Vacatures

Wat kan je nog kopen met ecocheques in België?

Als u in de privésector werkt، is het mogelijk dat u van uw werkgever ecocheques krijgt. De ecocheque is een extralegaal voordeel، iets wat u boven op uw loon krijgt. Er hoeven geen belastingen of sociale lasten op betaald te worden. Daardoor vallen ecocheques minder duur uit voor uw werkgever en tegelijk houdt u er netto meer aan over.

Voorwaarden:

Om met ecocheques te kunnen betalen، moet u in de privésector werken. Raadpleeg bij twijfel uw personeelsdienst. Daarnaast zijn er 2 bijkomende voorwaarden.

Met de ecocheques kunt u alleen welbepaalde ecologische producten en diensten aankopen. In veel gevallen kunt u er ook de plaatsing، de herstelling en het onderhoud van die producten mee betalen.

Alle goederen en diensten staan opgesomd in een officiële lijst van ecologische producten en diensten “PDF bestand opent in nieuw venster”. Die lijst wordt samengesteld door de Nationale Arbeidsraad. Ze is opgebouwd rond drie categorieën:

  • duurzame mobiliteit en vrije tijd.
  • ecologische producten en diensten.
  • hergebruik، recyclage en afvalpreventie.

U moet die ecologische producten of diensten kopen bij een handelaar die de ecocheques aanvaardt. Want handelaars zijn niet verplicht om ecocheques als betaalmiddel te aanvaarden. Handelaars die er wel voor kiezen ecocheques te aanvaarden، moeten zich aansluiten bij 1 van de 3 uitgiftebedrijven:Sodexo، Edenred en Monizze.

Geldigheidsduur:

Een ecocheque is maximaal twee jaar geldig. U kunt de cheques dus evengoed twee jaar opsparen om bijvoorbeeld een duurdere investering in energiebesparing te doen. U kunt de geldigheidsduur van een ecocheque niet verlengen. Een ecocheque kan niet in geld worden omgeruild.

Procedure:

De ecocheque is geen algemeen of automatisch recht. Of u ecocheques krijgt، hangt af van wat er in uw bedrijfssector of uw bedrijf is overeengekomen via een collectieve arbeidsovereenkomst “cao”. Als er geen cao is، kan de toekenning van ecocheques ook geregeld zijn in uw individuele arbeidsovereenkomst. De cao، of bij gebrek daaraan uw individuele schriftelijke overeenkomst، bepaalt onder andere.

  • het totale bedrag aan ecocheques.
  • het moment dat de ecocheques worden toegekend. In de meeste gevallen is dat juni.
  • de waarde van elke afzonderlijke cheque.

Ecocheques worden uitgebracht door privé ondernemingen، niet door de overheid. Werkgevers die ecocheques willen toekennen aan hun werknemers، moeten die bestellen bij een van de uitgiftebedrijven.

Bedrag:

U kunt als werknemer per jaar maximaal 250 euro aan ecocheques ontvangen. U krijgt als werknemer ecocheques in verhouding tot de periode dat u werkt en het aantal dagen met loon “of daarmee gelijkgestelde dagen، zoals vakantie of moederschapsrust”.

Dat je met ecocheques milieuvriendelijke producten en diensten kan aankopen، wist je ongetwijfeld al. Maar welke dagdagelijkse dingen kan je er nu eigenlijk concreet mee in je winkelkarretje leggen? Volg de gids.

1. Milieuvriendelijke producten en diensten:

Naast producten die specifiek gericht zijn op water en energiebesparing, zoals spaardouchekoppen، dakisolatie، warmtepompen، zonnepanelen enz. omvat deze categorie ook talloze andere، meer dagdagelijkse producten zoals:

Bioproducten met het EU logo of het biogarantielabel voor biologische producten:

• Koffie en thee.

• Vlees.

• Groenten en fruit.

• Wijn.

• ….

Milieuvriendelijke houtproducten en papier met de FSC en PEFC labels:

• “Tuin” meubels.

• Keukengerei.

• Speelgoed.

• ….

Lees ook: Waarvoor dienen Ecocheques en maaltijdcheques.

Producten en diensten met het Europese ecolabel:

• Schoonmaakmiddelen.

• Producten voor huis en tuin، zoals lak، verf، meubels، tegels، kranen ….

• Kleding، huishoudlinnen en andere soorten textiel.

2. Duurzame mobiliteit en duurzame vrijetijdsbesteding:

Bij duurzame mobiliteit denk je waarschijnlijk meteen aan elektrische fietsen en treintickets. Maar deze categorie bevat nog veel meer producten en diensten:

• Andere fietsaccessoires :drinkbussen، fietsendragers، pompen ….

• Veiligheidsaccessoires zoals reflecterende، helmen، kledij، kinderzitjes ….

• Naast treintickets bevat deze categorie nog andere vormen van duurzaam vervoer zoals steps ،leenfietsen en deelauto’s .… 

3. Hergebruik، recycling en afvalpreventie:

Met je ecocheques kan je ook alle mogelijke tweedehandsproducten kopen، behalve tweedehands elektroproducten met een energielabel lager dan A+ of tweedehandsproducten met een motor die niet elektrisch is.

Naast tweedehandsproducten kan je er producten mee kopen die specifiek bestemd zijn voor hergebruik of compostering:

• Brooddozen.

• Herlaadbare batterijen.

• Sodamachines.

• Wasbare luiers.

• Drinkbussen.

• Composteerbakken.

• ….

En wist je dat je er zelfs alle herstellingen van producten mee kan betalen “opnieuw met uitsluiting van apparaten met niet-elektrische motoren”? Zo kan je er dus perfect je kleding of schoenen mee laten herstellen، je bril of uurwerk، je wasmachine of pc …. Voor een overzicht van tweedehandswinkels، herstellers en andere lokale handelaars in je buurt kijk je best op onze zoekmotor voor lokale handelaars.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button