzine veel goedkoper. De VS is een uitzondering, dat land is erg ontwikkeld en de brandstofprijzen zijn nog erg laag.

Vraag, aanbod en impact van volatiliteit:

Verschillende factoren kunnen de brandstofprijzen beïnvloeden. Uiteraard heb je te maken met de prijs van ruwe olie. Ongeveer 21% van de kleinhandelsprijzen wordt bepaald door de prijs van ruwe olie. Natuurlijk hebben vraag en aanbod (wereldwijd) ook invloed op de prijzen.

Alles heeft impact, denk aan internationale politiek en economie, valutaschommelingen, olievoorraden en zelfs natuurrampen. Of wat vind je van de spanning tussen Oekraïne en Rusland? Niet bevorderlijk voor stijgende brandstofprijzen.

Duurder:

Ook heb je opslag- en verzendkosten voor al je producten. Ten slotte moet u btw en diverse accijnzen betalen. In 2023 gaat de brandstofaccijns omhoog. De vaste accijns bedraagt ​​ongeveer 90 cent per liter benzine. Diesel kost 60 cent en LPG 25 cent. De accijns doen dus niet mee aan schommelingen in de brandstofprijzen, alleen jaarlijkse aanpassingen hebben invloed.

Maar aangezien Nederland en België zo’n hoge accijns op benzine heeft, lijkt het raadzaam om de accijns te verlagen om alles betaalbaarder te maken. Omdat de huidige prijzen echt heel hoog zijn.

Top 10: Benzine is het duurst in deze landen:

10: Estland – € 1.950 per liter.
9: België – € 1.960 per liter.
8: Singapore – € 2.040 per liter.
7: Palestina- € 2.055 per liter.
6de plaats: Duitsland – 2.060 euro per liter.
5: Finland – € 2.075 per liter.
4: Zweden – € 2.110 per liter.
3: Denemarken – € 2.207 per liter.
2: Noorwegen – € 2.480 per liter.
1: Nederland – € 2.490 per liter.

Peildatum: 30-01-2023.

Lees ook: Welke elektrische auto kopen tweedehands.

Hoe zit het met Hongkong?

Hong Kong is officieel geen land, maar ze hebben wel enkele van de hoogste brandstofprijzen ter wereld. Per liter benzine betaal je bijna 2.610 euro.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button