Verzekeringen in België

Wat betaald de voorzorg terug in België?

In het nieuwe jaar krijg je bij aansluiting aan ons ziekenfonds hogere terugbetalingen voor dure tandzorgen، zoals implantaten، prothesen، kronen en bruggen. 

Terugbetaling pijnstillers voor patiënten met chronische pijn verandert:

Schrijft je dokter je pijnstillers voor tegen chronische pijn? Dan verandert je terugbetaling mogelijk vanaf 1 januari 2022 wordt de terugbetaling vereenvoudigd.

De wijziging is technisch، maar heeft een positief gevolg. Tot nu kon je een terugbetaling krijgen via het “KB van 2007” of via “Hoofdstuk 4”. Door die eerste regeling te schrappen blijft enkel de tweede over en daardoor betaal je als patiënt veel minder voor je pijnstillers. De nieuwe goedkeuring blijft bovendien je leven lang geldig، je hoeft ze niet meer jaarlijks te hernieuwen.

Als je nu een terugbetaling krijgt voor pijnstillers tegen chronische pijn op basis van het “KB van 2007″، krijg je een brief van je ziekenfonds om een afspraak te maken met je arts. Heb je nog geen afspraak، neem dan zeker contact op met je dokter. Hij of zij vraagt voor jou een goedkeuring aan.

Nieuw tandvoordeel: tot 1050 euro terugbetaald:

Een ongelukje met je gebit of tand verloren? Het is niet alleen ongemakkelijk، een behandeling met een implantaat of prothese kost ook veel geld. Gelukkig kan je als lid van ons ziekenfonds altijd rekenen op een hoge tegemoetkoming. Zonder extra premie، inbegrepen in je lidmaatschap.

Vanaf 1 januari 2022 krijg je een nog betere terugbetaling. Voor implantaten، prothesen، kronen en bruggen krijg je als volwassene nu twintig procent terugbetaald van het bedrag dat je zelf betaalde. Je krijgt maximaal 1050 euro terugbetaald om de twee jaar.

Een voorbeeld: je implantaat en kroon kosten tweeduizend euro. Dan krijg je van ons ziekenfonds vierhonderd euro terugbetaald “twintig procent van 2000 euro”.

Onder voorbehoud van goedkeuring door Controledienst voor de ziekenfondsen.

Betere begeleiding voor wie tijdens of na ziekte weer aan het werk wil:

In 2022 gaan er bij alle ziekenfondsen terug naar werk of TNW coördinatoren aan de slag. Ons ziekenfonds is volop medewerkers aan het aanwerven hiervoor. De coördinatoren maken deel uit van een plan van minister Frank Vandenbroucke om de terugkeer naar de werkvloer makkelijker te maken voor langdurig zieken.

Wie lang ziek is of geweest is، vindt het vaak heel moeilijk om weer aan een job te geraken. Daardoor gaan mensen zich vaak nog slechter voelen. En lang niet iedereen kent de opties om weer aan het werk te gaan.

Wie weer aan het werk wil، maar dat niet op eigen kracht kan، zal nu beter ondersteund worden. De TNW coördinator contacteert je proactief، overloopt je opties، helpt je op weg en begeleidt je tijdens je traject.

Concreet zal je samen met de TNW coördinator een werkhervatting voorbereiden. Mogelijk heb je aangepast werk nodig of ga je gedeeltelijk aan de slag bij je eigen of bij een nieuwe werkgever.

De TNW coördinator is er ook om de samenwerking te vergemakkelijken. Hij of zij slaat de brug tussen de patiënt، de behandeld arts، de adviserend arts van het ziekenfonds en de VDAB.

De TNW coördinator nodigt je uit om je toekomstplannen te bespreken. Wie graag aan het werk wil، kan zélf contact opnemen met de TNW coördinator.

Ziekte uitkering wordt herberekend vanaf de vierde maand:

Vanaf 1 januari 2022 wordt je ziekte uitkering als werknemer of werkzoekende herberekend vanaf de vierde maand in plaats van de vijfde maand. Gedurende de eerste drie maanden is er geen minimumbedrag، vanaf de vierde maand kan je uitkering nooit lager zijn dan een bepaald minimumbedrag.

Wat betekent dit concreet voor jou vanaf januari?

Iedereen die tien weken ziek is، zal gevraagd worden bij voorkeur online om een vragenlijst in te vullen. Die vragenlijst peilt naar je mogelijkheden en je motivatie om weer aan het werk te gaan. Ook wanneer je nog te ziek bent om weer aan het werk te gaan، moet je deze vragenlijst invullen. Je antwoorden geven je ziekenfonds immers een goed beeld van je mogelijkheden om op eigen tempo weer aan het werk te gaan. Heb je hulp nodig bij het invullen? Onze gespecialiseerde medewerkers staan je graag bij indien nodig.

Tenzij je ziekte het niet toelaat، word je kort erna uitgenodigd voor een informatie en adviesgesprek.

Kom je in aanmerking om een TNW traject te starten، dan zullen de adviserend arts en de TNW coördinator je uitnodigen. Hoe het traject verloopt is afhankelijk van je situatie. We werken nauw samen met arbeidsartsen en de VDAB zodat je maximaal de kans krijgt je oude werk of iets nieuws op jouw maat te hervatten.

Lees ook: Welke Mutualiteit Kiezen in België ?

Hogere moederschapsuitkering voor zelfstandigen:

Vanaf 1 januari worden de moederschapsuitkeringen voor zelfstandigen verhoogd. Deze verhoging geldt voor iedere zelfstandige moeder die dan in moederschapsrust is.

Het gaat om een verhoging tot 688،12 euro per voltijdse week “of 344،06 euro/week halftijds”.

Voor de eerste vier weken moederschap wordt een bijkomende verhoging ingevoerd، zodat de weekuitkering 752،34 euro bedraagt “of 376،17 euro/week halftijds”.

De bedragen voor adoptieverlof en pleegouderverlof blijven ongewijzigd.

VFG wordt Dito:

VFG، onze vereniging voor personen met een handicap، bestaat vijfenveertig jaar. Er is veel veranderd in die tijd، zeker voor mensen met een handicap. Vroeger wilde VFG er vooral zijn voor mensen met een handicap. Nu willen we als organisatie samen mét mensen met een handicap aan een samenleving werken waaraan iedereen kan deelnemen. Een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig is.

Dat vraagt om een nieuwe, verfrissende look én een nieuwe naam: Dito. Dito blijft jouw vertrouwde vereniging، maar nu met een nog duidelijkere missie:

  • Dito versterkt je met informatie over handicap.
  • En Dito verbindt mensen met en zonder handicap in vrije tijd.
  • Dito verandert de samenleving door sensibiliserende acties en belangenbehartiging.

Wie ledenbijdrage twee jaar niet betaalt، verliest zijn recht op voordelen.

Als je een eigen lidboekje hebt bij ons ziekenfonds, betaal je een ledenbijdrage. Wie zijn ledenbijdrage al meer dan twee jaar niet heeft betaald، verliest zijn recht op de voordelen van de aanvullende verzekering van zijn ziekenfonds. Dat is wettelijk bepaald sinds 2019. Vanaf 1 januari 2022 worden deze leden uitgesloten.

De gevolgen kunnen zwaar zijn. Wie opnieuw wil genieten van voordelen، moet gedurende vierentwintig maanden zijn ledenbijdrage betalen en kan pas na die periode opnieuw gebruikmaken van de voordelen. Extra verzekeringen، zoals DentaPlan of KliniPlan، worden automatisch stopgezet. Je personen ten laste verliezen deze voordelen en verzekeringen ook.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button