Buitenland

Tweede golf zorgt voor kleinere Economische gevolgen

Kleinere Economische gevolgen door tweede golf in Belgie

De economische klap van de tweede besmettingsgolf van de coronapandemie zal veel minder zijn dan die van de eerste. Dit verwacht de hoofdeconoom van KBC bank، Kris Debruyne.

De Belgische KBC bank stelde maandag haar economische vooruitzichten voor. Door de tweede besmettingsgolf kon KBC een streep trekken door zijn verwachtingen van een verder herstel van het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal van 2020، na een groter dan verwachte heropleving in het derde kwartaal.

Vooral de luchtvaart ،horeca ، de handel ، en evenementensector hebben het weer moeilijk. Positief is wel dat er in de industrie nog geen omzetdaling is، zegt Debruyne. “Bedrijven hebben zich na de eerste golf aangepast en strengere maatregelen in de bedrijfprocessen toegepast. Dat weegt op de efficiëntie، maar operationeel blijft  ook alles draaien.”

Lees ook : 15 procent minder verkoop bij solden in Antwerpen.

Daarnaast kunnen ook mobiliteitsdata een indicator zijn voor de evolutie، de KBC bank maakte een model om op basis van die data de economische krimp te voorspellen en in de voorbije kwartalen kwamen de resultaten in de buurt van de werkelijke dalingen.

Nog steeds beperkte maatregelen in Belgie:

Voor het vierde kwartaal zien we op basis van ons mobiliteitsmodel dat we gaan richting een krimp van 3 tot 4%، aldus Debruyne. Nog steeds beperkende maatregelen. Na de nieuwe dip van de economie in het vierde kwartaal “na die van de eerste coronagolf”، verwacht KBC bank niet meteen een krachtig herstel in het eerste kwartaal van 2021، omdat de bank vermoedt dat er nog veel beperkende maatregelen van kracht zullen blijven.

Vanaf het tweede kwartaal verwachten we een stevig herstel van de vraag en dan een stevig verder herstel van de economie، om ergens tegen eind 2022 op hetzelfde niveau te komen als in het vierde kwartaal van 2019، zegt Debruyne.

Met de grote toepassing van coronavaccins zou de economie weer definitief volledig opengesteld zijn vanaf eind 2021، klinkt het. Voor Belgie gaat KBC nu uit van een economische krimp met 7,2% voor heel 2020 en een herstel met 3 tot 4% in 2021. Voor de eurozone stelt de bank een krimp met 7,5 % in 2020 en een heropleving van 5,6% in 2021 in het vooruitzicht.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button