Verzekeringen in België

Wat gebeurt er als je je verzekering niet betaald?

Een keer vergeten een autoverzekering te betalen is niet erg. Je krijgt een herinnering, zolang je achteraf betaalt is het goed. Maar als je vast komt te zitten in je rekeningen en grote sommen geld in gebreke blijven, kunnen er problemen ontstaan.

Als u de autoverzekering niet meer kunt betalen, kunt u het beste meteen contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Wat gebeurt er als u uw premie niet betaalt?

U bent verplicht de premie te betalen binnen de op de nota vermelde termijn, betaal je niet? De verzekeringsmaatschappij stuurt dan een aanmaning per post of e-mail. Als uw verzekeringsmaatschappij aangetekende aanmaningen blijft sturen, krijgt u 15 dagen extra om uw factuur te betalen.

In de tussentijd heb je nog dekking, maar na het verstrijken van de termijn van 15 dagen worden er stappen ondernomen.

Autoverzekering wordt opgezegd: de schade wordt gedragen door de particulier:

Heeft u niet binnen 15 dagen na ontvangst van een aanmeldherinnering betaald? De verzekeraar kan de dekking schorsen of stopzetten.

Dan stopt uw ​​dekking tijdelijk totdat u betaalt. Tegelijkertijd vergoedt de verzekeraar schade aan derden en eventueel uw eigen schade, in het laatste geval alleen als u verzekerd bent.

De verzekeringsmaatschappij zal echter een deel of alle kosten op u verhalen. Het bedrag dat u moet terugbetalen is gebaseerd op de totale schadelast.

Rondrijden zonder autoverzekering is strafbaar. Als de politie u betrapt terwijl u geschorst of zonder autoverzekering rijdt, staan ​​er forse boetes op u:

  • Gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden.
  • een boete van 800 tot 8000 euro.
  • Rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Wie als bestuurder geen verzekeringsbewijs kan voorleggen, riskeert een boete van 90 euro tot 2.050 euro.

Zegt uw verzekeringsmaatschappij de autoverzekering op? Dan bent u niet verzekerd. Schade die je aan anderen toebrengt, wordt vergoed door het Belgisch Staatsfonds voor Veiligheid, maar dan rekenen ze je deze terug. In dat geval zijn uw eigen verliezen volledig voor uw eigen risico.

Kan ik mij herverzekeren na een betalingsprobleem?

Verzekeringsmaatschappijen houden gegevens van wanbetalers bij in databases die RSR-bestanden worden genoemd (afkorting van risques spéciaux en “special risk”). Dit wordt ook wel een “zwarte lijst” genoemd.

Als u uw autoverzekering niet betaalt en uw verzekeringsmaatschappij daarom uw premie annuleert, kunt u op deze lijst staan. Als uw gegevens eenmaal op deze lijst staan, is het niet zo eenvoudig om opnieuw te verzekeren.

Uw gegevens worden drie jaar bewaard. Bij het aanvragen van een verzekering zal de verzekeraar de polis vragen altijd naar uw schadeverleden te kijken en verwachten dat u hier eerlijk over bent.

Het kan natuurlijk ook zijn dat u ten onrechte in het RSR-dossier staat, dan kunt u vragen Datassur om een ​​correctie aan te brengen.

Wat moet ik doen als ik mijn autoverzekering niet meer kan betalen?

Breng uw autoverzekeringsmaatschappij onmiddellijk op de hoogte van eventuele betalingsproblemen. Met uw zorgverzekeraar kunt u een betalingsregeling treffen. Zo voorkom je grotere problemen en heb je toch een verzekering.

U bent uw autoverzekering vergeten te betalen. Wat zijn de gevolgen? Raakt u uw verzekering kwijt? Wat als er een ongeluk gebeurt?

Laten we ons eerst maar eens geruststellen: je contract wordt niet meteen opgezegd alleen maar omdat je het eerste betaalverzoek bent vergeten te betalen.

De verzekeringsmaatschappij is verplicht u een aanmaning per aangetekende post te sturen, waarna u 15 dagen de tijd heeft om te betalen. Als u het vereiste bedrag nog steeds niet betaalt, wordt uw contract opgeschort.

Contract schorsing:

Maar dat betekent niet dat het contract verbroken is. Dit betekent wel dat als u in gebreke bent gebleven bij het ongeval, uw verzekeringsmaatschappij het slachtoffer alsnog zal vergoeden.

Maar hij kan zich dan tegen je keren en je geld terug eisen. Gebeurt er binnen uw eigen rechten een ongeval, dan moet u zelf de formaliteiten afhandelen en wordt de verzekering meestal afgekocht. Als uw groene kaart echter nog geldig is, moet de maatschappij u verzekeren.

Einde van het contract:

Als je na 15 dagen nog niet hebt betaald, wordt het contract ontbonden (ten vroegste 30 dagen na aangetekend schrijven). Dit kan een groot probleem opleveren bij het vinden van een nieuw bedrijf: u wordt op de zwarte lijst gezet als wanbetalers.

Lees ook: tips om te besparen op je autoverzekering.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button