Buitenland

Wat moet ik doen als ik per ongeluk factuur verkeerd betaal in België?

Per ongeluk een factuur betaald op de verkeerde bankrekening!

De meeste mensen betalen hun rekeningen via hun bankapp. Dit komt doordat de meeste banken in België een vergoeding vragen om te betalen in de bank aan het loket.

Maar als u in België met een bank-app betaalt, moet u voorzichtig zijn bij het invoeren van uw factuurbetalingsgegevens. Omdat je de rekeningen vaak aan het einde van een lange werkdag betaalt en je ze gewoon zo snel mogelijk kwijt wilt. Hierdoor kunnen er fouten optreden door verstrooidheid of onoplettendheid.

Hier zijn enkele fouten die kunnen optreden bij het betalen van rekeningen via de bank-app in België:

1. U kunt een te hoog bedrag invullen, u zet bijvoorbeeld een nul te veel en het bedrag wordt veel hoger dan u eigenlijk moet betalen.

2. Als u betaalt op een afgesloten bankrekeningnummer dan krijg je makkelijker je geld terug van de bank nadat je contact hebt opgenomen met de bank in kwestie.

3. Het is mogelijk dat u geld overmaakt naar de verkeerde bankrekening. Het is mogelijk dat er een typefout is waardoor het verkeerde bankrekeningnummer wordt ingevoerd. Maar met zo’n fout is de betaling zelden voorgekomen. En uw bank-app mislukt de betaling. Omdat elk bankrekeningnummer in België een uniek verificatienummer bevat.

4. Dubbele factuurbetaling in België, bijvoorbeeld als u denkt dat het zojuist betaalde bedrag is geannuleerd en je hebt nog eens betaald en opnieuw bevestigd, of je bent vergeten dat je al een betaling of overboeking hebt gedaan en het opnieuw hebt gedaan.

5. Als u de verkeerde begunstigde kiest uit de lijst met begunstigden die in de bank zijn opgeslagen (en meestal drukt u per ongeluk op de begunstigde die iets hoger of lager is dan de begunstigde aan wie u wilt storten of betalen). Let op: Uw bank controleert de correspondentie tussen het rekeningnummer en de naam niet.

Wat is de oplossing als ik per ongeluk een factuur heb betaald of een geldbedrag heb overgemaakt op de verkeerde rekening in België?

Neem contact op met uw bank in België:

Zodat u de overboeking of het bedrag dat u per ongeluk heeft verzonden kunt annuleren, ongeacht de verbindingssnelheid met uw bank. Maar als de fout afkomstig is van uw bankaanvraag، je voert bijvoorbeeld meer dan eens een transfer uit.

In dat geval moet uw bank grote inspanningen leveren om het ten onrechte verzonden bedrag terug te vorderen. Ook de bank van degene die het geld per ongeluk heeft ontvangen, moet met u meewerken.
Maar als u per ongeluk een overboeking heeft gedaan of een rekening heeft betaald van uw bankrekening naar een andere bankrekening.

Het kost meer dan een volledige dag om hem te bereiken. Daarom moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw bank om het overboekingsproces te annuleren voordat het de ontvanger bereikt.

Wat moet ik doen als ik in 2021 een verkeerde betaling of overschrijving heb gedaan in België?

U moet een afspraak maken met uw bank en u moet een bewijs van de overboeking of foutieve betaling bewaren. Probeer altijd de naam en het adres van de begunstigde te onthouden (hoewel dit niet verplicht is).

Let op: Uw bank controleert nooit of de rekening van de persoon die bij de overboeking of betaling vermeld staat. En dat moet je zelf controleren. Goede tip is bv een betalingsticket laten afprinten.

En als u niet weet aan wie u de overboeking of betaling heeft gedaan, bijvoorbeeld als er een schriftelijke fout in het rekeningnummer staat. Neem dan contact op met uw bank. U wordt gevraagd naar de gegevens van de persoon aan wie u het geld ten onrechte heeft overgemaakt van de bank van de begunstigde.

Als u de persoon kent aan wie u het geld per ongeluk heeft overgemaakt of betaald. Meld deze fout zo snel mogelijk. En vraag hem om het ten onrechte overgemaakte geld terug te geven.

Gewoonlijk betaalt de ontvanger van de overschrijving in België vrijwillig het verkeerd ontvangen bedrag terug.

Als het gaat om een ​​officieel bedrijf of overheidsinstantie in België (zoals water- of elektriciteitsbedrijven, enz.), heb je geluk. Want overboekingen en verkeerde factuurbetalingen gebeuren bij deze bedrijven veel en de terugbetaling van hen gaat sneller.

Wat als de ontvanger het geld niet vrijwillig teruggeeft nadat je het geld per ongeluk aan hem heeft overgemaakt in België?

De ontvanger van het ten onrechte overgemaakte geld is wettelijk verplicht het terug te geven aan zijn eigenaars in België. Als hij weigert, kun je naar de rechtbank stappen om aan aangifte te doen. U krijgt het ten onrechte ingehouden bedrag teruggestort.

En degene die uw geld enige tijd bij zich heeft ingehouden, zal ook de kosten van de rechtszaak moeten betalen. Deze persoon moet niet alleen het bedrag terugbetalen, maar ook de kosten van de rechtszaak en een schadevergoeding betalen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button