Nieuws

Conner Rousseau wordt de populairste politicus van Vlaanderen

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou één op de vier Vlamingen (25,5%) Vlaming stemmen. N-VA was de tweede partij met 22%, terwijl CD&V en Open Vld beide onder de nominale grens van 10% zaten. Dat blijkt uit de grote stemmen voor “HLN”, “VTM NIEUWS”, RTL, Belg12 en “Le Soir” . Vooruit-voorzitter Conner Rousseau is voor het eerst de populairste politicus van Vlaanderen.

Ipsos hield van 21 tot 29 november 2022 een grote online poll voor “Het Laatste Nieuws”, “VTM NIEUWS”, RTL en “Le Soir” onder Belgen van 18 jaar en ouder. Het ging om 1.001 Vlamingen, 1.002 Walen en 601 Brusselaars. De maximale foutmarge is 3,1 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4 procent in Brussel.

De N-VA en het Vlaams Belang haalden elkaar steeds in bij de grote stemming, maar dit keer won de partij van Tom Van Grieken overtuigend de strijd. Als het nu verkiezingen waren, zou het Vlaams Belang 25,5% van de kiezers kunnen overtuigen. Dit is de beste peiling van de partij in anderhalf jaar, aanzienlijk beter dan het verkiezingsresultaat (18,7%). Vlaams-nationalisten volgen met 22 procent – een percentage waar ze al een tijdje mee rondhangen. De partij van Bart De Wever staat er nog slechter voor dan bij de verkiezingen van 2019, toen 25,5 procent van de kiezers in de N-VA haar steunde.

Warrett werd opnieuw de derde partij in Vlaanderen met 16,1% van de stemmen. De socialisten deden het beduidend beter dan hun verkiezingsuitslag van 10,8%. Alle andere partijen zijn ver weg en zelfs onder de symbolische limiet van 10%. CD&V haalde 9,6%.

Het is de slechtste peiling voor de christen-democraten sinds de verkiezingen, toen ze op een dieptepunt van 14,2 procent stonden. Net als in juni scoorde Open Vld 9,3%, hun slechtste peiling op dat moment. Groen zou 8,7 procent van de kiezers kunnen winnen. PVDA voerde de lijst aan met 7,4%. Alle resultaten vallen binnen de foutmarge.

Rousseaus favoriet:

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau is voor het eerst bij de grote stemming de populairste politicus van Vlaanderen. 16% van de respondenten zei dat hij de beste stem was om hun zorgen te uiten. N-VA-voorzitter Bart De Wever, voorheen nr. 1, werd nr. 2. 14% vond dat hij hen het beste vertegenwoordigde. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vervolledigt de top drie. Hierdoor viel premier Alexandre De Croo (Open Vld) van het podium.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button